Acasă Administrație publică Bârlădenii, invitați de Florii la redeschiderea oficială a Grădinii Publice

Bârlădenii, invitați de Florii la redeschiderea oficială a Grădinii Publice

0

Cu mic, cu mare, bârlădenii sunt invitați, duminică, la ora 10.00, de Sărbătoarea Floriilor, la redeschiderea oficială a Grădinii Publice, cel mai vechi și mai popular parc al Bârladului.

Momentul tăierii panglicii inaugurale de către primarul Dumitru Boroș va fi urmat de câteva surprize pregătite atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Grădina Publică a Bârladului a trecut prin cel mai amplu proces de reabilitare, în cadrul unui proiect cu fonduri europene și locale, în valoare de aproape 9 milioane de euro (fără TVA).

Vechile alei ale bătrânei oaze de verdeață a urbei au fost reconstruite, dându-li-se o nouă înfățișare, în sensul că în locul stratului de asfalt care necesita întreținere permanentă, dar și a dalelor de beton de pe aleile secundare, au fost montate pavele. O parte dintre aleile secundare au căpătat îmbrăcăminte din lespezi de piatră naturală.

Bârlădenii vor avea de acum înainte mai mult spațiu de promenadă, după ce s-a decis înființarea de noi alei.

Și iubitorilor de mișcare li s-a dat posibilitatea de a se bucura de atmosfera Grădinii Publice, prin pistele de alergare și pistele de biciclete realizate de-a lungul aleilor.

Poarta secundară a Grădinii a fost transformată, conferindu-i-se stilistica porții principale.

Procesul de reabilitare a adus și câteva elemente noi, de mare atractivitate. Unul este ”Piața personalităților bârlădene”, în formă circulară, cu o rază de 12 metri, pe care au fost montate radial 12 postamente din marmură pentru busturi (acestea din urmă vor fi adăugate ulterior, pe măsură ce vor fi realizate de municipalitate, în afara proiectului). Între postamente au fost amplastate bănci și corpuri de iluminat decorative.

Un alt element inedit este un lac decorativ, în jurul căruia bârlădenii se pot odihni pe băncile special amplasate. Mai există un lac, amenajat tot în cadrul proiectului de reabilitare, în suprafață de 320 mp, care va avea rolul de a colecta apele pluviale și de a iriga spațiile verzi.

Nici copiii nu au fost uitați. De acum înainte ei vor avea parte de încă un teren de joacă, de 660 mp, în care au fost integrate ansambluri tematice, tiroliană, locuri pentru cățărat etc.

Mobilierul (bănci și coșuri de gunoi, a fost complet înlocuit și diversificat. Bârlădenii au putut observa, deja, de-a lungul aleilor, pergolele din lemn statificat ce vor fi îmbrăcate în plante cățărătoare.

Nu în ultimul rând, Grădina Publică a fost reîntinerită, prin eliminarea copacilor bătrâni și uscați (proces prin care vechiul parc trece periodic, la intervale de câteva zeci de ani) și plantarea a aproape 1.000 de puieți de arbori și arbuști. (Simona MIHĂILĂ)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.