Acasă Local Deținătorii de câini periculoși vor fi vizitați de polițiștii vasluieni. Iată ce...

Deținătorii de câini periculoși vor fi vizitați de polițiștii vasluieni. Iată ce vor viza controalele

0

Zilele acestea, polițiștii Serviciului de Ordine Publică și polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, vor efectua verificări și controale cu privire la respectarea prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 55 din 30 aprilie 2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi.

Prin câini agresivi se înţelege:

a) orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private;

b) orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.

Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor periculoși trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

a) să aibă vârsta minimă de 18 ani;

b) să aibă capacitate deplină de exerciţiu;

c) să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei.

Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor periculoși sau agresivi au obligaţia să înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională şi să inscripţioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul „Câine periculos” sau, după caz, „Câine agresiv”, printr-o plăcuţă având dimensiunile de cel puţin 15 x 25 cm.

Proprietarii de câini periculoși au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază este situat imobilul în care este deţinut câinele o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile prevăzute de lege, precum şi o declaraţie pe propria răspundere cuprinzând următoarele date:

a) numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip;

b) efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;

c) efectuarea sterilizării câinilor de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;

d) existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii prevăzuţi la litera c).

În cazul schimbării adresei imobilului proprietarii de câini periculoși au obligaţia să depună în termen de 48 de ore, la sediul poliţiei în a cărei rază se află noua adresă, documentele menționate anterior.

Pierderea sau decesul unui câine periculos, precum şi înstrăinarea câinilor din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor vor fi declarate în termen de 48 de ore la sediul poliţiei în a cărei rază se află imobilul de deţinere al câinelui.

Accesul câinilor de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum şi în alte locuri publice, cu excepţia drumurilor publice şi a căilor de acces către acestea, este interzis. Accesul acestora în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în zgardă şi lesă sau ham de către proprietar ori de către deţinătorul temporar. Staţionarea lor în părţile comune ale imobilelor prevăzute este interzisă.

Accesul câinilor din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor precum şi al exemplarelor cu potenţial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă de către o persoană care îndeplineşte condițiile de deținere a câinilor periculoși. În locurile special amenajate pentru câini accesul acestora este permis fără botniţă şi fără lesă.

Se interzice:

a) organizarea luptelor între câini, antrenarea câinilor în acest scop şi participarea cu câini la astfel de lupte, indiferent cărei rase îi aparţin câinii;

b) importul sau comercializarea câinilor de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;

c) reproducţia câinilor periculoși/agresivi care nu au acte de origine recunoscute de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională;

d) abandonarea câinilor periculoși/agresivi.

Câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor indiferent de sex, vor fi obligatoriu sterilizaţi. Sterilizarea câinilor va fi confirmată în carnetul de sănătate de către medicul veterinar care a efectuat intervenţia.

Câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor, precum și câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor, lăsați în libertate și care nu pot fi identificați vor fi capturați de către serviciile pentru gestionarea câinilor fără stăpân și vor fi eutanasiați conform dispozițiilor legale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.