Acasă Local Bătrâni puși pe drumurile ”abramburite” ale vaccinării. DSP Vaslui spune una, medicii...

Bătrâni puși pe drumurile ”abramburite” ale vaccinării. DSP Vaslui spune una, medicii de familie spun altceva

0

de Simona MIHĂILĂ

Sumedenie de persoane de vârsta a treia și a patra care doresc să se vaccineze împotriva virusului Sars-Cov2 sunt puse pe drumuri. Informațiile neclare fac ca bătrânii, pentru care până și ieșitul din casă este un efort, să bată în zadar la ușile medicilor de familie, acolo unde merg pentru a se programa la vaccinare.

La Bârlad, de exemplu, sunt medici de familie care și-au informat pacienții – cei cu boli cronice și cei trecuți de 65 de ani – că programarea la vaccinare nu este problema lor.

În ultimele zile, reporterii Ziarului Obiectiv au primit mesaje de la persoane care se încadrează în etapa a doua de vaccinare și care spun că sunt debusolate și nu știu ce să facă. Oamenii sunt puși la curent cu comunicatele oficiale ale DSP, cu informațiile transmise în presă de responsabilii de sănătate, potrivit cărora se pot programa prin intermediul medicilor de familie.

”Am fost foarte ușurată să aflu că medicul meu de familie se va ocupa de acest lucru. Am fost la cabinet, dar doamna doctor ne-a spus că nu se poate, că nu are nimic oficial și că trebuie să ne programăm pe internet, la o platformă. Eu am 82 de ani, soțul meu are 87, copii nu avem și nu știm cum să facem. Am fost profesori, am studiat mult la viața noastră dar discuțiile astea despre platfomă, despre internet pe noi ne depășesc. Sincer, nici nu știu exact ce e acela, ce ne trebuie ca să ne înscriem la internet? O vecină de scară a spus că ne trebuie computer sau un telefon de un anumit model. Dar noi nu avem decât fixul și un mobil cu butoane pe care nu îl folosim. Vecina asta ne-a dat numărul de la ziarul dumneavoastră și de la un alt ziar unde am sunat. Vă rugăm să ne ajutați! Unde să mergem?”, este unul dintre apelurile telefonice pe care le-am primit.

O altă femeie, tot din Bârlad, ne-a lăsat un mesaj pe pagina de socializare a ziarului în care ne-a informat că, deși este în evidență cu boli cronice, medicul de familie i-a spus că programarea se face prin DSP.

”Doamna doctor a fost foarte drăguță și mi-a dat numărul de la DSP, dar este normal? Am citit în toată presa, și am auzit cu urechile mele la TV vorbindu-se despre programare prin medicul de familie. Acum sunt nevoită să-mi sun copiii în străinătate, ca să mă programeze ei, pe platforma din România. O să o fac și pe asta, dar mi-aș fi dorit să mi se fi spus din prima acest lucru, nu să fiu dezinformată” – este mesajul primit de redacția noastră.

Sunt însă și medici care și-au ajutat pacienții să se programeze, iar aprecierile acestora din urmă sunt exprimate pe rețelele de socializare.

Cel mai recent comunicat de presă sosit pe adresa redacției noastre de la DSP Vaslui pune accent, într-adevăr, pe rolul medicilor de familie în campania de vaccinare. Cărora, în final, le și mulțumește ”pentru implicare”.

Redăm comunicatul integral în cele ce urmează:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.