Acasă Local A încetat din viață unul dintre titanii scenei Teatrului ”Victor Ion Popa”,...

A încetat din viață unul dintre titanii scenei Teatrului ”Victor Ion Popa”, actorul Florin Predună

0

Veste tristă pentru lumea artistică a Bârladului! A încetat din viață unul dintre titanii scenei Teatrului ”Victor Ion Popa”, actorul Florin Predună. Peste trei zile, mai exact pe 21 iunie, ar fi împlinit 89 de ani.

Florin Predună a fost un răsfățat al publicului, atât de îndrăgit încât capitalul său de imagine a fost suficient pentru a fi ales consilier municipal independent, la începutul anilor ‘90. Atunci, ca și acum, fără un partid politic în spate era greu să ocupi o asemenea funcție în fruntea urbei.

Florin Predună este născut în Dolj, dar de la vârsta de 44 de ani (1974) nu a mai părăsit Bârladul, orașul unde s-a statornicit după ce s-a angajat la Teatrul ”Victor Ion Popa”.

Aproape un sfert de secol din viața sa l-a dedicat scenei bârlădene.

A jucat în peste 180 de piese, într-o varietate de roluri: comedie, dramă, vodevil sau compoziție.

Simpaticul actor, cerând senin la o Alimentară a Epocii de Aur, ulei pentru creveți și zahăr pentru căpșuni

Dar Florin Predună nu a fost iubit de bârlădeni doar pentru rolurile sale. Dincolo de scenă, era un om de o jovialitate molipsitoare, extrem de comunicativ și de popular. Intra în vorbă cu oricine, având firescu prietenului cald, de o viață.

Bârlădenii îl știu și din parc, îl știu și de pe stradă, îl știu și de la cozile din vremea lui Ceaușescu, unde Predună se așeza natural, laolaltă cu mulțimea, ca să aștepte ”să vină ouăle” sau puii de Avicola.

Este de pomină o scenă la un aprozar, în anii de criză alimentară când totul era ”la rație” și când actorul a așteptat cuminte la coadă ”să se bage căpșuni”.

”Cuminte” e un fel de a spune, pentru că prezența sa zgomotoasă, accentul oltenesc și interacțiunea plină de haz cu cei din jur au făcut din așteptare o plăcere. În momentul în care, pe lângă maximum de un kg de căpșuni permis, vânzătoarea i-a impins pe tejgea și cutia de ”creveți”, singurele produse care populau rafturile alimentarelor ”optzeciste” și pe care erai obligat să le cumperi, Florin Predună a oferit audienței o felie de ”teatru” antologică:

– ”Asta ce ce?”, a întrebat-o ”uluit” pe vânzătoare

– Pai, e creveți. Nu știți?…

– Nu știu ce ”e creveți”! Merg la căpșuni?

– Ei, cum să meargă cu ”căpșunile”? Căpșunile merg cu zahăr, iar creveții se fac în ulei, a explicat ea, competentă.

– Oo, minunat, domnișoară! Ce bine că v-am întrebat! Atunci mai puneți, vă rog, un litru de ulei și un kilogram de zahăr.

Dialogul a stârnit râsul general al oamenilor de la coadă, în vremuri în care, dacă erai un fitecine, ți se cuvenea o jumătate de litru de ulei pe lună și un kg de zahăr. Tot pe lună.

Elevii ”optzeciști” nu-l vor uita niciodată pe actorul Florin Predună

Promoțiile de elevi ai anilor ‘80 nu l-au uitat cu siguranță pe Florin Predună electrizând publicul în recitalurile sale de poezie eminesciană.

Dacă elevii ajungeau la asemenea spectacole obligați de partid, cei mai mulți rămâneau în sală complet abandonați și seduși de măiestria cu care Predună îi transpunea în atmosfera poeziilor lui Eminescu. Cel puțin în această privință, a creat momente unice în sensul cel mai propriu al cuvântului, momente pe care nimeni de la Bârlad nu le-a putut egala până acum.

În 1989, când s-au împlinit 100 de ani de la moartea lui Eminescu, actorul Florin Predună a realizat cel mai important recital de poezie din țară (”Eminescu e în noi”), cu scenografie și interpretare proprie, ilustrația muzicală fiind semnată de Lucian Ionescu de la TVR.

Un alt moment de anvergură în carieră a fost selectarea sa în distribuția filmului ”Dreptate în lanțuri”, peliculă ce poartă semnătura marelui regizor Dan Pița.

Deși actorul s-a retras de mulți ani de pe scenă, bârlădenii care au avut norocul de fi obligați să meargă la teatru (ca o ironie, este totuși unul dintre lucrurile bune făcute de Ceaușescu) nu l-au uitat pe Florin Predună. Deputatul Daniel Olteanu este unul dintre ei și prima persoană publică ce a reacționat la aflarea tristei vești.

”Îmi pare rău că scena bârlădeană a mai pierdut un nume cu greutate și că ne dăm seama de asta prea târziu, abia după ce prezența marilor noștri actori devine atât de discretă încât se confundă, pentru unii, cu uitarea. Rămas-bun, omului Florin Predună! Spectatorii nu vor uita niciodată Actorul! Condoleanțe familiei!”, a declarat deputatul Olteanu.

Trupul neinsufletit al actorului a fost depus la capela Cimitirului Eternitatea. Familia nu a luat o decizie, deocamdata, in privinta datei inmormantarii. Vom reveni cu detalii asupra acestui aspect. (Simona MIHĂILĂ)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.