Acasă Administrație publică (VIDEO) Umilință totală pentru inginerii de la Aquavas: niște amatori le-au demonstrat...

(VIDEO) Umilință totală pentru inginerii de la Aquavas: niște amatori le-au demonstrat că ceea ce numeau ”izvor natural” era o conductă spartă prin care apa curge de doi ani. ”De proști ce sunteți” – este mesajul oamenilor

0

Ilustra brigadă de ingineri, specialiști, experți, inspectori, directori, consultanți de la SC Aquavas SA, pe care avem onoarea să o plătim gras, a fost umilită la sânge de o mână de amatori.

Aceștia au ținut să le demonstreze ”pe viu” câtă prostie și incompetență hrănim zilnic, prin facturile pe care le plătim la apă.

Savanții” din cadrul Aquavas au avut surpriza să constate că ceea ce ei numeau ”izvor natural” era o țeavă subterană spartă, prin care, de doi ani, se scurg zilnic în pământ peste 17.000 de metri cubi de apă. Pe care noi, cetățenii ignoranți, o plătim disciplinat, lună de lună, la capitolul ”pierderi”.

De proști ce sunteți s-a întâmplat asta”, este mesajul transmis inginerilor de la Aquavas Vaslui.

Descoperirea a avut loc recent în Muntenii de Jos, la câțiva metri de stația de pompare a Aquavas. Dacă pentru specialiștii în instalații a fost o revelație, pentru cetățenii și edilii comunei a fost confirmarea unei bănuieli mai vechi.

De multă vreme, solul din zonă se menținea umed și puțin a mai lipsit ca respectiva stație de pompare să fie înghițită cu totul de stufăriș și păpuriș. Unde mai punem că în mâlul și băltoacele ce căpătau proporții tot mai mari, vacile sătenilor descoperiseră un veritabil parc de distracții, în care se bălăceau în voie.

De multă vreme, conducerii Aquavas i s-a sesizat că la ieșirea din Vaslui, chiar lângă stația lor de pompare, e posibil să existe o defecțiune, o pierdere de apă, fiindcă solul este umed și acoperit de vegetație acvatică. Aceștia au negat spunând că, fiind în lunca Vasluiețului, poate fi un izvor de suprafață”, a povestit pe contul său de socializare Cristi Hîncu, unul dintre locuitorii comunei.

Semnele de întrebare s-au adâncit de câteva săptămâni, de când au început problemele de alimentare cu apă a comunei. Mai cu seamă în două sate – Băcăoani și Secuia – oamenii sunt de-a dreptul deznădăjduiți. Rezervorul de apă nu mai ajunge să se umple niciodată, situația fiind cu atât mai dramatică în această perioadă de pandemie și de caniculă, la un loc.

În ziua de odihnă a specialiștilor, amatorii le-au făcut treaba

După o vreme în care Aquavas a dat vina ba pe consumul excesiv de către cei care udă grădinile noaptea, ba pe cei care s-au racordat ilegal la rețea, ba pe diverse defecțiuni, edilii comunei Muntenii de Jos au ajuns la concluzia că problema este în altă parte.

Fiindcă reprezentanții Aquavas au refuzat să se implice, au pornit propria lor anchetă, iar firul i-a dus la porțiunea de pământ îmbibată cu apă, de lângă stația de pompare.

”Am luat iarăși legătura cu cei de la Aquavas. Noi spuneam că e vreo conductă spartă, ei insistau că e un izvor de suprafață. Nu era nicio logică: cum e posibil ca pe seceta asta, un izvor de suprafață să nu fi secat?”, ne-a declarat Dănuț Crețu, primarul comunei Muntenii de Jos.

Primarul a așteptat ziua de sâmbătă, zi nelucrătoare pentru Aquavas. A făcut rost de niște utilaje și, împreună viceprimarul și câțiva localnici destoinici, a început să sape. Exact cum au bănuit, ”izvorul de suprafață” era rețeaua de alimentare, prin ale cărei spărturi apa țâșnea în jet continuu. Așa cum necontenit curgea de aproximativ doi ani, de când oamenii au remarcat umiditatea excesivă a solului.

Peste 17.000 de metri cubi de apă plătiți degeaba de vasluieni

”Am aflat unde e apa noastră! Am avut dreptate când am zis de incompetență și de nepăsare. Și de multă prostie (…) Țeava este spartă chiar lângă căminul lor și se poate estima că asta durează de aproape doi ani. DOI ANI.
Părerile unor oameni care știu ce vorbesc spun că prin acea spărtură se pierde cel puțin un metru cub de apă pe oră. Da, ați citit bine. UN METRU CUB PE ORĂ!!!
x 24 ore x 365 zile x 2 ani = 17 520 metri cubi.
Aici e apa dumneavoastră dragi concetățeni! Aici sunt pierderile de pe traseu domnilor de la Aquavas!
Dacă solul e imbibat cu apă până la suprafață, încât a crescut papură și se adapă vitele, vă imaginați cât s-a dus în adâncime!!! 17 520 de metri cubi de apă, cel puțin, a scris în postarea sa Cristi Hîncu.

”La voi se-ntâmplă de proști ce sunteți”

Cea mai elocventă concluzie a acestei situații absolut ireale este formulată tot de autorul postării:
”Punem în wc-uri apa strânsă în cadă ca pe vremurile când opreau comuniștii apa. Măcar ăia o făceau conștient, într-o manieră menită să ne idioțească, să ne facă să depindem fizic și psihic de un stăpân totalitar. Voi nu sunteți în stare nici măcar de asta. La voi se-ntâmplă de proști ce sunteți. Să vezi doi ani de zile că la câțiva metri de stația ta de pompare solul e umed, crește papură și se adapă vitele și să refuzi să sapi un metru să vezi dacă e defecțiune… Sunt încă în stare de șoc! Nu pot să cred că se poate întâmpla așa ceva în 2020”. (Simona MIHĂILĂ)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.