Acasă Administrație publică EDITORIAL Dilema lui Boroș. Cine să fie viceprimarul Bârladului: Vintilă sau Palade?

EDITORIAL Dilema lui Boroș. Cine să fie viceprimarul Bârladului: Vintilă sau Palade?

1

de Simona MIHĂILĂ

Bârladul este printre puținele municipii din România care nu au viceprimar nici acum, la aproape cinci luni de la alegerile locale. Ca și în urmă cu patru ani, primarul Dumitru Boroș tergiversează extrem negocierile cu partidele din cadrul Consiliului Local.

Dacă în 2016 lucrurile au fost clare și ușor de pus în practică, Boroș neavând altă soluție de a-și asigura majoritate în CL decât aceea de a le da pesediștilor scaunul de viceprimar, de data aceasta calculele, oricare ar fi ele, dau cu vigulă.

În primul rând, CL nu mai are în structură doar două partide (PSD și PNL) și un independent. De data aceasta, în afară de PNL (9 consilieri), PSD (6 consilieri) și de independent, mai există USR (3 consilieri) și ALDE (2 consilieri).

Chiar dinainte de alegeri se vorbea clar și răspicat de un parteneriat PNL – USR. În cel mai pesimist scenariu, liberalii se vedeau cu 10 consilieri – exact cât au avut și în mandatul trecut, în timp ce majoritatea sondajelor, dar și pronosticurile partidelor angrenate în alegeri creditau USR cu patru consilieri. Prin parteneriat cu useriștii, miza liberalilor ar fi fost ca și atinsă. O asemenea configurație le-ar fi permis totul celor două formațiuni: scaunul de viceprimar, control absolut pe CUP, REISER etc., dar și zero emoții pentru orice proiect de hotărâre ce ar fi trecut prin CL. Exact boieria în care s-a lăfăit PSD vreme de peste un deceniu și jumătate, până în 2016.

Sunt voci din PNL care vorbesc de o strategie a lui Boroș & Co. (via senatorul Bîca) prin care, în cazul în care PNL-USR ar fi obținut scorul de 10 plus 4, liberalii să-și păstreze scaunul de viceprimar. La schimb, oferindu-le useriștilor ”niște funcții” (și gândind, implicit, că aceștia se vor mulțumi cu orice).

Hotărârea de a nu mai ceda atât de ușor scaunul de viceprimar vine după palma încasată în mandatul trecut, când PSD și-a umplut desaga și nu a mai vrut să-și onoreze promisiunile față de PNL. Altfel spus, când le-a dat țeapă liberalilor.

Un alt argument pentru care PNL ține cu dinții de funcția de viceprimar este că, spre deosebire de 2016, când s-a trezit în administrația locală pe nepusă masă, fără oameni și fără direcție, acum situația este diferită. Există o ”a doua linie”, formată din membri care au servit ”cauzei”, după propriile mijloace: unii cu bani, alții ”cu spate”, alții cu zel. Și care își așteaptă răsplata.

Așa se face că, în interiorul PNL spiritele s-au înflăcărat. Luându-se în calcul ca funcția de viceprimar să nu mai fie scoasă la mezat, tinerii liberali aciuați pe lângă echipa Boroș-Bîca au întrevăzut brusc orizontul nesperat al ascensiunii politice rapide.

Două figuri s-au distins în încrâncenarea pentru funcția de viceprimar, spun vocile din culise. Georgică Vulpe, care i-a oferit lui Boroș timp de 4 ani toate dovezile de sprijin și supușenie, și Florin Palade, tânărul despre care bârlădenii au aflat că e finul senatorului Iulian Bîca și că în campania electorală s-a făcut gălăgios într-un mod exemplar pe rețelele de socializare.

Tensiunile au escaladat și, în decembrie, furios că și la PNL relațiile de cumetrie anulează munca de partid, Vulpe a trântit ușa furtunos, lăsând pe masă demisia din CL.

Demisia lui Vulpe nu este suficientă pentru a-i crea lui Palade pârtie totală spre fotoliul de viceprimar. Rezultatul scrutinului de pe 6 septembrie a încurcat rău de tot ițele. Cu mai puțini consilieri decât în mandatul trecut, liberalii nu-și asigură majoritatea care să-i ofere relaxare nici dacă ar ceda funcția de viceprimar. Soluția ar fi tot un parteneriat cu PSD, numai că Boroș se lovește aici de interdicția de la centru. Cu un discurs bine argumentat în fața șefilor de la București, care nu dau nici ei pe dinafară de atâta scrupulozitate, ar putea obține o derogare.

Dar, se mai poate baza Boroș pe buna-credință a pesediștilor, după dușurile reci pe care i le-a servit în legislatura trecută? Doar dacă angajamentele sunt semnate de alte persoane decât neparolistul Adrian Solomon, se spune în culise. Cum ar fi Gabriela Plăcintă, noul comunicator al grupului PSD. Și doar dacă, de data asta, PSD nu mai are pretenții la funcția de viceprimar. Și s-ar mulțumi cu REISER și cu CUP.

Într-un asemenea scenariu, este pregătit primarul Boroș să suporte un val și mai aspru de critici de la populație, în următorii patru ani?

Va prefera incertitudinea unui nou parteneriat cu PSD pentru a salva scaunul de viceprimar în favoarea lui Florin Palade (consolat între timp cu funcția de șef de cabinet senatorial la nașul Bîca)? Riscul este uriaș pentru că, la pachet cu probabila trădare pesedistă după modelul din legislatura trecută, Boroș pierde și susținerea USR, formațiune pe care nu se va mai putea baza din momentul în care o alungă de la masa negocierilor, știut fiind că useriștii ar vrea scaunul de viceprimar pentru Ana Vintilă.

Altfel spus, cum un pact cu cei doi consilieri ALDE nu s-ar putea pune vreodată în discuție și jucând totul pe o carte, Boroș ar putea rămâne și fără mare și fără mică majoritate în Consiliul Local.

Așadar, grea misiune pentru primarul Bârladului!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.