Acasă Local Bârlădeni, moș Ciubotărița vă întâmpină la Festivalul Meșteșugurilor Populare cu Fanfara de...

Bârlădeni, moș Ciubotărița vă întâmpină la Festivalul Meșteșugurilor Populare cu Fanfara de la Stamate! Sute de minunății lucrate de mâna meșterilor vă așteaptă în centrul orașului!

0

de Simona MIHĂILĂ

Vineri, 20 mai, în cadrul Zilelor Culturale ale Bârladului a debutat cea de a doua ediție a Festivalului Meșteșugurilor Populare. Până duminică, meșteri populari din diverse zone etnografice ale țării îi așteaptă pe bârlădeni cu sute de obiecte lucrate de mâna lor.

Obiecte de uz casnic, bundițe, ii, căciuli, opinici, curele, decorațiuni, bijuterii, produse de îngrijire din lavandă, dar și dulcețuri, siropuri naturale și alte bunătăți tradiționale au fost aduse special pentru bârlădeni din toate colțurile României și expuse pe platoul din spatele Bisericii Domneasca.

În așteptarea mușteriilor, unii dintre meșteri lucrează chiar acolo, la stand. Ieri, moș Constantin Ciobotărița de la Botoșani dădea zor cu niște brâie din piele, cărora le monta cataramele și le bătea capsele cu ciocanul, pe o buturugă, în dosul tarabelor încărcate cu căciuli din blană, curele și bundițe.

Și el și soția se grăbeau să termine treaba, înainte de marea sărbătoare a Împăraților Constantin și Elena.

”Mâine nu muncim. E sărbătoare și o cinstim în tihnă, dar și cu ceva veselie. Îi așteptăm pe bârlădeni cu Fanfara de la Stamate. O să fie distracție și voie-bună. Primim și cu dedicatiile. Bârlădenii să vină să dea dedicații cui vor ei”, ne-a spus moș Ciubotărița.

Aflat la a cincea generație de tăbăcari, bărbatul ne-a explicat meșteșugul acestei meserii, pe care copiii lui nu vor să o ducă mai departe. Nu pentru că nu le-ar plăcea, ci din pricină că lumea nu mai este atât de interesată ca pe vremuri de obiectele vestimentare tradiționale.

Ca să ne facă interviul mai plăcut, moș Ciubotărița ne-a făcut o cântare din fluier însuflețind, în câteva minute, întreaga asistență de pe pietonal. Molipsită de veselie, colega lui de stand a și dansat pe ritmurile sârbei.

Neapărat, dacă mergeți la festival, nu ratați standul ei plin de podoabe pentru doamne și domnișoare. Din mâinile femeii, născută în Republica Moldova și stabilită la Iași, unde s-a măritat, ies adevărate dantelării din mărgeluțe cât gămălia de ac. Cercei, brățări, coliere, salbe și alte minunății, de felurite culori și modele.

Vizionați filmările de mai jos pentru a vă face o idee despre evenimentul unic ce are loc în acest weekend în centrul Bârladului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.