Acasă Infracțional Atenționare a polițiștilor vasluieni: urmează două zile de ploi și ninsori abundente....

Atenționare a polițiștilor vasluieni: urmează două zile de ploi și ninsori abundente. Nu renunțați, încă, la cauciucurile de iarnă.

0

Polițiștii vasluieni îi atenționează pe toți conducătorii auto să nu renunțe, încă, la cauciucurile de iarnă, o tendință tot mai pronunțată odată cu venirea primăverii.

Recomandarea polițiștilor vine ca urmare a avertizărilor meteorologice, potrivit cărora zona Moldovei se va confrunta luni și marți cu ploi și ninsori abundente.

Codul galben de vreme rea este valabil pentru perioada 15 martie, ora 14:00 – 17 martie, ora 20:00.

Fenomenele meteo prognozate în cazul CODULUI GALBEN (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceață) pot fi temporar periculoase pentru desfășurarea unor activități, dar altfel sunt obișnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată.

Recomandăm cetăţenilor să evite deplasarea în zonele afectate de condiţiile meteorologice nefavorabile. Dacă totuşi nu puteţi amâna călătoria din motive de maximă necesitate, asiguraţi-vă că aveţi suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje să nu suferiţi din cauza frigului şi, totodată, să puteţi continua drumul după deblocare”, se arată într-un comunicat al IPJ Vaslui.

Polițiștii le reamintesc șoferilor că sunt obligați, prin lege, să-și doteze autovehiculele cu cauciucuri de iarnă pentru a se deplasa în siguranță pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

Cauciucurile de iarnă sunt fabricate special pentru a face față șofatului în sezonul rece, iar condusul autovehiculelor, în condiții de frig, polei, ninsoare devine riscant pentru viața sau integritatea fizică a participanților la trafic.Conform Directivei 92/23/CE, pe anvelopele de iarnă trebuie să fie aplicate literele „M+S”, „M.S” sau „M&S”. Aceste marcaje sunt obligatorii și în cazul cauciucurilor de tip all season”. Menționăm faptul că, în legislație, nu este specificată o perioadă anume a anului în care conducătorii auto sunt nevoiți să aibă dotate autovehiculele cu anvelope de iarnă, lanțuri sau alte echipamente antiderapante, obligația fiind impusă de condițiile meteo. ”, se mai arată în comunicatul IPJ.

Conform legii, „conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate”, este sancționată contravențional cu amendă cuprinsă între 9-20 de puncte sau avertisment.

De asemenea, în cazul prezentat mai sus, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia, se reţine de către poliţia rutieră, eliberându-se o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.