Acasă Infracțional Un bârlădean, creierul rețelei din dosarul ”Mită pentru ITP”. Cum erau împărțite...

Un bârlădean, creierul rețelei din dosarul ”Mită pentru ITP”. Cum erau împărțite șpăgile și cum ștergea urmele Ursache și Săndulescu, funcționari la RAR Vaslui

0

de Simona MIHĂILĂ

Șase arestări preventive în dosarul mitei pentru inspecțiile tehnice periodice false, instrumentat de procurorii anticorupție – aceasta este decizia Tribunalului Vaslui luată joi, 22 aprilie, la solicitarea DNA.

Printre cei șase arestați se află și bârlădeanul Ionuț Verman, despre care procurorii spun că este coordonatorul grupului infracțional organizat, precum și Marian Ursache, inspector în cadrul RAR Vaslui, cel care ștergea urmele ITP-urilor false realizate de Verman. Totul pe bani frumoși, care intrau și în buzunarele altor membri ai grupului, printre care și patronul service-ului auto în cadrul căruia lucra Verman, susțin procurorii anticorupție

Ceilalți patru arestați sunt: Răducanu Sorinel, Vlasie Emil, Daogaru Cosmin și Apetri Sorin (Bacău).

Magistrații vasluieni au dispus arestarea preventivă a acestora pentru 30 de zile. Un al șaptelea membru al rețelei – Cantemir Florin – a fost plasat în arest la domiciliu.

De asemenea, s-a dispus măsura controlului judiciar, cu interdicția de a exercita activitatea și de a părăsi județul Vaslui, față de Săndulescu Doru, inspector în cadrul R.A.R Vaslui.

A mai fost luată măsura controlului judiciar pentru alte cinci persoane, ale căror identitate, procurorii DNA nu au dezvăluit-o.

 Verman ar fi împărțit bani și cu patronul lui

Timp de aproape un an (din aprilie anul trecut) procurorii anticorupție s-au aflat pe urmele inculpaților, strângând probe și date care au conturat o situație scandaloasă. Una care explică de ce pe drumurile publice circulă epave pe patru roți, ce fac aerul irespirabil, care ne afectează sănătatea și care poluează ireversibil.

Dacă v-ați întrebat vreodată, în timp ce norii groși de fum din urma vreunei rable v-au luat aerul, cum a fost posibil ca acea mașină să fi trecut cu brio de inspecția RAR, vă puteți face o idee din dezvăluirile făcute de procurori.

Potrivit DNA, coordonatorul și inițiatorul acestei rețele de infractori ar fi Ionuț Verman, un lucrător în cadrul unui service din Bârlad, ale cărui urme au fost permanent șterse de doi inspectori de la RAR Vaslui.

Practic Verman făcea ITP-uri unor mașini pe care nici nu le vedea.

Inculpatul Verman Ionuț ar fi inițiat constituirea unui grup infracțional organizat împreună cu alte persoane, în scopul săvârșirii de infracțiuni de luare de mită, trafic de influență și fals intelectual. În perioada iunie 2020 – aprilie 2021, inculpatul ar fi coordonat activitatea de efectuare nelegală a inspecțiilor tehnice periodice în cadrul stației ITP din Bârlad la care lucra, în sensul că s-ar fi atestat, în mod nereal, realizarea inspecțiilor tehnice periodice a vehiculelor, fără ca acestea să se prezinte în stație, arată procurorii anticorupție.

Probele arată că Verman cerea bani frumoși pentru serviciile sale ”specializate”, iar o cotă parte din fiecare sumă ajungea în buzunarele inspectoril RAR, dar și al patronului său.

Verman Ionuț ar fi impus tarifele care urmau a fi plătite cu titlu de mită, indicând totodată persoanele de la care urmează a fi pretinse sume de bani, precum și persoanele pentru care activitatea se efectua gratuit și ar fi stabilit cum se împărțeau banii. Concret, acesta stabilea cât revenea fiecărui membru al grupului, inclusiv suma de bani care urma a fi remisă patronului societății, precum și reprezentantului R.A.R. Vaslui, inculpatul Ursache Marian care asigura protecția grupului infracțional organizat, prin aceea că nu lua măsurile legale față de nereguli constatate în cadrul stației, referitoare la modalitatea nelegală de înscriere în fals a inspecțiilor tehnice periodice.

Ceilalți inculpați, persoane fizice, aveau roluri clar stabilite în relația cu clienții care urmăreau să rezolve înscrierea unei inspecții tehnice periodice, fără prezentarea vehiculelor (autoturisme, remorci, dube, sau vehicule de mare tonaj), mai spun procurorii.

ITP fals inclusiv pentru mașini care nici măcar nu se aflau în România

”De regulă, se percepeau câte 250 de lei pentru vehicule aflate în țară și 150 de euro pentru vehicule care nu află țară. Întrucât stația din Bârlad nu este autorizată decât pentru ITP la categoria II-a de vehicule, inspectorii tehnici de aici au apelat la inspectorii din alte stații autorizare R.A.R., pentru situații în care era necesară inspecția unor vehicule de mare tonaj (peste 3500 kg) din categoria III-a. Astfel, a fost identificată o stație ITP din județul Bacău la care inspectorul tehnic, inculpatul Apetri Sorin, în aceeași manieră, contra unor sume de bani, ar fi atestat, în mod nereal, efectuarea ITP pentru vehicule din categorie III-a”, descriu procurorii anticorupție.

Certificatele de înmatriculare și certificatul de inspecție corespunzătoare vehiculelor care „trecuseră” ITP în modul descris mai sus erau transmise în colete, prin servicii de poștă rapidă.

Până la 150 de euro inspecție fictivă. Inspectorii RAR, mituiți de două ori pe săptămână

Pentru toate aceste ilegalități era nevoie de sprijinul autorității statului, iar aici intrau ”în misiune” inspectorii RAR Vaslui.

”În acest context, inspectorii de specialitate din cadrul RAR Vaslui, inculpatul Ursache Marian (în perioada august 2020 – aprilie 2021) și inculpatul Săndulescu Doru (în perioada august 2020 – decembrie 2020) ar fi asigurat sprijin pentru activitățile infracționale descrise, în schimbul banilor primiți, direct sau indirect, de la inspectorii tehnici din cadrul stației ITP din Bârlad. Sumele de bani ar fi în cuantum de 100 de euro și ar fi fost remise periodic (aproximativ de două ori pe săptămână) fiecăruia dintre inspectorii anterior menționați, cu ocazia deplasărilor acestora în teren. În acest sens, ei nu ar fi luat măsurile legale de sancționare și ar fi oferit membrilor grupării date referitoare la activitățile de control desfășurate pentru ca aceștia să-și poate lua măsuri de precauție”, mai arată DNA.

Acuzațiile pentru care Tribunalul Vaslui a dispus arestarea și controlul judiciar

– Verman Ionuț pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, luare de mită în formă continuată, trafic de influență în formă continuată, instigare la fals intelectual, dare de mită în formă continuată;

– Răducanu Sorinel pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la luare de mită;

– Ursache Marian – săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, luare de mită;

– Vlasie Emil – săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat,trafic de influență în formă continuată, dare de mită;

– Daogaru Cosmin – săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență în formă continuată;

– Apetri Sorin – săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată și fals intelectual în formă continuată;

– Săndulescu Doru (control judiciar) – pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, luare de mită în formă continuată.

– Cantemir Florin (arest la domiciliu) – constituire a unui grup infracțional organizat, luare de mită în formă continuată și trafic de influență

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.