Acasă Politic ”Ce înseamnă împrumutul de 15 miliarde al Guvernului? Cinci ani de înghețare...

”Ce înseamnă împrumutul de 15 miliarde al Guvernului? Cinci ani de înghețare a pensiilor, salariilor și alocațiilor. Bonus: dublarea impozitelor la persoanele fizice”

0

Previziuni sumbre pentru viitorul românilor. Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin care este prevăzută accesarea de fonduri în valoare de 29,2 miliarde de euro, a iscat tensiuni în Parlament, acolo unde premierul Câțu a adus în discuție documentul în cauză.

Printre reacțiile virulente s-a numărat și cea a deputatului Eduard Popica, cel care, la fel ca ceilalți membri ai Opoziției, a criticat dur intențiile ascunse ale guvernanților.

PNRR, în aparență un colac de salvare aruncat în mijlocul isteriei create de pandemia de coronavirus, menit să scoată din criză țările afectate, este devoalată ca fiind de fapt o capcană cu repercursiuni aspre asupra calității vieții românilor.

”PNRR-ul Guvernului ascunde un Plan Sinistru de Austeritate pentru România. Este o mare minciună că România are 29 de miliarde euro din PNRR. De fapt, avem la dispoziție doar 14 miliarde nerambursabile de la UE pentru PNRR. Diferența de 15 miliarde de euro este un împrumut de tip FMI, care va pune un jug social crâncen pe România. Acesta este adevărul pe care guvernarea Cîțu vrea să-l ascundă, de aceea a și făcut totul pe furiș”, a declarat deputatul Eduard Popica.

Deputatul social-democrat condamnă, de asemenea, atitudinea suspectă a premierului Cîțu și a membrilor Guvernului în legătură cu conținutul PNNR, ale cărui detalii nu au fost prezentate în plen.

”Nu ni s-a prezentat nimic concret, pe sume. Că se vor construi spitale, autostrăzi, că se vrea digitalizare etc. Niște generalități. Ce nu se spune, însă, este că românii vor suferi. E un plan de austeritate care le rupe de la gură. Despre asta este vorba în linii simple”, a mai spus Popica.

Deputatul social democrat a făcut și un rezumat al PNRR:
”Ce presupune acest plan de austeritate? Înghețarea pensiilor pe 5 ani. Înghețarea salariilor pe 5 ani. Înghețarea alocațiilor. Creșterea vârstei de pensionare. Creșterea taxelor la IT și IMM-uri, eliminarea stimulentelor. Dublarea impozitelor pe proprietate la persoanele fizice. Oare de ce restul statelor UE, cu excepția Italiei și României, au refuzat împrumutul din PNRR și s-au rezumat doar la accesarea grant-urilor, adică a sumelor nerambursabile? Pentru că nu vor să pună acest jug social pe cetățenii lor! PSD nu va susține NICIODATĂ acest Plan care taie venituri-pensii, salarii, alocații, care amputează grav puterea de cumpărare, anulează facilități, crește taxe și impozite. Nu mai e vorba de un Plan de Redresare și Reziliență, ci un Plan Sinistru de Austeritate”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.