Acasă Local Bârlădeanul care a înființat Aleea personalităților bârlădene în Cimitirul Bellu a inaugurat...

Bârlădeanul care a înființat Aleea personalităților bârlădene în Cimitirul Bellu a inaugurat primul monument din Spania dedicat lui Eminescu. Sorin nu are de gând să se oprească aici

0

de Simona MIHĂILĂ

Sorin Ciobanu, bârlădeanul care a surprins plăcut comunitatea bârlădeană în urmă cu doi ani, după ce a înființat în cadrul Cimitirului Bellu din București o alee a personalităților bârlădene (detalii AICI), dar și de a salubriza mormintele marilor bârlădeni care își dorm aici somnul de veci, revine în atenția publică cu o nouă inițiativă, de astă dată, de anvergură națională.

Prin Asociația hispano-română ”Nuestras Costumbres”, al cărei președinte este, Sorin Ciobanu a inaugurat primul monument din Spania dedicat lui Mihai Eminescu. Este vorba de o bancă memorială, situată într-un parc din localitatea Rivas Vaciamadrid, un oraș aflat în apropiere de Madrid, unde trăiesc aproximativ 5.000 de români (6% din totalul populației).

Pe banca din beton a fost inscripționat portretul marelui poet, alături de un citat din scrierile sale, în limbile română și spaniolă: ”Am înțeles că un om poate avea totul neavând nimic și nimic având totul”.

La evenimentul de dezvelire a monumentului, desfășurat pe 15 ianuarie, ziua de naștere a lui Eminescu, declarată Ziua Culturii Naționale, au participat, alături de români stabiliți în Spania, și primărița orașului, Aida Castillejo, precum și Ministrul Plenipotențiar Valeriu Radulian, din partea Ambasadei României în Regatul Spaniei.

Sorin Ciobanu, tânărul preocupat permanent de promovarea valorilor bârlădene

În vârstă de 36 de ani, Sorin Ciobanu locuiește de câtva timp, împreună cu familia, în Spania, țara soției sale și, neobosit în a promova cultura românească, așa cum îl știu toți cei care îl cunosc, nu a putut sta deoparte multă vreme.

Prin asociația pe care o conduce în acest moment, a implementat mai multe proiecte care au promovat cultura română în Spania.

”De la cultura gastronomică, dansurile și portul popular, până la activitățile specifice de artizanat românesc, în cadrul sărbătorilor locale organizate în Comunitatea Madrid și nu numai”, a declarat Sorin.

Printre toate activitățile menite a ține focusată atenția publică pe valorile românești, gândul lui Sorin se îndreaptă permanent către Bârlad, către bârlădeni, mai cu seamă spre cei care au pus pietre la temelia artei, a științei, a literaturii. Pentru păstrarea memoriei acestora, tânărul bârlădean se străduiește să pună umărul prin toate modalitățile care se ivesc.

Demersurilor încăpățânate în urma cărora a convins Administrația Cimitirelor din București să oficializeze Aleea personalităților bârlădene în Cimitirul Bellu, li s-a adăugat contribuția la completarea enciclopediei virtuale Wikipedia cu informații despre mari bârlădeni faimoși în țară mai mult decât la Bârlad.

Printre aceștia, frații Davidoglu. Anton Davidoglu, care a fost primul rector al ASE București, unul dintre marii matematicieni ai lumii, absolvent la Sorbona, cu nota 10, și autor al unor teorii studiate și astăzi. Fratele său, Cleante, a fost șeful Jandarmeriei Române și un iscusit strateg militar. Ambii au fost fiii doctorului Cleante Davidoglu, fost director al spitalului bârlădean în 1868.

De acolo, din Spania, Sorin Ciobanu le pregătește bârlădenilor două mari surprize, dar preferă să nu vorbească deocamdată despre acestea.

Între timp, se ocupă de un alt proiect de promovare a culturii românești: înființarea în cadrul bibliotecii municipale din Rivas Vaciamadrid a unei secții de literatură română.

Până pe 23 aprilie, de Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor, ne-am propus să colectăm cărți scrise de autori români. Îi aștept și pe bârlădeni să pună umărul la acest proiect, în sensul de a dona cărți. O pot face fie trimițându-le prin curierat, fie prin intermediul celor care călătoresc între Spania și Bârlad”, a declarat Sorin Ciobanu pentru Ziarul Obiectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.