Acasă Local A încetat din viață Corneliu Vasilescu, unul dintre titanii șevaletului românesc. Trupul...

A încetat din viață Corneliu Vasilescu, unul dintre titanii șevaletului românesc. Trupul neînsuflețit va fi depus la Casa Sturdza. Maestrul și-a dorit să-și doarmă somnul de veci în orașul natal

0

de Simona MIHĂILĂ

Bârladul, la fel ca toată lumea artei plastice din România, este în doliu. Sâmbătă spre duminică, a încetat din viață unul dintre cavalerii șevaletului românesc, pictorul Corneliu Vasilescu.

În vârstă de 89 de ani, marele artist s-a luptat în ultimii ani cu boala. Cu patru zile înainte de a muri, fiica sa l-a adus la Alba-Iulia, acolo unde ea locuiește, de la București, orașul în care maestrul și-a petrecut cea mai mare parte din viață.

Marți, 28 februarie, trupul neînsuflețit al artistului va sosi la Bârlad, unde va fi depus în sala principală a Casei Sturdza. Clădirea, aflată în administrarea Muzeului ”Vasile Pârvan”, găzduiește în șapte dintre încăperile sale o expoziție permanentă cu picturile semnate de Corneliu Vasilescu, donate Bârladului de către acesta.

Născut la Bârlad, pe 23 octombrie 1934, maestrul Vasilescu și-a dorit cu ardoare să-și doarmă somnul de veci în orașul natal, acolo unde a copilărit și unde odihnesc și părinții săi. Mama sa a fost profesoară de desen – cea de la care a moștenit talentul și viziunea expresionist-abstractă pe care o regăsim în lucrările sale, iar tatăl – avocat, fost viceprimar înainte de 1940, iar în timpul războiului, ofițer pe front.

”Deși a plecat încă din tinerețe din Bârlad, maestrul Vasilescu și-a iubit enorm orașul. S-a întors aici ori de câte ori a putut, făcându-ne tuturor onoarea de a-și dona o parte importantă a operei sale. Muzeul «Vasile Pârvan» este posesorul acestei donații care totalizează peste 70 de lucrări. Am discutat cu fiica domniei sale în ultimele săptămâni și mi-a comunicat dorința maestrului de a fi adus la Bârlad, după ce va închide ochii. Am luat legătura și cu domnul primar Dumitru Boroș care a răspuns imediat solicitării de a asigura maestrului un loc de veci la Cimitirul «Eternitatea». Vom pune și noi umărul la organizarea funeraliilor renumitului pictor, fiu al Bârladului, descendent al unei familii de vază a urbei”, a declarat, pentru Ziarul Obiectiv, Mircea Mamalăucă, directorul Muzeului ”Vasile Pârvan” Bârlad.

Maestrul Corneliu Vasilescu va fi înmormântat joi, 2 martie.

Lungul și dificilul drum către culmile succesului

Din pricina orientării politice a tatălui său (membru al Partidului Național Țărănesc), lui Corneliu Vasilescu i-a fost greu să se înscrie la cursurile universitare.

A ajuns student la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, după foarte mulți ani în care a trebuit să facă pe placul comuniștilor și să își pună talentul în slujba partidului. A desenat zeci de panouri imense cu muncitori, fabrici, uzine și alte materiale de propagandă, cu care comuniștii mascau diverse clădiri dărâmate sau decorau încăperile sediilor în care își desfășurau activitatea. Reușind să le câștige bunăvoința, a scăpat de piedicile către studiile superioare.

În filmul de mai jos, maestrul povestește în amănunt despre compromisurile pe care a trebuit să le facă pentru visul său, despre părinți, despre Bârlad și despre spiritul elitist de altădată al Colegiului ”Gheorghe Roșca Codreanu”.

Înainte de facultate, talentul său uriaș i-a deschis ușile forurilor unde nu studiile sunt cele care îți recunosc valoarea. Printre acestea, Uniunea Artiștilor Plastici din România. Alături de nume mari, precum Corneliu Baba sau Dan Hatmanu, maestrul Vasilescu a fost prezent în multe expoziții.

A avut numeroase expoziții personale, a obținut zeci de premii și distincții, creația sa rezervându-i definitiv un loc unic în sfera compoziției abstracte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.