Acasă Administrație publică Devine regulă: cine vrea să construiască în municipiul Vaslui este obligat să...

Devine regulă: cine vrea să construiască în municipiul Vaslui este obligat să asigure locuri de parcare pe propriul teren

0

de Simona MIHĂILĂ

Potrivit unui proiect recent supus dezbaterii publice, de către Primăria Vaslui, urmează ca oricine vrea să construiască în municipiul reședință de județ va primi autorizație de construcție doar dacă asigură spații de parcare pe propriul teren.

Este vorba de construcții care, prin destinație, necesită spații de parcare: birouri, sedii de firme, partide, ONG-uri, de restaurante, baruri, cafenele, cabinete medicale, clinici, saloane de înfrumusețare, magazine etc.

Sunt și excepții de la această regulă, însă proprietarii celor mai multe dintre viitoarele construcții vor trebui să aibă în vedere un anumit număr de locuri de parcare, în funcție de specificul activității.

De exemplu, în cazul construcțiilor comerciale (spatii comerciale, spatii prestari servicii, complexe comerciale), nu este obligatorie asigurarea de locuri de parcare dacă suprafața utilă este mai mică de 50 mp. În schimb, pentru spații ce depășesc această suprafață, proprietarul este obligat să asigure minimum 1 loc de parcare pentru fiecare 35 mp din suprafata utila a ariei.

Regulamentul spune, de asemenea, că se va asigura 1 loc de parcare la 50 mp suprafata utila de vanzare, pentru functiuni comerciale cu numar redus de clienti (comert specializat, produse care nu sunt de larg consum: anticariate, galerii de arta, desfacere de produse manufacturiere, desfacerea unor produse dedicate exclusiv unor anumite categorii profesionale sau de utilizatori, etc.) pentru spatii cu suprafata utila mai mare de 50 mp. Pentru angajati se va asigura un supliment de 20%, fata de numarul total de locuri de parcare.

În cazul construcțiilor destinate alimentației publice (restaurante, cluburi, baruri, cofetarii, patiserii, ceainarii etc.), condițiile sunt următoarele:

* minimum 1 loc de parcare/4 locuri la masa (respectiv 1 loc de parcare la 8 mp din suprafata utila a salii de consumatie).

* nu este obligatorie asigurarea de locuri de parcare pentru spatii cu suprafata utila a salii de consumatie mai mica de 25 mp.

Pentru constructii de sanatate (spitale, clinici medicale, centre de recuperare medicala, dispensare, statii de salvare):

* se vor aplica normativele specifice (privind asigurarea locurilor de parcaje) in cazul spitalelor si statiilor de salvare;

* policlinici, clinici de specialitate: se va asigura 1 loc de parcare la 50 mp din Aria desfășurată (cea care intervine in calculul coeficientului de utilizare a terenului).

În cazul construcțiilor turistice (pensiuni, hoteluri, moteluri, vile turistice, etc.):

* se va asigura 1 loc de parcare pentru constructii ce asigura maximum 3 unitati de cazare;

* pentru hotel apartament, vila/ pensiune turistica: se vor asigura cate 4 locuri de parcare la 10 locuri de cazare. Pentru personal se va asigura suplimentar cate 1 loc de parcare la 20 locuri de cazare.

* motel: se va asigura cate 1 loc de parcare la fiecare camera de cazare. Pentru personal se va asigura suplimentar cate 1 loc de parcare la 14 camere de cazare.

* hostel: se va asigura cate 1 loc de parcare la 15 paturi.

* pentru construcțiile cu functiuni turistice cuprinzand mai multe functiuni conexe de tipul alimentatie publica, servicii de frizerie/ coafor, comert si altele asemenea, necesarul de locuri de parcare va fi determinat de functiunea care are necesarul cel mai mare de locuri de parcare.

Investitorii care au de gând să construiască ștranduri, vor asigura câte un loc de parcare la fiecare 200 mp din suprafata terenului.

Constructiile administrative (sedii de partide, de sindicate, fundatii, organizatii neguvernamentale, asociatii, sedii de birouri, constructii financiar – bancare, etc.):

* se va asigura 1 loc de parcare la 80 mp din Aria desfășurată pentru functiuni care nu genereaza trafic de utilizatori

– se va asigura 1 loc de parcare la 40 mp din Aria desfășurată, pentru functiuni care genereaza trafic (acces public la ghisee, birouri, relatii cu publicul).

În cazul construcției unei case de locuit sau construcției de blocuri:

* se va asigura minimum 1 loc de parcare pentru fiecare unitate locativa cu suprafata utila de maximum 100 mp;

* se vor asigura minimum 2 locuri de parcare pentru fiecare unitate locativa cu suprafata utila mai mare de 100 mp;

* minimum 40% din totalul locurilor de parcare pentru locuintele colective vor fi prevazute in spatii acoperite (spatii exterioare – pergole sau spatii interioare);

* la locuintele colective, va fi rezervat, în afară de locurile de parcare menționate, și un supliment de 20% pentru vizitatori.

Regulamentul privind asigurarea numarului minimum de locuri de parcare pentru lucrarile de constructii si amenajari autorizate pe raza municipiului Vaslui poate fi citit integral pe site-ul Primăriei Vaslui. Proiectul se află în dezbatere publică până pe 24 februarie, dată până la care vasluienii pot face propuneri, recomandări și își pot exprima opiniile pe marginea acestui subiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.