Acasă Administrație publică Bugetul Bârladului, între orașul măcinat de nevoi și non-sensul ambițiilor politice

Bugetul Bârladului, între orașul măcinat de nevoi și non-sensul ambițiilor politice

0

de Simona MIHĂILĂ

Momente tensionate, situații limită – aceasta a fost atmosfera în care a fost aprobată rectificarea bugetară a Bârladului, după aproape o săptămână de contre politice între liberalii și pesediștii din Consiliul Local Bârlad. În tot acest timp au avut loc trei ședințe.

La prima, pe 27 august, proiectul de hotărâre a fost respins de consilierii PSD, acest lucru nefiind o surpriză. Social-democrații anunțaseră anterior, în cadrul unei conferințe de presă că vor vota împotrivă dacă primarul Dumitru Boroș va lăsa școlile fără bani pentru măști, dezinfectanți și pentru tehnica necesară desfășurării cursurilor online. În proiectul inițiat de primar nu erau prevăzuți bani pentru toate acestea, drept care consilierii PSD au cerut alocarea sumei de un milion de lei.

A fost programată o nouă ședință (luni, 31 august), când Boroș a venit în fața Consiliului Local cu un nou proiect de rectificare bugetară, în care școlilor li s-a alocat chiar mai mult decât a cerut PSD, adică aproape 1,5 milioane lei, suma provenind integral de la bugetul de stat.

Numai că, surpriză: consilierii PSD au anunțat iarăși că nu vor vota, dacă suma de 320.000 de lei, pe care Boroș o luase de la Direcția de Asistență Socială (DAS) pentru a constitui ceea ce se numește ”fond de rezervă la dispoziția primarului” nu va ajunge înapoi la DAS. Pesediștii au argumentat că este lucru necurat cu acest fond și că Boroș ar intenționa să îl folosească în folosul propriei campanii electorale.

Proiectul nu a fost adoptat, pentru că, din cei 18 consilieri prezenți la ședință, 9 s-au abținut și 9 au votat pentru aprobarea rectificării bugetare, numărul de voturi necesar fiind insuficient.

Imediat după ședință, primarul Boroș a acuzat grupul PSD că a împins orașul în blocaj financiar.

Dacă pesediștii și-au sprijinit alegerea de a nu vota bugetul cu niște argumente discutabile, firave, care au transformat situația într-o balanță dezechilibrată, liberalii au contribuit cu doza lor de inconștiență.

Cele 9 voturi exprimate în favoarea rectificării nu au aparținut nici pe departe în totalitate celor de la PNL, așa cum au dat de înțeles liberalii. Unul a fost al consilierului independent Bogdan Sârbu, unul al consilierului ALDE Adrian Todireasa și doar 7 au fost de la PNL. Concret, doi liberali au absentat de la ședință. Dacă întreaga echipă de susținători a primarului Boroș ar fi fost prezentă, nu s-ar fi ajuns la niciun fel de blocaj

Acest aspect a fost scos în evidență și de consilierul Todireasa, pe pagina sa de socializare, acolo unde i-a cerut primarului să nu mai inducă cetățenii în eroare și să spună adevărul.

Cea de a treia ședință a avut loc ieri. După o altă serie de discuții aprinse, în cele din urmă, rectificarea bugetară a a fost aprobată de toți cei 21 de consilieri. Desigur, social-democrații nu au renunțat la amendamentul lor de desființarea fondului de rezervă aflat la dispoziția primarului. Suma de 320.000 de lei pe care Boroș o direcționase la acest capitol a ajuns acolo de unde fusese luată, la DAS.

Rectificarea bugetară a fost votată cu amendamentul PSD referitor la menținerea sumelor destinate Direcției de Asistență Socială în valoare de 320.000 lei, în vederea achiziționării de teste COVID și alte materiale necesare desfășurării în condiții de siguranță a actului educațional în Bârlad. Am obținut garanția că banii publici nu vor fi folosiți discreționar în această perioadă în care ne confruntam cu o creștere alarmantă a numărului de infectări, au anunțat membrii PSD pe pagina de socializare a organizației municipale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.