Acasă Administrație publică Autoritățile au aprobat: centrul Bârladului, inclusiv strada Ștefan cel Mare, ar putea...

Autoritățile au aprobat: centrul Bârladului, inclusiv strada Ștefan cel Mare, ar putea deveni pietonal. Sunt propuse grădini urbane, scuaruri verzi și valorizarea Bârladului Istoric

0

de Simona MIHĂILĂ

După finalizarea actualelor proiecte de investiții, axate preponderent pe modernizarea și refacerea străzilor și a rețelelor de utilități, Bârladul ar putea intra într-o nouă etapă de transformare, axată de astă dată pe intervenții de ordin estetic, de punere în valoare a patrimoniului și de creare a unui cadru care să încurajeze promenada și petrecerea timpului la exterior.

Joi, 29 iunie, în ședința Consiliului Local, a fost aprobat ”Studiul de regenerare urbană pentru zona centrală a municipiului Bârlad”. În baza acestui studiu, orașul poate obține finanțările necesare pentru operațiunile de transformare, renovare și reabilitare necesare îmbunătățirii și înfrumusețării urbane (documentul este public pe site-ul Primăriei Bârlad).

Deși studiul este unul amplu, ce propune intervenții pe o suprafață de 90 de ha (incluzând și străzi din afara perimetrului central), autoritățile intenționează să depună proiecte doar pentru zona cuprinsă între Biblioteca ”Stroe B. Belloescu” și Piața Victoriei, inclusiv strada Ștefan cel Mare.

”Dezordinea cu care s-a construit în zona centrală a Bârladului determină pe termen mediu și lung o stagnare și o coborâre a valorilor proprietăților, lipsa de atractivitate pentru investiții, un mediu stresant din punct de vedere vizual pentru locuitori. Zona centrală este sufocată de intervenții nefaste: constructii și împrejmuiri inestetice, clădiri rămase în faza de șantier etc. Există un paletar bogat și incompatibil de culori, materiale și texturi pentru împrejmuiri, fațade și acoperișuri, care creează un peisaj pestrit, fără identitate, fără specific local”, se arată în studiul aprobat de municipalitate.

Se urmărește redescoperirea identității de altădată a urbei și plasarea acesteia în prezent. Unul dintre mijloacele propuse este ca o serie de spații exterioare aferente instituțiilor și lăcașelor de cult să devină scuaruri publice sau grădini urbane, conectate între ele printr-o rețea de piste de biciclete și străzi pietonale comerciale.

”Bârladul avea cândva o zona centrală care ar fi rivalizat prin arhitectură și viață socială cu centrul vechi al Bucureștiului”

Așadar, se are în vedere transformarea Centrului Civic (Piața Victoriei) și a străzii Ștefan cel Mare, într-o zonă pietonală, în care să fie incluse și piste de bicicletă, mobilier urban, vegetație, pavaje, iluminat ambiental, instalații urbane.

De asemenea, proiectul care va fi depus în baza acestui studiu, va urmări punerea în valoare a patrimoniului istoric cultural, prin digitalizarea monumentelor istorice și restaurarea Bibliotecii ”Stroe S. Belloescu”. La pachet, va fi realizat un traseu de redescoperire a Bârladului Istoric, prin marcaje, borne, panouri informative, ghizi urbani, ghid turistic digital etc.

”Pana la inceputul celui de-al doilea razboi mondial Barladul avea o zona centrala bine definita cu un caracter puternic comercial, care ar fi rivalizat prin arhitectura si viata sociala cu centrul vechi al Bucurestiului. Perioada comunista a lăsat urme adânci, demoland cea mai autentica zona construita a Barladului, zona centrala. Au apărut clădiri care nu se incadreaza in specificul locului, iar după 1990 s-a construit haotic, fara reguli de urbanism elementare. Exista cladiri in constructie sau in diferite stari de degradare care afecteaza imaginea urbana si confera o atmosfera de zona neingrijita si subdezvoltata”, se arată în studiu.

”Bârladul trebuie să aducă orașul dispărut în prezent pentru a-și recăpăta identitatea de târg de seama al Moldovei”

Tot aici, specialiștii în urbanism subliniază că este important sa se recreeze sistemul de spatii publice si bulevarde de promenadă ale Barladului de altădată.

”Este necesara evidentierea traseelor istorice si definirea unor circuite de explorare a orasului prezent, precum si a orasului disparut. Barladul istoric supravietuieste prin cartile postale, prin fotografiile de epoca, prin monumentele istorice, dar e nevoie sa fie facut cunoscut atat locuitorilor, cat și trecatorilor de ocazie prin interventii urbane sensibile. Barladul trebuie sa aduca orasul disparut in prezent pentru a-si recapata identitatea de targ de seama al Moldovei. Exista cateva areale cu potențial create în apropierea unor clădiri importante și a monumente istorice, dar care sunt aproape insesizabile si in mare parte ascunse de multitudinea de elemente deranjante ochiului. Barladul are nevoie să se vindece de urat printr-o politica ferma de peisaj urban si imagine urbana”.

Deși pietonalele vor deveni o prezență în centrul urbei, specialiștii în urbanism menționează că este necesara o ruta de transport public pe limita circulara a zonei centrale, deoarece acolo unde accesibilitatea scade nu se dezvolta afaceri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.