Acasă Administrație publică (Facsimil) Dreptate liberală: comunele conduse de primari liberali, premiate de Guvern la...

(Facsimil) Dreptate liberală: comunele conduse de primari liberali, premiate de Guvern la rectificarea bugetară. Restul primăriilor, în pragul falimentului

0

de Simona MIHĂILĂ

Banul public a fost transformat în fond de premiere pentru comunitățile care au votat cu PNL. Listele cu sumele repartizate comunelor din județul Vaslui la rectificarea bugetară operată de Guvern, zilele trecute, sunt absolut halucinante (vezi foto).

Comunele conduse de primari PNL nu doar că au primit ceva mai mulți bani decât cele conduse de primari din alte partide, dar diferențele sunt sfidătoare. Repartizarea sumelor nu lasă loc de nicio interpretare, balanța fiind înclinată în mod ostentativ, fățiș, în favoarea primarilor PNL. Într-un dispreț profund față de contribuabilii care plătesc cinstit la bugetul de stat exact aceleași taxe și impozite pe care le plătește orice român, indiferent de culoarea lui politică.

Practic toți cetățenii județului Vaslui care locuiesc în comune sau orașe ale căror primari nu sunt din PNL au fost pedepsiți de Guvern.

Cetățenii pedepsiți nu vor mai vedea asfalt!

Sunt primării care vor fi în imposibilitatea de a plăti salariile dar, cel mai grav, o sumedenie de investiții în urma cărora comunele ar fi ieșit, efectiv, din noroi vor fi blocate.

Neculai Moraru

De exemplu, comuna Fălciu, acolo unde două proiecte de anvergură, privind asfaltarea unor drumuri, sunt în imposibilitatea de a fi finalizate luna aceasta, așa cum era prevăzut.

Pentru una dintre lucrări, primăria mai are nevoie de aproape 1,5 milioane de lei (din totalul de 17 milioane de lei), în timp ce pentru cealaltă, mai sunt necesari aproape 900.000 lei (din totalul de 2,5 milioane lei).

Aceste sume reprezintă partea de cofinanțare a Primăriei Fălciu, grosul sumelor fiind asigurat de la ministerul de resort și fiind deja achitat.

Alarmat de perspectiva blocării asfaltărilor, tocmai acum, când mai era atât de puțin de lucru, primarul Fălciului, Neculai Moraru a cerut ajutor de la Guvern, printr-o adresă trimisă luna trecută.

Drept ”ajutor”, la rectificarea bugetară, comuna Fălciu a primit suma de 5.000 de lei. Ca ”fapt divers”, primarul Moraru este din PSD.

Maximum primit de o comună al cărei primar nu este liberal – 60.000 lei, minimum repartizat unui primar PNL – 100.000 de lei

Iată cât au primit și alte comune conduse de primari din alte formațiuni politice decât PNL: Pădureni – 5.000 lei, Gherghești – 4.000 lei, Tutova – 5.000 lei, Bogdănița – 3.000 lei, Hoceni – 4.000 lei, Dragomirești – 5.000 lei, Zorleni – 5.000 lei, Ivești – 5.000 lei, Vinderei – 5.000 lei. .

Cea mai mare sumă primită de un primar non-liberal este cel de la Puiești, comună căreia i-au fost repartizați 60.000 de lei. Dar acesta este un caz rătăcit, majoritatea comunelor non-PNL primind sub 10.000 de lei

La polul opus, prezentăm și câteva sume repartizate comunelor cu primari liberali: Banca – 300.000 lei, Alexandru Vlahuță – 250.000 lei, Muntenii de Jos – 200.000 lei, Boțești – 200.000 lei. Nicio comună cu primar PNL nu a primit mai puțin de 100.000 de lei.

În cazul Bârladului, Tătaru se dă ”imparțial”

Nelu Tătaru

În privința localităților urbane, sumele sunt absolut comice și frizează batjocura pură: Murgeni a primit 10.000 de lei, Huși – 15.000, Vaslui – 33.000 de lei. Toate sunt conduse de pesediști.

La Negrești, unde primarul e liberal, premiul a fost ridicat la 150.000 lei.

Dintre toate UAT-urile conduse de liberali, singura la poarta căreia generozitatea Guvernului PNL nu a dat pe afară a fost Bârlad. Deși condus de un liberal, care, pe deasupra mai este și vicepreședintele organizației județene a PNL, municipiul Bârlad nu a valorat în ochii lui Nelu Tătaru (liderul PNL Vaslui și ministru al Sănătății până de curând) mai mult decât comuna Banca.

De data aceasta, se pare că Tătaru nu a mai găsit oportun să-și folosească influența cu care a ”strălucit” atunci când a ordonat ca spitalul din Bârlad să fie unica unitate suport COVID din județul Vaslui.

Județul Vaslui, într-un haos total si într-o situație dezastruoasa fără precedent”

Batjocura guvernamentală, de împărțire a banului public pe criterii politice, a stârnit un val de revoltă.

Deputatul PSD Eduard Popica a răbufnit pe pagina sa de socializare: ”Demisia premierului Orban şi blocarea negocierilor pentru un nou Guvern au lăsat țara pe mâinile unui Guvern interimar, care nu face decât sa isi bată joc de sute de mii de vasluieni. Cu aceiași pioni pe tabla de șah.

Primul efect dur al inconștienței declanșate de lupta pe ciolan a Coaliției pierzătorilor s-a văzut încă de ieri, prin ultima rectificare bugetară din acest an. Este inadmisibil, iar din punctul meu de vedere la limita legii, sa împarți banii cu o discrepanta majora de la o comuna la alta, singurul criteriu fiind culoarea politică.

Marea majoritate a comunelor din județul Vaslui care nu aparțin partidului de guvernământ (PNL), a primit sume cu care nu pot fi achitate nici măcar indemnizațiile consilierilor locali care urmează sa fie prezenți la ședința consiliului local de rectificare a bugetului. Sunt comune, precum Stefan Cel Mare, care nu isi pot achita nici măcar facturile pentru lucrările deja executate la aducțiunea cu gaz metan in comuna.

Primăriile din județul Vaslui au făcut in mod repetat solicitări către Guvern (Fălciu, Suletea, Laza, Hoceni etc.) întrucât se află la limita subzistentei si nu mai pot funcționa, neavând bani inclusiv pentru salarii, pentru cofinanțările proiectelor aflate in derulare, sau pentru plata facturilor la utilități. Guvernul României a lăsat județul Vaslui, in prag de sărbători, într-un haos total si intr-o situație dezastruoasa fără precedent. Sa va fie rusine, domnilor guvernanți”.

Tătaru, ești singurul președinte al unei Organizații Județene PNL din țară care te răzbuni pe comunele unde nu ai luat voturi”

Primarii afectați de politica discreționară a Guvernului PNL, iau atitudine, la rândul lor.

Ciprian Robert Tamaș, primarul comunei Șuletea, l-a atacat frontal pe Nelu Tătaru:

”PNL Vaslui, dușmanii județului nostru! Tătaruleee!!!! Ești dezastru pentru România și mai ales pentru județul Vaslui! Nu se poate așa ceva, ești singurul președinte al unei Organizații Județene PNL din țară care te răzbuni pe comunele unde nu ai luat voturi suficiente pentru a-ți salva înalta și nemeritata funcție!! Au fost repartizate sume pentru echilibrarea bugetelor U.A.T.-urilor din țară!Discrepanța este colosală! Rog să vă uitați și voi, dragi prieteni, la comunele care au primit bani acum de la guvern și să analizați modul cum au fost împărțiți aceștia! De asemenea, aș vrea să vă uitați și la celelalte județe să vedeți cum împărțirea banilor a fost echitabilă! A se înțelege că nu am nimic cu colegii mei primari liberali din județ, chiar mă bucur pentru ei! Dar…nu este normal cum un singur om, Nelu Tătaru, președintele PNL Vaslui, ajuns ministrul Sănătății printr-un noroc orb, a ajuns să-și bată joc de peste 50 de comunități din județul nostru!”.

Notă: Foto credit Facebook Ciprian Robert Tamaș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.