Acasă Administrație publică Zilele Culturale ale Bârladului, umbrite de un scandal iscat din senin

Zilele Culturale ale Bârladului, umbrite de un scandal iscat din senin

0

de Simona MIHĂILĂ

Scandal iscat din senin în toiul Zilele Culturale ale Bârladului – 2021. Mircea Mamalaucă, directorul Muzeului ”Vasile Pârvan” Bârlad și-a făcut publică nemulțumirea în legătură cu faptul că autoritățile orașului nu au inclus în programul Zilelor Culturale și manifestări derulate de muzeu.

Prin intermediul unui comunicat de presă transmis publicațiilor locale, în cursul zilei de luni, directorul muzeului face referiri ironice la activitățile pregătite de autorități. El a dat de înțeles că excluderea muzeului din program ar fi intenționată.

Primarul Boroș a contracarat acuzațiile aduse de directorul Muzeului ”Vasile Pârvan” dezvăluind, tot prin intermediul unui comunicat de presă publicat pe pagina de Facebook a Primăriei Bârlad, că acesta minte.

Redăm în cele ce urmează cele mai importante fragmente din comunicatul lui Mamalaucă și argumentele cu care primarul Boroș demontează fiecare acuzație:

* Pentru a nu se produce vreo confuzie care ar putea deranja transparențele autorității locale vă informăm că toate activitățile din cadrul NOPȚII MUZEELOR, care se vor derula în seara de sâmbătă, 12 iunie, în cele trei locații ale muzeului, nu sunt integrate în Programul Zilelor Culturale și aceasta pentru că onor Primăria, cu specialiștii săi cunoscuți, a decis să nu invite nici teatrul nici muzeul bârladean la ceea ce ar trebui să fie un festival al culturii, științei, artei, deschiderii etc

Ce spune Boroș: „Pe data de 20 mai 2021, la solicitarea Primăriei Bârlad, domnul director al muzeului, Mircea Mamalaucă, ne-a transmis un program al activităților instituției pe care o reprezintă pentru perioada iunie – decembrie 2021. Am cerut acest lucru întrucât doream să cunoaștem din timp activitățile muzeului, în eventualitatea în care contextul restricțiilor impuse de situația epidemilogică locală ar fi permis organizarea, măcar în luna iunie, a Zilelor Culturale. În acel program transmis nu apare Noaptea Muzeelor! Totuși, pe 4 iunie, respectiv vineri, în timp ce eram la București, la Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere, am vorbit la telefon preț de 15 minute cu domnul Mamalaucă. Atunci mi-a spus că Noaptea Muzeelor se vrea a se face pe 12 iunie. A rămas ca în cursul zilei de astăzi să ne prezinte programul pentru a-l supune atenției Consiliului Local, într-o ședință ce va avea loc peste câteva zile. În concluzie, anul acesta în program nu vor fi incluse două activități extrem de importante, respectiv Sesiunea Internațională de Comunicări Științifice, pe care domnul Mamalaucă a organizat-o singur pe 28 mai, deși prin tradiție aceasta era reprezentativă pentru Zilele Culturale și nici Noaptea Muzeelor, pe care nu ne-a comunicat-o decât vineri. De ce a refuzat domnul Mamalaucă să mai discute cu noi?

* Este pentru prima dată din cele XXXV de ediții în care cele două instituții profesioniste nu fac parte din program. Sigur motivul nu îl cunoaștem și asta pentru că Primăria este o instituție închisă care comunică cu cetățenii doar atunci când are un interes. Posibil ca unul din motive să fie legat de faptul că o parte din cei ce decid să nu fi intrat niciodată în muzeu, în consecință nu au de unde cunoaște care este obiectul de activitate al acestei instituții.

Ce spune Boroș: ”Cât despre teatru, vreau să se știe că domnul director Marcel Anghel – al cărui accept îl am pentru a face publică discuția noastră – mi-a confirmat că nu a discutat nicio clipă cu domnul Mamalaucă despre participarea la Zilele Culturale, pentru ca acesta din urmă să se poată pronunța și în numele său. Deci, Teatrul a anunțat încă din luna mai că nu poate participa la ediția din acest an a Zilelor! Faptul că jignește oameni pe care nu îi cunoaște și despre care spune „că nu au intrat niciodată în muzeu” arată clar un profund substrat politic. Sunt surprins că un om de aleasă cultură, așa cum se recomandă domnul Mamalaucă, politizează actul de cultură, se exprimă în numele altora, minimalizează și ridiculizează instituțiile co-organizatoare ale Zilelor Culturale”.

*Domnilor și doamnelor vă informăm că în urmă cu ceva timp muzeul a obținut din parte Președenției României și a Ministerului Culturii o importantă distincție, respectiv Ordinul Meritul Cultural în Grad de Ofițer și aceasta pentru că au constatat că actul de cultură realizat la muzeu este unul de foarte bună calitate. Aceștia cunoscând faptul că la muzeu este promovată cultura și nu ceva ce înfierbântă mințile unora.

Răspunsul primarului Boroș: ”Domnia sa ar face bine să nu uite că distincția primită din partea Președinției și a Ministerului Culturii nu este un merit personal, ci este al tuturor celor care au slujit muzeul de la începuturi și până astăzi. Cum ar fi bine să îi trateze cu respect pe cei din domeniul culturii, pentru că muzeul a fost înființat de bârlădeni, este și va rămâne al lor!”

* ”Organizatorii Zilelor probabil au considerat că un concert cu artiști de frunte ai lumii, sau o expoziție a unui mare artist nu pot fi înțelese de publicul spectator, acest gen de evenimente neputând să se ridice la nivelul unui film de desene animate cu simpaticii Tom și Jerry. Oricum trebuie să recunosc că prin abordarea complexă și completă ați reușit să ridicați oamenii din fața televizoarelor și a calculatoarelor (ceea ce până acum nu a reușit nimeni) și să îi aduceți pe toți sub același acoperiș pentru a le oferi ceea ce aveau și acasă, adică pe Tom…., cu amendamentul că acum se vor afla în fața unui ecran uriaș. Asta da inspirație, care probabil a generat și multă transpirație, dar trebuie recunoscut, spun cu invidie, că ați reușit să oferiți publicului cultură în forma ei cea mai pură.

Ce spune Boroș: ”Îl rog pe domnul director să își amintească de sprijinul necondiționat pe care Primăria Bârlad i l-a oferit în repetate rânduri, atât în plan cultural, cât și edilitar, administrativ și chiar gospodăresc. Totodată, să ne amintim cu toții și că Municipiul Bârlad a susținut financiar cu premii substanțiale laureații unor importante concursuri naționale și internaționale ale aceluiași muzeu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.