Acasă Politic Eduard Popica deschide un subiect tabu: abuzurile și nedreptățile la care sunt...

Eduard Popica deschide un subiect tabu: abuzurile și nedreptățile la care sunt supuși mulți angajați din mediul privat

0

Fostul prefect Eduard Popica, nr. 1 pe lista de candidați la Camera Deputaților, deschide cutia Pandorei și atacă un subiect tabu în societatea românească: exploatarea salariaților de către cei mai mulți angajatori din sectorul privat.

Ocolit cu insistență în discursurile și mesajele lansate de majoritatea politicienilor, de 30 de ani subiectul este rană deschisă pentru angajații de la privat.

Chiar dacă, în ultimii ani, legislația muncii a fost mult îmbunătățită față de cea din anii ‘90 și prima jumătate a anilor 2000, salariații care își câștigă pâinea ”la patron” continuă să fie într-un dezavantaj dureros în relația profesională cu angajatorul: muncă peste programul de 8 ore, orele suplimentare neplătite, salarii achitate cu întârziere, nerespectarea dreptului la concedii, inexistența sporurilor, a facilităților, indiferent cât de dure ar fi muncile la care sunt supuși oamenii, abuzurile verbale sau violența psihologică la locul de muncă.

”Din păcate, cei mai mulți salariați de la privat trăiesc adevărate drame la locul de muncă”

Acest ultim fenomen, alături de frica pierderii slujbei sunt motivele pentru care cei mai mulți oameni ”tac și înghit”.

”Am și în familie exemple, dar mai cu seamă m-am lovit de drama angajaților la privat cât timp am fost prefect. Sunt și excepții, sunt și firme care își respectă oamenii și îi răsplătesc pe măsura eforturilor pe care aceștia le fac. Din păcate, cei mai mulți salariați de la privat trăiesc adevărate drame la locul de muncă. M-a impresionat neputința unor mame care muncesc, de exemplu, în domeniul confecțiilor și care renunță și la pauza de masă de frică să nu piardă timp, ca nu cumva să «nu-și facă planul» dat de maistru. Ți se rupe inima ascultând tați care, pentru a putea să-și țină copilul la facultate, îndură umilințe greu de închipuit din partea patronilor care nu mai fac diferența dintre munca la serviciu și cea de la propriul domiciliu. Oameni care stau peste program pentru că patronul îi trimite la ei acasă ca să le ducă gunoiul, să le repare centrala termică, să facă baie la pisici sau să le bată covoarele”, Camera Deputaților.

Popica spune că este nevoie urgent de o legislație care să elimine definitiv abuzurile din raporturile de muncă existente în mediul privat.

”Față de sectorul bugetar ne-am făcut datoria și, deși colegii mei de partid care s-au aflat în legislativ au făcut pași importanți în reglementarea problemelor din mediul privat, cred că mai avem de lucru. E un domeniu sensibil, care necesită atenție maximă, dar cred că amânarea rezolvării problemelor cu care se confruntă unii dintre angajați trebuie să se încheie. Nu e vorba de a ne amesteca în problemele interne ale firmelor, ci de faptul că niște oameni au nevoie de apărare. Că singura apărare a lor este statul român. Nu le putem întoarce spatele și nu putem accepta sclavia”, a mai spus Popica.

”E clar că ceva nu funcționează. Abuzurile curg necontenit, iar oamenilor le este teamă să vorbească oficial

Candidatul la Deputați declară că, împreună cu social-democrații din județul Vaslui, a început să lucreze la un cadru legislativ eficient care să-i încurajeze pe angajați să denunțe încălcarea legii de către angajatori, precum și o serie de măsuri care să supervizeze mai eficient modul în care inspectorii ITM își fac datoria.

”E clar că ceva nu funcționează. Abuzurile în mediul privat curg necontenit, iar oamenilor le este teamă să vorbească oficial. Acolo trebuie lucrat. E adevărat, sunt și angajați cu probleme de comportament, nivelul de pregătire este slab și dorința de a munci nu e întotdeauna la cote ridicate, dar sunt cazuri izolate. Oamenii nu pleacă de bine. Eu nu pot rămâne indiferent nici față de faptul că angajații din privat au preferat să rămână în țară, să muncească aici, când poate le-ar fi fost mai simplu să-și găsească un job în străinătate. Datorită lor încă mai avem economie și datorită lor mai putem vorbi de patronate în România. Această pătură socială va avea toată atenția mea în mandatul de deputat”, a mai declarat Eduard Andrei Popica.

Material de propagandă electorală publicat de SC Lucsim Connect SRL la comanda P.S.D. – Organizația Județeană Vaslui, CMF: 11200020

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.