Acasă Local Ghid de colectare selectivă: cum trebuie sa strângem deșeurile?

Ghid de colectare selectivă: cum trebuie sa strângem deșeurile?

0

SC. URBANA SRL este operatorul serviciului de salubrizare local și lansează o campanie de conștientizare și informare a locuitorilor atat din mediul urban, cat si din mediul rural cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor!

Urbana îndeamnă cetățenii la un consum responsabil și la atenție sporită în separarea corectă a deșeurilor reciclabile!

Consumă responsabil și ajută-ne să reducem cantitatea de deșeuri, colectează selectiv!

În ce constă procesul de colectare selectivă (separată) a deșeurilor?

În primul rând, este necesar să conștientizăm importanța procesului de precolectare!

Precolectarea deșeurilor reprezintă activitatea care se desfășoară înaintea colectării și revine în sarcina generatorului (a locuitorilor orașului)! Aceștia au sarcina morală de a arunca deșeurile în recipiente special amplasate pentru diferențierea tipului de deșeu.

În timp ce precolectarea revine locuitorilor orașului/comunei, colectarea deșeurilor se realizează de către operatorul serviciului de salubrizare!

SC. URBANA SRL, operatorul serviciului de salubrizare local respectă procedura de colectare, transport și de gestionare a tuturor tipurilor de deșeuri și vă pune la dispoziție informațiile necesare pentru colectarea selectivă!

Colectarea selectivă este un proces de gestionare a deșeurilor municipale, prin care materialele de origine casnică (domestică) care au un potențial de reciclare (hârtie, carton, sticlă, plastic și metal) sunt recuperate și dirijate spre filierele de reciclare.

Acest proces necesită:

  • o sortare “la sursă/generator, casnic sau non-casnic”;
  • o colectare separată a materialelor secundare de către operatorul serviciului de salubritate;
  • tratamentul lor într-un centru de recuperare (stație de sortare).

Precolectarea/Colectarea selectivă/separată a deșeurilor este obligatorie cu 1 iulie 2019.

Conform legii :

utilizatorii serviciului de salubrizare TREBUIE să asigure precolectarea separată a deșeurilor pe care le-au generat în propria gospodărie sau ca urmare a activităților pe care le desfășoară.”

autoritățile publice locale și operatorii serviciului de salubrizare TREBUIE să asigure:

  • Spațiile necesare pentru colectarea separată a deșeurilor, dotarea acestora cu containere specifice fiecărui tip de deșeu, precum și funcționalitatea acestora;
  • Colectarea separată și transportul deșeurilor la stația de transfer.

Activitatea de colectare selectivă se realizează prin intermediul Urbana S.A. în două moduri:

  • colectare “din poartă în poartă ”: în mediul urban pentru populația care locuiește la case

            *** fiecare gospodărie deține: pubela tradițională și primește lunar saci pentru depunerea sortată a deșeurilor reciclabile:   plastic&metal si hartie&carton. Deseurile reciclabile precum ambalaje din sticla se depun in containerele verzi de la platforma de colectare apropiata.

  • colectarea la punct fix (de la platformele de colectare): în mediul urban pentru populația care locuiește la bloc si în mediul rural

                   *** mai multe containere pentru fiecare tip de deșeu sunt amplasate în puncte de colectare special amenajate, astfel încât să aibă acces liber pentru toate persoanele care își depun în mod voluntar deșeurile, în prealabil sortate.

Păstrează-ți orașul curat! Colectează separat!

Pentru orice informații, sau nelămuriri, puteți contactata reprezentanții firmei S.C. Urbana S.A. la tel. 0235-709392 Bârlad sau 0235-708185 Huși!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.