Acasă Politic Daniel Olteanu, președinte ALDE: ”Proiectul de rectificare bugetară ascunde un CAPAC de...

Daniel Olteanu, președinte ALDE: ”Proiectul de rectificare bugetară ascunde un CAPAC de 3 miliarde lei, dosite pentru clientela politică a prim-ministrului Cîțu”

0

„Nivelul de aroganță la care a ajuns Florin Cîțu este absolut șocant!”, susține liderul liberal-democraților, Daniel Olteanu, după ce premierul României a admis că și Fondul de rezervă al Guvernului urmează să fie suplimentat la rectificarea bugetară.

Olteanu atrage atenția că Florin Cîțu „dosește iarăși miliarde de lei din bugetul public pentru a le împărți apoi, după bunul plac, colegilor fideli, nu pentru cine știe ce merite administrative deosebite, ci în schimbul votului lor pentru președinția PNL”.

Președintele ALDE subliniază că nu e prima dată când premierul Cîțu folosește fondul de rezervă al Guvernului pentru a-și asigura fidelitatea colegilor din teritoriu. Anul trecut, de exemplu, Florin Cîțu a cheltuit o sumă record, aproape 8 miliarde de lei din acest fond, cu toate că legea prevede ca destinație clară a sumelor „finanțarea unor cheltuieli urgente și neprevăzute”.

Daniel Olteanu arată că alocarea unor fonduri pentru Programul Național de Dezvoltare Locală, pentru anumite investiții ale unor companii de stat sau pentru plata cheltuielilor curente și de capital ale unor primării nu reprezintă urgențe și îi propune premierului Cîțu să caute sensul corect al termenilor „urgent” și „neprevăzut” în dicționarul explicativ.

 

”Știți ce ascunde proiectul de rectificare bugetară, despre care premierul Cîțu a spus că e „foarte complicat” de făcut? Un capac de 3 miliarde lei, cu care prim-ministrul vrea să alimenteze din nou Fondul de rezervă al Guvernului, adică acel instrument aflat exclusiv la îndemâna sa, prin care vrea să-și asigure fidelitatea colegilor din teritoriu.

3 miliarde lei care urmează să fie alocate preferențial, bani care înseamnă de fapt răsplătirea unor primari nu pentru cine știe ce merite administrative deosebite, ci pentru – ați ghicit – votul lor pentru președinția PNL.

Că Florin Cîțu își bate joc de banii noștri nu e o noutate, lună de lună avem maraton de împrumuturi externe la dobânzi tot mai mari. Că o face în interes personal, ca să-și consolideze poziția de preferat în alegerile interne ale PNL, iar nu e o noutate, am aflat deja că echipa de campanie a premierului e formată din angajații săi de la Guvern, plătiți din banii noștri. Șocant e nivelul de aroganță la care a ajuns Florin Cîțu, care dosește iarăși miliarde de lei din bugetul public pentru a le împărți apoi, după bunul plac, colegilor fideli”, a declarat Daniel Olteanu.

Liderul ALDE a menționat că prim-ministrul Cîțu încalcă legea atunci când împarte banii din Fondul de rezervă al Guvernului în mod preferențial, fără a rezolva, de fapt, nicio urgență.

«Guvernul a cheltuit anul trecut aproape 8 miliarde de lei din fondul de rezervă bugetară, o sumă record.

Asta, deși Legea finanţelor publice prevede destinația clară a acestui Fond de rezervă, mai precis „finanțarea unor cheltuieli urgente și neprevăzute”.

Asta, deși Consiliul Fiscal a semnalat în raportul său anual alocarea sumelor pentru „cheltuieli care nu pot fi catalogate drept urgente sau neprevăzute”. Iată o serie de astfel de cheltuieli așa-zis neprevăzute:

finanțarea Programului Național de Dezvoltare Locală, etapele I și II;

diverse cheltuieli de investiții (majoritar destinate Societății METROREX SA);

plata cheltuielilor curente și de capital pentru unele unități administrativ-teritoriale (datoriile unei comunități locale sunt plătite, în timp ce datoriile altora nu);

executarea lucrărilor de reparații capitale la sediul Parchetului de pe lângă o judecătorie

Domnule prim-ministru Cîțu, vă ajutăm cu un dicționar în care să citiți definițiile pentru „urgent” și „neprevăzut”?», a mai spus liderul liberal – democraților, Daniel Olteanu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.