Acasă Administrație publică Anul școlar la Bârlad stă pe un butoi cu pulbere. ”Zero lei...

Anul școlar la Bârlad stă pe un butoi cu pulbere. ”Zero lei pentru dezinfectați, zero lei pentru măști, zero lei pentru tehnică de predare online”

0

Conferință de presă incendiară organizată la sediul PSD Bârlad, unde a fost tras un semnal de alarmă în privința pericolului la care sunt expuși mii de elevi, cadre didactice, personal auxiliar și, implicit, familiile în sânul cărora aceștia se întorc după cursuri.

Pericolul vine, potrivit declarațiilor profesorilor Gabriela Plăcintă, până de curând șefa Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, și Andrei Huiban, consilier municipal, și din faptul că anul școlar va debuta fără ca Primăria Bârlad să aloce bani pentru achiziționarea de măști de protecție, dezinfectanți și aparatură necesară desfășurării cursurilor online, în cazul în care copiii vor fi siliți să stea acasă din cauza virusului.

Conferința de presă a fost organizată după ce consilierii locali PSD au constatat că, în urma rectificării bugetare gândită de primarul Dumitru Boroș și aflată pe ordinea de zi a ultimei ședințe ordinare din mandatul actualului Consiliu Local Bârlad (joi, 27 august), instituțiile de învățământ nu vor avea nicio apărare împotriva noului coronavirus.

Este de așteptat, susțin reprezentanții PSD Bârlad, ca școlile să devină focare de infecție. Cel mai probabil, mii de părinți din Bârlad s-ar putea simți obligați să își protejeze copiii cumpărând din banii lor măști și dezinfectanți pentru școală.

”Am constatat, în calitate de cadru didactic și de părinte, că nu există niciun ban alocat de la bugetul Bârladului, pentru situația specială în care debutează anul școlar 2020 – 2021. Am solicitat răspunsuri în timpul ședințelor comisiilor de specialitate, și am constatat cu stupoare că unii funcționari par rupți de realitate. La un moment dat, unul dintre ei mi-a spus că la o singură școală ar fi necesar cam un miliard de lei pe lună pentru măști, dezinfectanți etc, și că ar fi o sumă foarte mare. Întrebarea mea a fost: «În raport cu ce e foarte mare? Ce ați vrea să faceți cu acești bani de care este nevoie pentru a-i proteja de boală pe profesori și elevi, implicit familiile acestora? Pe ce ați vrea să îi cheltuiți? Ca să punem în balanță: dacă pentru protejarea sănătății lor nu merită să alocăm sume așa de mari, atunci pentru ce merită?»”, a povestit Huiban în cadrul conferinței.

”In fața directorilor de școli, în loc să arate că este competent, primarul Boroș doar s-a plâns că nu poate. Cu guvern liberal la putere”

Prezentă pentru prima dată la o conferință de presă organizată de PSD după ce a ocupat funcția de șef al Învățământului vasluian, Gabriela Plăcintă, a făcut declarații despre comunicarea dificilă pe care a avut-o cu primarul Dumitru Boroș în timpul celor patru ani și despre lipsa de interes pe care acesta ar fi manifestat-o față de rezolvarea problemelor școlilor din Bârlad. Fostul inspector general spune că a încercat în zadar să îl determine pe Boroș să nu mai trateze politic subiectele din învățământul local și să o primească la discuții.

”Ca să fiu sinceră, eu nu aveam așteptări atât de mari din partea primarului Bârladului, pentru că în decursul celor patru ani de mandat ca inspector-general nu am remarcat la dumnealui ca prioritățile din învățământ să se regăsească între prioritățile dumnealui ca primar. O spun în cunoștință de cauză și o spun cu argumente. Investițiile în sistemul de învățământ la nivelul municipiului Bârlad au fost minime. Pe vremea ex-primarului Constantinescu exista o cutumă la care s-a renunțat și nu am înșeles de ce: la sfârșitul lui iunie, o echipă din primărie vizita fiecare unitate de învățământ și punea pe listă tot ce era necesar. La sfârșitul lui iulie, verifica stadiul lucrărilor, iar la sfârșitul lui august aceeași echipă venea să constate cum s-au finalizat lucrările de igienizare, reparații etc. Ce s-a făcut în vara aceasta? Domnul primar a chemat directorii de școli la o ședință și, ca de fiecare dată, i-a intimidat și s-a plâns: că nu sunt bani, că nu este ajutat de Consiliul Județean, de Inspectorat, dar nu a pomenit nimic despre motivele pentru care nu îl ajută guvernul lui”, a declarat Gabriela Plăcintă.

”Văzând evoluția pandemiei în România, să nu aloci niciun leu pentru începerea anului școlar, mi se pare un gest iresponsabil și criminal de-a dreptul”

Într-o analiză pe care a prezentat-o în fața ziariștilor, fostul inspector general a subliniat că la Bârlad ar fi nevoie, în primă fază, de cel puțin un milion de lei pentru echipamente electronice, măști, dezinfectanți etc.

”În ultima lună, la nivelul Inspectoratului Școlar am simulat cele trei scenarii: scenariul verde în care toți copiii vin la școală, scenariul galben în care doar o parte dintre copii ar fi prezenți la școală și scenariul roșu, în care vom continua școala în mediul online. Pe scenariul verde, ar trebui să vină la școală 10.000 de elevi, 1.000 de dascăli și personal auxiliar. În aceste condiții, văzând evoluția pandemiei în România, să nu aloci niciun leu pentru începerea anului școlar, mi se pare un gest iresponsabil și criminal de-a dreptul. Știam încă din iunie că avem nevoie de echipamente electronice, de camere web pentru a transmite lecțiile în cazul cursurilor online. Stocul de dezinfectanți trebuia făcut până acum, căci cantitățile necesare sunt enorme. Ce să mai vorbim despre tuneluri dezinfectante, de lămpi UV, tablete, termoscannere, viziere sau asistență medicală”, a spus Gabriela Plăcintă.

Fosta șefă a Învățământului din județ a subliniat diferența de abordare a problemei începerii anului școlar dintre primarul Boroș și primarul Vasluiului, Vasile Pavăl.

”La Vaslui, la rectificarea bugetară s-a alocat un milion de lei doar pentru dotări. În condițiile în care numărul sălilor de clasă dotate cu echipament electronic este triplu față de Bârlad. Anterior, au fost alocați 3 milioane de lei pentru reparații. Acolo există o preocupare extraordinară pentru unitățile de învățământ, iar dorința de comunicare manifestată de primarul Pavăl față de ISJ este impresionantă. Îl rog pe domnul primar Boroș că se trezească acum, în ultimul ceas și să aloce banii necesari. Îl rog să nu se joace cu sănătatea copiilor, a bunicilor, a părinților, a cadrelor didactice. Să nu mai aștepte ajutorul Ministerului pentru că toate răspunsurile pe care le-am primit de la minister au subliniat o singură idee: autoritățile locale sunt principalele responsabile”, a adaugat Gabriela Plăcintă.

Grupul de consilieri PSD din cadrul Consiliului Local a anunțat public că nu va vota rectificarea de buget, dacă primarul Boroș nu va aloca pentru școli banii necesari asigurării măsurilor minime de protecție împotriva virusului. (Simona MIHĂILĂ)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.