Acasă Administrație publică Elevii vasluieni au intrat în politică pentru a rezolva cele mai importante...

Elevii vasluieni au intrat în politică pentru a rezolva cele mai importante probleme ale municipiului Vaslui

0

Altfel nu se mai poate! Mai mulți elevi din municipiul Vaslui au intrat în politică. S-au înscris în partide ale căror culori sunt o noutate în spectrul cromatic al politicii românești, au format un Consiliu Local alternativ celui care funcționează deja la nivelul urbei, și-au construit o agendă cu cele mai spinoase probleme edilitar-gospodărești și l-au chemat la discuții pe primarul Vasile Pavăl.

Noile partide politice formate din elevi vor rezolvarea cât mai rapidă a problemei utilităților în zonele periferice ale urbei, a migrației tinerilor, a burselor școlare dar și a colectării selective a deșeurilor.

Toate acestea s-au întâmplat, pentru început, doar în cadrul unui proiect de educație civică intitulat ”Joc de strategie: Politica Locală”.

Proiectul este derulat de Fundația ”Friedrich Ebert”, iar întâlnirea dintre elevi și primarul Pavăl a avut loc online, joi, 18 ianuarie.

La întâlnirea cu primarul, tinerii și-au luat foarte în serios rolul de consilieri și, grupați în patru partide politice intitulate Alb, Roz, Mov și Gri, au avut – prin reprezentanții acestora – interpelări pe subiecte de interes local: dezvoltarea utilităților în zonele periferice ale municipiului, migrația tinerilor, bursele școlare, poluarea și colectarea selectivă. Impresionat de interesul arătat de adolescenții consilieri, primarul Vasile Pavăl le-a prezentat elemente de strategie locală cu aplicabilitate la subiectele interpelărilor, astfel încât, la final, consilierii s-au declarat mulțumiți de informațiile primite”, a declarat Clitemnestra Geanina Tofan, purtător de cuvânt al Primăriei Vaslui.

A avut loc chiar și o ședință de Consiliu Local, în care cele patru partide ale elevilor au depus câte un proiect de hotărâre.

Prin participarea la dezbaterea activă a fiecărui punct al ordinii de zi, prin enunțarea de amendamente bine argumentate, elevii au demonstrat asertivitate și creativitate, vocabular ales și dorința reală de a se implica activ în problemele comunității din care fac parte. La punctul Diverse au luat cuvântul și adevărații consilieri locali, prezenți în calitate de cetățeni activi la o ședință publică. Finalul acestui exercițiu democratic a adus elevii consilieri vasluieni cu un pas mai aproape de înțelegerea aspectelor legate de administrația publică locală, de ierarhizarea proiectelor de investiții, de limitele bugetare și necesitatea identificării de finanțări externe. Primarul Vasile Pavăl s-a declarat plăcut surprins de felul în care elevii vasluieni s-au implicat și și-au documentat inițiativele și intervențiile, i-a felicitat și i-a invitat la finalul anului la o ședință de analiză a implementării hotărârilor de Consiliu Local adoptate în cadrul proiectului”, a mai precizat Clitemnestra Geanina Tofan. (Simona MIHĂILĂ)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.