Acasă Local Fără precedent: piețele se închid. Bârladul rămâne doar fără hala de lactate,...

Fără precedent: piețele se închid. Bârladul rămâne doar fără hala de lactate, dar vasluienii și hușenii nu vor avea acces nici în sectoarele de legume-fructe. Piețarii din toată țara protestează!

0

O decizie fără precedent pune pe jar mii de producători agricoli din județul Vaslui, ca din întreaga țară. De luni, 9 noiembrie, piețele agroalimentare care funcționează în hale vor fi închise.

Prin excepție, cumpărătorii vor avea acces doar la piețele care își desfășoară activitatea în aer liber. Ca o ironie a sorții, deși bârlădenii s-au plâns atâția ani de condițiile medievale în care funcționează piața lor agroalimentară, în timp ce priveau cu admirație piețele dotate cu aer condiționat și cu sisteme de încălzire din Vaslui și Huși, acum se află într-o situație fericită. Perimetrul alocat tarabelor de fructe și legume din Piața ”Sf. Ilie” se află în aer liber. Totuși, de luni vor rămâne și ei fără hala Hala de lactate, carne și brânzeturi, singurele produse din piața de la Bârlad care se comercializează în spațiu închis. Piața Mică va fi, de asemenea, închisă.

Închiderea piețelor este inclusă în pachetul de restricții luate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și are la bază degringolada existentă în piețele agroalimentare, unde regulile de distanțare și de protecție nu au fost respectate cu adevărat niciodată din martie și până acum.

Revolta Asociației Administratorilor de piețe din România

Măsura a stârnit valuri de nemulțumiri din parte piețarilor, iar cei din județul Vaslui nu au făcut excepție.

În cursul zilei de vineri, Asociația Administratorilor de Piețe din România le-a transmis guvernanților o scrisoare prin care le-a solicitat revizuirea articolului referitor la închiderea piețelor.

Piata Mica Barlad

”Considerăm că este important ca toate piețele agroalimentare permanente din țară să rămână deschise. De la începutul pandemiei administratorii de piețe au avut ca prioritate respectarea și adoptarea tuturor măsurilor dispuse pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, având ca obiectiv principal protejarea producătorilor agricoli, a comercianților și a cumpărătorilor. De altfel ca urmare a adoptării acestor măsuri, până în prezent nu s-a înregistrat niciun focar de COVID-19 în piețele agroalimentare.

Considerăm că nu este normal să generalizăm, nu este corect să se dispună închiderea piețelor agroalimentare doar pentru că s-a considerat că administratorii Pieței Obor din București nu au urmărit respectarea măsurilor.

În situația în care piețele agroalimentare se vor închide producătorii agricoli nu vor avea unde să-și vândă fructele și legumele și vor fi nevoiți să le arunce. În piețele agroalimentare își desfășoară activitatea un număr mare de producători agricoli și comercianți, atât la mese cât și în spațiile comerciale din jurul sau din incinta piețelor, activitățile comerciale desfășurate constituind o verigă importantă în economia țării.

Hala de lactate, carne și brânzeturi Bârlad

De asemenea, producătorii de pâine, de lactate, de carne și produse din carne își desfășoară activitatea doar în spații închise, astfel încât aceștia vor fi în imposibilitate să-și valorifice marfa, iar populația nu ar avea de unde să se aprovizioneze cu produse proaspete și sănătoase, produse în România.

Atâta timp cât minimarket-urile cu aceleași suprafețe sau mai mici rămân deschise considerăm că și magazinele din incinta sau din jurul piețelor ar trebui să rămână deschise, pentru că aici măsurile de prevenire pot fi adoptate, urmărite și respectate mult mai ușor.

Considerăm că ar fi normal ca măsurile de restricționare a activităților din piețe să fie luate punctual, acolo unde se constată că administratorii piețelor nu respectă măsurile impuse de autorități pentru prevenirea și combaterea pandemiei COVID-19.

Activitatea desfășurată în piețe și târguri trebuie analizată în colaborare cu autoritățile publice locale și măsurile restrictive să fie luate doar acolo unde este cazul”, se arată în scrisoarea trimisă de Asociația Administratorilor de Piețe din România.

La Vaslui și Bârlad se caută soluții

Confuzia a ajuns, inevitabil, și în rândul administratorilor piețelor din județul Vaslui. În cazul în care responsabilii de la București nu vor accepta propunerea piețarilor de a închide doar piețele unde se constată încălcarea măsurilor, este de așteptat ca la Vaslui, municipalitatea locală să amenajeze un perimetru pentru legume și fructe în aer liber, ca la Bârlad.

Geanina Tofan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Vaslui, spune că este posibil să fie luată în calcul mutarea comercianților și producătorilor pe platou.

”Ne vom conforma deciziilor, fără doar și poate, dar interesul municipalității nu este de a aborda această problemă doar dintr-un singur punct de vedere. Protejarea sănătății este cea mai importantă, dar cred că pot fi găsite soluții fără a fi radicali. Varianta optimă este de a le crea condiții de comerț în aer liber câtor mai mulți producători și comercianți, în așa fel încât aceștia să își vândă produsele, ca să își poată păstra locul de muncă, veniturile, iar cetățenii să aibă de unde cumpăra. Nu știu în cazul unor condiții meteo nefavorabile, câți vor dori să stea afară în frig. Poate pe intervale orare limitate. Totul rămâne în analiză, e totul din scurt. Așteptăm să vedem și ce efect va avea scrisoarea Asociației Administratorilor de Piețe și vom acționa cum e mai bine pentru toți”, ne-a declarat Geanina Tofan.

Și la Bârlad este așteptată reacția autorităților de la București la demersul piețarilor. Mircea Iosipescu, directorul Direcției de Administrare a Piețelor, Parcărilor și Cimitirelor Bârlad, spune că în funcție de decizia finală va căuta o soluție.

”La noi, doar Hala de lactate, carne și brânzeturi este în situația de a fi închisă. Deocamdată așteptăm să vedem efectul petiției Asociației”, ne-a declarat Mircea Iosipescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.