Acasă Administrație publică Zi încărcată de emoții pentru cei care au primit terenuri gratuite pentru...

Zi încărcată de emoții pentru cei care au primit terenuri gratuite pentru casă. Ei sunt primii locuitori ai cartierului Alexandru cel Bun din Bârlad. Lista completă a beneficiarilor

0

de Simona MIHĂILĂ

A fost o zi mare, încărcată de emoții pentru primii 50 de bârlădeni din cei 204 beneficiari ai unui lot de casă, în baza Legii 15/2003. După ani de așteptare în care nici nu au îndrăznit să spere că visul de a avea un loc al lor pe pământ va deveni realitate, ieri au intrat în posesia terenului de casă atribuit gratuit de municipalitatea locală.

Astăzi dimineață, însoțiți de familiile lor, cei care vor deveni primii locuitori ai cartierului Alexandru cel Bun s-au întâlnit chiar acolo, în viitorul cartier, cu reprezentanții Primăriei Bârlad care le-au înmânat actele și le-au indicat loturile pe care își vor ridica locuințele.

* Lista beneficiarior de loturi de case, conform Legii 15/2003 poate fi consultata AICI

„Din cele peste 200 de familii și tineri care vor primi loturi, astăzi am declanșat efectiv punerea în posesie, la fața locului, pentru un număr de aproximativ 50, care au dorit și au putut veni. Am început cu loturile din cel mai nou cartier al municipiului, Alexandru cel Bun și urmează cele din cartierele Podeni și Complex Școlar. Am rămas plăcut surprins să văd că beneficiarii au venit la atribuire cu un singur gând: să își poată ridica o locuință în orașul natal, pentru familiile lor! Chiar dacă ne-am luptat foarte mult pentru acest proiect, văzând bucuria acestor oameni tineri și frumoși, ale căror vise devin astăzi realitate, parcă am uitat prin câte dificultăți am trecut!

Îi rugăm pe ceilalți beneficiari să aștepte să fie contactați de reprezentanții Comisiei de atribuire și să spună clar o dată la care pot fi puși în posesie, pentru că vrem să finalizăm foarte repede acest proces pentru a se putea trece la etapele următoare, și anume împrejmuirile, profilarea drumurilor și începerea demersurilor pentru utilități”, a declarat primarul Dumitru Boroș, prezent.

Casele vor trebui să respecte arhitectura, culoarea și dimensiunea impuse de municipalitatea locală

Viitorul cartier Alexandru cel Bun vine la pachet cu o premieră în materie de disciplină urbanistică. Tinerii care au primit terenuri nu își pot construi casele după propria lor fantezie.

Printr-o hotărâre a Consiliului Local Bârlad au fost stabilite trei modele de case din care beneficialii Legii 215 și-l vor alege pe cel potrivit nevoilor și bugetului de care dispun.

Locuința 1

Primul tip de locuință are 100 mp și este format doar din parter. Cel de-al doilea este format din parter și un etaj, fiecare nivel având 70 mp (total 140 mp). Al treilea tip de locuință este și cel mai generos, format tot din parter (100 mp) și etaj (90 mp).

Vor fi impuse două tipuri de finisaje exterioare: cărămidă aparentă/ piatră naturală, de culoare roșu închis, grena sau maro, precum și lemn natural, culoare stejar.

Acoperișul va fi realizat în două ape, cu învelitoare din țiglă metalică de

Locuinta 2

culoare roșu închis sau maro.

O altă regulă este ca împrejmuirea proprietății să se facă din materiale apropiate ca textură și culoare cu finisajele exterioare ale locuinței.

Fiecare posesor de teren va primi gratuit, de la primărie, proiectul casei pe care și-o va alege.

Cu câteva luni în urmă, în cadrul unei conferințe de presă, primarul Boroș a precizat:

Locuința 3

Vreau să fiu înțeles, dar nu greșit: acest proiect nu este unul în esență social. Este un proiect care vine în sprijinul tinerilor, care trebuie să respecte decizia Consiliului Local privind criteriile pe care le vom trasa. Va fi fixat și un termen de finalizare a lucrărilor de construcție. Au fost numeroase situații în care tineri, fără niciun fel de posibilitate materială, au primit terenuri gratis și nu au executat construcții nici după 15 – 20 de ani. Pentru ce să mai dăm aceste terenuri, dacă ei nu construiesc? Nu mai bine le dăm celor care pot face asta? Sunt tineri care nu își permit și casă, și teren, ci doar una din două. În sprijinul lor venim noi. Le dăm terenul, iar ei trebuie să construiască. E un proiect care vizează atât evoluția tinerei familii, cât și dezvoltarea Bârladului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.