Acasă Infracțional Grație oamenilor simpli, și nu statului român, cei 11 cetățeni din Băcani,...

Grație oamenilor simpli, și nu statului român, cei 11 cetățeni din Băcani, țepuiți de un angajator din Germania, se întorc acasă

0

de Simona MIHĂILĂ

Coșmarul celor 11 cetățeni din comuna Băcani, al căror caz a îngrozit toată țara, după ce au fost țepuiți de un angajator din Germania, a luat sfârșit.

Cei nouă bărbați și două femei (una însărcinată în 7 luni) vor fi preluați cu microbuzele chiar de primarul comunei Băcani, Vasile Stoica, împreună cu bârlădeanul Alexandru Curelaru, care vor ajunge în această noapte ( joi spre vineri) la graniță.

Salvarea acestor oameni nu a fost posibilă, din păcate, datorită statului român care a promis că se implică fără, însă, a o face. Finalul fericit a apărut grație celor doi – Stoica și Curelaru – care au reușit să mobilizeze câțiva oameni de bine ce au pus mână de la mână pentru achitarea cheltuielilor de transport.

Cazul celor 11 cetățeni din comuna Băcani a fost adus în atenția opiniei publice de bârlădeanul Alexandru Curelaru, după ce acesta a descoperit pe Facebook strigătul de ajutor al unuia dintre ei. Oamenii ajunseseră în Germania pentru a lucra la o fermă de căpșuni, omul de legătură fiind un consătean care muncește chiar acolo. La scurt timp, oamenii s-au trezit într-un scenariu de groază, pe care nu și l-au închipuit nicio secundă atunci când și-au părăsit casele în speranța unei vieți mai bune. Condiții de cazare sub orice critică, mâncare proastă și extrem de puțină, muncă de sclav. Din pricină că au îndrăznit să protesteze, angajatorul i-a aruncat în stradă, fără a le plăti drepturile salariale. După trei zile în care au rătăcit și au dormit de-a dreptul pe străzi, flămânzi și murdari, oamenii au postat pe facebook un apel, către nici ei nu știau cui: ”Oameni buni, suntem de 3 zile pe străzi, fără bani, fără mâncare, fără nimic și nu știm cum să ajungem în țară. Vă rugăm, ajutați-ne! Suntem disperați! Ajutați-ne, vă rugăm frumos! Nu mai putem rezista în stradă, suntem nemâncați, dormim prin boscheți. Autoritățile române, cunoscuții noștri, faceți ceva!”.

Primarul din Băcani și Alex Curelaru au dat alarma

Alexandru Curelaru a distribuit postarea pe cele mai cunoscute grupuri ale diasporei din Germania, țara în care el însuși a muncit o vreme și unde și-a creat anumite legături.

Fac un apel la prietenii mei din lista care sunt în zona Köln, Bonn, Dusseldorf, Koblenz, Achen! Poate ajunge cineva pana la ei în gara din Bonn? Sunt de 3 zile pe stradă! Au solicitat ajutor de la consulat însă până acum nici un răspuns! Sunt din județul Vaslui, comuna Băcani. Oameni care au plecat pentru a câștiga o pâine! Nu pot rămâne acolo neajutorați! Dacă cineva poate merge până la ei aștept un mesaj în privat!” a scris Curelaru pe Facebook.

Bârlădeanul a luat legătura și cu Vasile Stoica, primarul comunei Băcani, pentru a cere informații despre cei 11.

Împreună cu domnul primar am început demersurile pentru salvarea celor 11 locuitori ai comunei. Am pus amândoi mâna pe telefoane și am sunat în stânga și în dreapta inclusiv la secretarul de stat MAI, domnul Pompiliu Norocel, ne-a declarat Alexandru Curelaru.

Primarul Stoica a luat legătura chiar cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, șeful său de partid.

Statul român, repetent! Ajutorul a venit din partea oamenilor simpli

Cel mai rapid și mai concret răspuns la apelurile lui Curelaru și Stoica a venit din partea oamenilor de rând.

În câteva ore de la postarea mea, câțiva bârlădeni cu suflet mare s-au deplasat în gara din Bonn, unde ajunseseră cei 11, pentru ai ajuta! Și au primit alimente, bănuți dar cel mai important un adăpost. Timp de patru nopți, au fost cazați într-o pensiune a unui roman cu care am legat o relație de prietenie cât am stat în Germania și căruia îi mulțumesc!, ne-a mai spus Alex Curelaru.

Demersurile lui și ale primarului de la Băcani au continuat și aici, în România. Cei doi au contactat firme și persoane fizice, au contribuit ei înșiși financiar în așa fel încât s-au strâns banii necesari pentru ca cei 11 oameni să fie preluați de la graniță cu două microbuze și aduși la casele lor.

Nu am putut rămâne indiferenti! Acești bieți oameni au plecat la cules căpșuni sa câștige un ban și pana la urma au fost ei „culeși” de noi de pe străzi si de oameni cu suflet plecați de ani buni peste hotare! Având in vedere ca pe cale oficială, diplomatică nu s-a rezolvat nimic timp de cinci zile, mai mulți romani cu mașini personale s-au oferit sa îi aducă pana la vamă, iar eu cu domnul primar chiar suntem acum in drum spre Satu Mare, ca să-i aducem acasă!, a mai spus Curelaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.