Acasă Politic Daniel Olteanu, liderul ALDE. Este primul vasluian care devine conducător al unui...

Daniel Olteanu, liderul ALDE. Este primul vasluian care devine conducător al unui partid la nivel național

0

de Simona MIHĂILĂ

Daniel Olteanu, fost deputat de Vaslui și fost prefect al județului, este noul președinte al Partidului Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) din România, devenind astfel primul vasluian ales la cârma unei formațiuni politice la nivel național.

Alegerile au avut loc online, în cursul zilei de sâmbătă, iar rezultatul nu este chiar o surpriză. Într-o postare făcută pe 14 aprilie, ocazie cu care și-a anunțat candidatura, fostul deputat nu ascuns că liderii din teritoriu l-au asigurat de sprijin total în cazul în care va candida la șefia partidului.

Buna notorietate a lui Daniel Olteanu în rândul colegilor de partid se datorează rezultatelor excepționale pe care organizația județeană le-a obținut, sub conducerea sa, la toate scrutinurile electorale din ultimii doi ani. La localele de anul trecut, organizația de la Vaslui i-a adus partidului cele mai multe voturi din țară. Practic, sub organizarea echipei lui Olteanu, ALDE s-a situat peste USR. La parlamentarele din decembrie a fost pe locul al doilea ca număr de voturi, în clasamentul intern al ALDE. Notabil a fost și scorul obținut la alegerile europarlamentare din 2019, când ALDE Vaslui a fost pe locul 5 între filialele județene ale ALDE.

PNL nu l-a alungat doar pe Olteanu, ci mii de oameni care l-au urmat

Succesul lui Olteanu a fost o mirare pentru mulți dintre competitorii săi politici din teritoriu, care îl creditaseră cu zero șanse de a se menține pe scena politică, după ce fostul deputat a fost silit de Nelu Tătaru să părăsească PNL, partidul pe care l-a slujit încă din anii 1990.

Ce nu anticipase Tătaru a fost că Olteanu va lua după sine, fără a premedita, un capital uriaș de susținători liberali, fie simpatizanți, fie membri ai PNL. Aceștia din urmă, chiar păstrându-și calitatea de membri ai PNL, au votat în toate scrutinurile electorale alături de Olteanu.

La fel cum au făcut-o comunități întregi ale județului Vaslui care au urmat îndemnurile primarilor lor, foști liberali, plecați din partid după demisia lui Olteanu. Cei mai mulți dintre aceștia au rămas uniți în jurul fostului deputat, chiar fără a se înscrie în ALDE.

Acestui capital i s-a adăugat și cel câștigat prin activitatea sa de deputat, care rămâne extrem de vizibilă în jurul unui proiect pe care Olteanu și echipa sa l-au consolidat cărămidă după cărămidă: ”Autostrada vasluienilor”, adică Drumul expres Tișița-Albița.

Familia, tradiția și proprietatea – triada călăuzitoare a lui Olteanu spre ”România Demnă”

”Noul ALDE se pronunță pentru o Românie a demnității, a moralității, a respectului față de toți românii, o Românie a libertăților și a principiilor care funcționează ca lege, nu ca excepție. O Românie ce înseamnă Familia (adică viața însăși), Tradiția (adică înțelepciunea și valorile vieții) și Proprietatea (fundamentul libertății și al demnității noastre, care implică și o serie de responsabilități). Toate cele trei nu există decât împreună și depind îndeaproape una de cealaltă.

Acesta este, pentru mine, poate cel mai important fragment al moțiunii «România Demnă», votată în proporție de peste 80% la Congresul ALDE de azi, în urma căruia 818 din 999 delegați au decis alegerea echipei propuse de mine în fruntea partidului și a mea ca președinte al ALDE. Aceasta este, pentru mine, ordinea corectă: echipa > liderul.

Vă mulțumesc!” – este mesajul postat de Daniel Olteanu, imediat după ce a fost ales președinte al ALDE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.