Acasă Politic Daniel Olteanu cere prelungirea termenului de depunere a cererilor pentru ajutoare de...

Daniel Olteanu cere prelungirea termenului de depunere a cererilor pentru ajutoare de căldură. ”Restricțiile îi terorizează pe românii vulnerabili!”

0

Apel la responsabilitate.. Președintele ALDE, Daniel Olteanu, solicită autorităților prelungirea termenului până la care pot fi depuse cererile pentru obținerea ajutorului de încălzire.

Olteanu susține că prin măsurile restrictive foarte dure impuse recent, statul îi împiedică pe românii care au nevoie de sprijin la plata facturilor la energie și gaze naturale sau la încălzirea cu lemne a locuinței, să acceseze măsurile de protecție socială prevăzute prin lege.

Liderul ALDE arată că autoritățile blochează astfel plata subvențiilor și îi sfidează pe cetățenii care nu mai pot intra în primării și în sediile direcțiilor fiscale dacă nu au certificat verde.

E limpede pentru toată lumea, spune Daniel Olteanu, că ”termenul de 20 noiembrie nu poate fi respectat nici dacă românii ar merge azi să se vaccineze, pentru că tot ar trebui să aștepte 20 zile până la rapel și alte 10 zile până la finalizarea schemei complete de vaccinare, ca să aibă acces în primării, oficii poștale și trezorerii, și să depună cererile pentru subvenții”.

În aceste condiții, subliniază președintele ALDE, autoritățile trebuie ”să înceteze bătaia de joc, sfidarea și teroarea, și să se asigure urgent că toți cetățenii vulnerabili sunt protejați în mod real, nu doar în textul de lege!”.

”Bătaie de joc, sfidare și teroare. Așa vor autoritățile să ne scoată din criza sanitară, iar rezultatul e unul previzibil: în loc să țintească virusul ucigaș, fac ferfeniță drepturi și libertăți cetățenești și jupoaie încrederea românilor în stat și în instituțiile sale.

Cele mai dure restricții de până acum, impuse de azi, nu doar că au venit la pachet cu multă confuzie (trebuind să fie și ele clarificate prin altă Hotărâre de guvern!!!), dar i-au lăsat pe români pradă absurdului.

În țara dosarului cu șină, statul vrea ca toți cetățenii lui care nu au certificat verde să interacționeze cu el, cel puțin în următoarea lună, doar online.

Nu contează că printre acești cetățeni sunt și mulți români, în special pensionari, care nu au telefoane inteligente și nici nu știu să le folosească, nu contează că nu au imprimantă cu care să facă dovada pe hârtie a vaccinării, trecerii prin boală sau a testului negativ. Nu contează că printre acești cetățeni sunt și foarte, foarte mulți locuitori din mediul rural, unii cu toaleta în fundul curții, din comunități mici și izolate, unde n-a ajuns nici picior de campanie de vaccinare. Nu contează că, tocmai în această perioadă, oamenii trebuiau să depună la primării cererile pentru acordarea ajutorului în baza Legii „consumatorului vulnerabil”, ori că această cerere trebuie însoțită de acte doveditoare, precum adeverința de venit ori certificatul fiscal de la ANAF”, a spus Daniel Olteanu. Președintele ALDE a menționat că, în România, pandemia nu ucide cât omoară incompetența și indiferența.

”Ce le spune, acum, statul român tuturor acestor persoane vulnerabile? Intrați în primării și în sediile direcțiilor fiscale DOAR cu un certificat verde. Cu alte cuvinte: testați-vă pe banii voștri sau luați-vă adio de la orice subvenție pentru plata curentului, a gazelor, a lemnelor pentru foc!

E limpede pentru toată lumea că termenul de 20 noiembrie nu poate fi respectat nici dacă românii ar merge azi să se vaccineze, pentru că tot ar trebui să aștepte 20 zile până la rapel și alte 10 zile până la finalizarea schemei complete de vaccinare, ca să aibă acces în primării, oficii poștale și trezorerii, și să depună cererile pentru subvenții.

Prelungiți urgent termenul și asigurați-vă că toți cetățenii vulnerabili sunt protejați în mod real, nu doar în textul de lege!

Ce le mai spune statul român cetățenilor săi? Vă paște suspendarea de la serviciu până la finalizarea schemei complete de vaccinare și concedierea dacă refuzați vaccinarea.

În loc să ia măsuri pentru ca spitalele să asigure tratamente funcționale celor care ajung la ATI, iar farmaciile să aibă stocuri suficiente de medicamente antivirale, autoritățile fac tot ce știu ele mai bine: bagă spaima în oameni, întrețin aceeași stare de confuzie și neîncredere, pentru ca apoi să poată să dea vina pe cetățeni pentru eșecul lor în gestionarea crizei sanitare.

Fiindcă în România, se știe, pandemia nu ucide cât omoară incompetența și indiferența”, a mai spus liderul liberal-democraților, Daniel Olteanu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.