Acasă Editorial EDITORIAL Oare câți alegători o fi pierdut candidatul, după ce competitorii politici...

EDITORIAL Oare câți alegători o fi pierdut candidatul, după ce competitorii politici i-au sfâșiat bannerele cu cuțitul?

0

 

Acte de vandalism politic greu de înțeles pentru anul 2020. În loc de confruntare de idei și dezbatere cu argumente, campania electorală la Bârlad debutează cu acțiuni de o sălbăticie rară.

Bannerele deputatului ALDE Daniel Olteanu, candidat pentru funcția de primar al Bârladului, precum și copertina unuia dintre chioșcurile sale electorale din Bârlad au fost sfâșiate, aparent cu un cuțit, în noaptea de marți spre miercuri.

Furia din spatele acestui gest depășește cadrul obișnuit al ostilității politice și, clar, nu are nicio legătură cu registrul tolerabil până la un punct al exceselor electorale.

Pare, mai degrabă, ura dezlănțuită a unor competitori politici neputincioși. Pentru care manifestarea agresivă e singura cale de a-și transmite mesajul. Un mesaj scrijelit cu lama cuțitului, atât de clar cât să înțeleagă oricine: ”Mori! Dispari!”.

”Aici s-a ajuns în Bârlad: la acte de distrugere în plină stradă! Un oraș scăpat de sub control! Mergeți la vot și arătați-le că nu acesta este Bârladul în care vrem să trăim, un oraș în care cuțitarii și vandalii fac ce vor! Am un mesaj pentru cei din spatele actelor de vandalism asupra cortului meu: NU PUTEȚI VOI DEVASTA CÂT POT BÂRLĂDENII VOTA cu Daniel Olteanu” – este reacția candidatului ALDE la Primăria Bârlad.

 

Comportamentul barbar al celor incapabili să-și exprime ideile trădează, în mod evident – teama de Daniel Olteanu a echipelor din spatele unor contracandidați (deși singularul ar fi mult mai potrivit în această exprimare).

Altul, însă, este aspectul îngrijorător pe care îl evidențiază această întâmplare, în care nu mai contează numele candidatului. Șansa de maturizare a electoratului politic nu vine din cer. E dictată, în mare proporție, de conduita candidaților, a staff-urilor lor, a membrilor de partid. Să arăți că ”lupta politică” înseamnă să lovești la propriu, să distrugi, să tai cu cuțitul se traduce printr-o invitație făcută public alegătorilor să procedeze la fel.

E un semnal de încurajare a apucăturilor primitive în defavoarea polemicii civilizate. Am ajuns în 2020, și, deși teoretic, am avut până acum acces la tot ce ne-ar fi putut ajuta să evoluăm, ne îndepărtăm îndârjit de șansa pe care ne-o oferă vremurile. În loc de o elită politică educată, ne-am ales cu o adunătură de golani violenți.

Și proști, pe deasupra. Admițând că acțiunile de compromitere a unui contracandidat în fața publicului ar fi o tehnică electorală suficientă, și-or fi pus huliganii minima întrebare dacă actul sălbatic pe care l-au comis și-a atins scopul? Oare câți alegători o fi pierdut Olteanu, după ce bannerele i-au fost tăiate cu cuțitele? (Simona MIHĂILĂ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.