Acasă Infracțional Elevii Liceului Tehnologic ”Coman Ghenuță” Murgeni, inițiați de polițiști în ”tainele infracțiunilor”

Elevii Liceului Tehnologic ”Coman Ghenuță” Murgeni, inițiați de polițiști în ”tainele infracțiunilor”

0

Ce este infracțiunea? Ce este contravenția? Când survine răspunderea penală? Care sunt tipurile de pedepse aplicabile minorilor? Cum trebuie să acționăm când suntem victime ale unei infracțiuni?

Răspunsurile tuturor acestor întrebări, dar și ale multor altora au fost aflate de elevii Liceului Tehnologic ”Coman Ghenuță” Murgeni chiar de la polițiști.

Liceenii au avut ocazia de afla din timp pericolele în care pot cădea, în cadrul unei acțiuni pentru prevenirea și combaterea delincvenței juvenile și a absenteismului școlar, desfășurată de polițiștii compartimentelor de Proximitate și Investigații Criminale din cadrul Poliției Orașului Murgeni.

În timpul întâlnirilor au avut loc dezbateri privind prevenirea violenței în școli, comportamente antisociale generatoare ale delincvenței juvenile, consecințele comportamentului deviant și siguranța pe internet, fiind proiectate filme tematice pe problematica abordată”, a recizat Bogdan Gheorghiță, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui.

Iată câteva dintre concluziile și învățămintele desprinse în urma dezbaterilor:

– Fiţi atenţi atunci când vă alegeţi prietenii! Evitaţi prietenia persoanelor violente, sau conflictuale! – – Nu vă lăsaţi influenţaţi de ceilalţi! Analizaţi singuri riscurile la care vă expuneţi pe baza educaţiei primite şi a propriei experienţe

– Dacă vreun coleg sau prieten vă roagă să faceţi ceva cu care voi nu sunteţi de acord, refuzaţi categoric, indiferent de promisiunile sau ameninţările primite;

– Spuneţi-le prietenilor voştri să nu răspundă cu violenţă la provocările altor grupuri şi atrageţi-le atenţia asupra consecinţelor comiterii de fapte antisociale!

– Când sunteţi jigniţi sau victime ale comportamentului violent al unor colegi sau al persoanelor din anturaj, anunţaţi profesorii, părinţii şi poliţia, pentru a fi ajutaţi;

– Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute, pentru a nu fi manipulaţi să comiteţi infracţiuni sau să deveniţi victima acestora!

Și cadrele didactice trebuie să se implice în combaterea violenței în școală, polițiștii având și pentru ele un set de recomandări:

– Identificaţi elevii cu potenţial violent! Implicaţi-i în activităţile şcolare sau de timp liber şi încercaţi să le descoperiţi interesele şi aptitudinile!

– Evitaţi focalizarea doar pe sancţiune şi excludere şi mai mult pe prevenţie şi susţinere a victimei şi a celui violent!

– Introduceţi, în sesiunile de dezbateri cu elevii, teme relevante pe această problematică!

– Derulaţi programe şi activităţi extracurriculare în unităţile de învăţământ: concursuri tematice, prezentări interactive a unor teme legate de violenţa şcolară!

Recomandări pentru părinți:

– Comunicaţi cu fiul/fiica dumneavoastră, fiecare copil trebuie înţeles şi personalitatea lui trebuie respectată;

– Discutaţi la sfârşitul fiecărei zile cu copilul dumneavoastră despre ziua ce a trecut! Uneori copii nu vor să spună dacă au probleme la şcoală. Începeţi prin a-1 întreba dacă la şcoală a văzut pe cineva hărţuind, agresând verbal sau fizic un alt coleg sau orice altceva ce l-a făcut să nu se simtă în siguranţă. Fiţi atenţi la unul sau mai multe din următoarele semne: scăderea calificativelor primite, pierderea prietenilor, haine rupte!

– Dacă vă spune că pierde frecvent bani sau alte valori sau dacă observaţi că sustrage bunuri din casă, e posibil să fie victima unor delincvenţi ! Discutaţi deschis, cu tact, cu copilul dumneavoastră şi dacă această situaţie se confirmă, sesizaţi imedia poliţia!

– Interesaţi-vă permanent de situaţia şcolară a copilului dumneavostră!

– Fiţi fermi cu minorul, dar nu agresivi, violenţa nu este nicidecum o modalitate de soluţionare a problemelor, ci mai degrabă le amplifică! Încercaţi să-i cunoaşteţi şi să vă apropiaţi de prietenii copiilor dumneavostră! Asiguraţi în familie un climat afectiv de bună înţelegere!

– Controlaţi-vă limbajul şi comportamentul în prezenţa copiilor! Aceştia vă vor imita, iar dacă vor avea o atitudine agresivă faţă de ceilalţi, vor primi un răspuns cel puţin la fel de agresiv. Ţineţi minte: exemplul dumneavoastră personal impresionează mai mult decât sfaturile pe care le daţi!

– Atunci când observaţi o schimbare negativă în comportamentul copilului dumneavostră, motivaţi-1 pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă!

– Alegeţi comunicarea: lipsa dialogului creează bariere greu de trecut în relaţia copil-părinţi!

– Fiţi permanent atenţi la modul în care copiii dumneavoastră folosesc internetul acasă şi la şcoală. Vorbiţi cu ei despre ceea ce fac atunci când navighează pe internet, ce site-uri vizitează, cu cine corespondează prin email, cu cine corespondează prin e-mail sau pe rețelele de socializare!

– Când situaţia pare a scăpa de sub control, adresaţi-vă celor care vă pot fi de ajutor (profesori, poliţie, organizaţii neguvemamentale, asociaţii de tineret) – Aceștia vă pot sfătui şi sprijini în rezolvarea problemelor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.