Acasă Local Cum vrea să-l mazilească Tătaru, cel care a ”desființat” spitalul de la...

Cum vrea să-l mazilească Tătaru, cel care a ”desființat” spitalul de la Bârlad în timpul pandemiei, pe Boroș! De ce se teme Tătaru de popularitatea primarului aflat la al doilea mandat?

1

de Simona MIHĂILĂ

Temerile lui Nelu Tătaru, președintele organizației județene PNL Vaslui, de a pierde puterea și de a fi eclipsat definitiv de popularitatea covârșitoare a unor liberali, cum ar fi Dumitru Boroș, primarul Bârladului aflat la al doilea mandat consecutiv, aruncă PNL într-un scandal savuros pentru opoziție.

Calul troian introdus în PNL Bârlad de Tătaru începe să se dezlănțuie. Deși s-au întrezărit mai demult, combinațiile pentru subminarea din interior a PNL Bârlad au fost etalate fără perdea miercuri, la alegerile interne din cadrul PNL Bârlad.

Pentru funcția de președinte al organizației și-au anunțat candidatura Dumitru Boroș, care ocupă această funcție din 2016, și – surpriză! – Iulian Groza.

Iulian Groza a trecut prin trei partide pana sa ajunga la PNL

Pentru cei care se întreabă ”cine-o mai fi și ăsta”, trebuie spus că e un celebru anonim care s-a zbătut ca o găină fără cap prin trei partide, până să ajungă în cel de-al patrulea, la PNL. Și nu e sigur că vreo altă zbatere necontrolată nu-l va arunca în alt partid.

Nimeni nu a înțeles vreodată de ce a acceptat Nelu Tătaru intrarea acestuia în PNL, dar miercuri misterul s-a risipit. Iulian Groza a fost prelucrat în așa măsură încât omul chiar a ajuns să creadă despre sine că e suficient de inteligent (vezi foto) și competent încât să-i ia locul lui Boroș la cârma organizației.

Depunerea candidaturii de către Groza s-ar fi înscris în registrul unui simplu comic de situație, de care liberalii au râs cu poftă pe la colțuri. S-a aflat însă că Groza ar fi marioneta mânuită din umbră de oamenii lui Tătaru, cei care urmăresc înlăturarea lui Boroș – pericolul cel mai serios pentru stabilitatea lui Tătaru la șefia PNL.

Succesul” lu Groza, în chinurile facerii

Ca să-i asigure lui Groza mai mult decât cele maximum trei voturi pe care acesta s-ar fi bazat în cazul unor alegeri corecte, gruparea Tătaru a fost nevoită să recurgă la tehnici subversive: a încercat să introducă pe convocator (lista cu cei care votează) câteva zeci de persoane fie despre care liberalii activi nu au auzit vreodată, fie nu aveau cotizația plătită decât parțial, fie demisionaseră și nu figurau cu adeziune (condiția de reintrare în partid). Practic, doar în aceste categorii s-ar fi găsit oameni dispuși să îl voteze pe Iulian Groza.

Cu puțin timp înainte, Biroul Politic Local al PNL Bârlad votase în unanimitate ca persoanele care nu au achitat cotizația integral (de la momentul intrării în partid și până în prezent) să nu aibă dreptul de vot. Condiția a fost agreată inclusiv de Groza.

”Am remarcat mai multe lucruri în neregulă pe lista care ne-a fost înaintată. Una era că o bună parte dintre acei oameni nu plătiseră integral cotizația. În plus niciunul nu se prezentase la sediu pentru a face plata, așa cum se întâmplă în mod obișnuit, ci ar fi plătit prin bancă. Am solicitat extrasul de cont de la doamna Simona Polak, de la Vaslui. Nu ni l-a trimis. Apoi, l-am rugat pe însuși domnul Tătaru să ne trimită dovezile de plată. Nu a răspuns mesajului meu. Nu puteam încălca hotărârea Biroului Politic Local, așa că persoanele respective nu au fost incluse în convocator”, a declarat Dumitru Boroș, chiar în discursul de la ședința de alegeri.

Iulian Groza și-a depus candidatura și a fugit

Daniel Onofrei

În disperare de cauză, oamenii lui Tătaru, în frunte cu Daniel Onofrei, un alt ”liberal” trecut prin diverse partide aterizând până și spre propria lui uimire în scaunul de subprefect, i-au chemat la Casa de Cultură (locul de desfășurare a alegerilor), pe cei care nu au putut face dovada plății integrale a cotizațiilor. În ciuda îndemnurilor de a forța intrarea la adunarea unde nu aveau dreptul să voteze, oamenii și-au văzut de treabă și s-au risipit care încotro.

Părăsit de ”bazinul electoral”, Iulian Groza a dispărut și el de la alegeri, fără însă a-și retrage candidatura.

Ratându-și șansa de a se vota pe el însuși, Groza nu a mai obținut trei voturi, așa cum arătau sondajele interne, ci doar două.

Marea majoritate, respectiv 88 de votanți din totalul celor 93 de liberali prezenți la urne, l-au reales pe Dumitru Boroș pentru un nou mandat în fruntea PNL, trei buletine de vot fiind anulate.

Ca-n filmele cu proști

În aceeași seară, la PNL București au fost trimise câteva contestații prin care se reclama faptul că unii liberali nu au fost lăsați să voteze. Printre semnatari s-a numărat și Georgel Vulpe, cel care a demisionat în decembrie anul trecut din funcția de consilier municipal și din PNL supărat că Boroș a refuzat să-i dea scaunul de viceprimar.

În preajma alegerilor interne, lui Vulpe i-a cășunat că vrea să se facă șeful liberalilor bârlădeni. A trimis la județ o adresă prin care a anunțat că s-a răzgândit asupra demisiei. După care, a informat conducerea de la Bârlad că el vine să candideze, că are tot dreptul. Și să nu-i stea nimeni în cale că are și dovada retractării demisiei: înregistrată la Vaslui, pe 31 mai 2021, adică cinci luni și jumătate mai târziu.

Georgica Vulpe

Comedia a continuat în cursul zilei de ieri, când în diverse medii a circulat o hârtie, chipurile semnată de Theodor Stolojan, președintele Comisiei de Organizare a Congresului PNL, prin care PNL Bârlad era anunțat că alegerile au fost anulate. Așa, din senin, ca la grădiniță, în baza contestațiilor unora, fără niciun argument legal. Hârtia nu era avea număr de înregistrare, nu era ștampilată și nu conținea nici semnătura olografă a lui Stolojan.

EXCLUSIV Stolojan infirmă informația că alegerile la PNL Bârlad au fost anulate: ”Nu am semnat niciun document. Nu este de competența mea. Știrea este falsă. Punct!”

Contactat de Ziarul Obiectiv, primarul Dumitru Boroș a declarat că nu are cunoștință de o asemenea adresă de la Stolojan.

”Eu nu am fost informat. Organizația de la Bârlad nu a fost informată. Nu știm să existe vreo adresă oficială care ar anula alegerile și nu cred că există vreun motiv legal care să conducă la o astfel de decizie. Și când vine vorba de legi, chiar știu ce vorbesc”, ne-a declarat Dumitru Boroș.

1 COMENTARIU

  1. Un lucru omite presa, ori din neatentie, ori din alte interese si anume ca Boros a spus si subiect si predicat in seara alegerilor interne ca a fost sabotat de Tataru in campania electorala : Nu i-a oferit datele sondajului facut de PNL sa stie cum trebuie sa ajusteze campania electorala, materialele de campanie electorala i-au fost intentionat intarziate, comunicare 0 cu Tataru. Au fost cel putin 5 ziaristi in acea sala si totusi ciudat, nimeni nu a auzit acest lucru. Ieri Arcaleanu a afirmat acelasi lucru si anume ca si dansul a fost sabotat in campanie de acelasi Tataru. Aseara la Perieni, din ce am inteles, candidatul la presedentie cu un rezultat record la locale, din nou a fost sabotata. Chiar nu vede nimeni ca acest Tataru face de fapt un joc numai de sine stiut ? Nu sunt ziarist dar nu pot sa nu remarc aceste lucruri cat se poate de clare si ma intreb cat de mult se intinde influenta lui Timofticiuc asupra intregei prese din Vaslui

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.