Acasă Administrație publică Guvernul PNL a ”măcelărit” comunitățile cu primari PSD: le-a dat fonduri și...

Guvernul PNL a ”măcelărit” comunitățile cu primari PSD: le-a dat fonduri și de 10 ori mai mici decât celor conduse de PNL. Comunele ALDE: zero lei! Ministrul Dezvoltării, în total dispreț: ”Nu s-a ținut cont de culoarea politică”

0

de Simona MIHĂILĂ

După modelul pe care îl înfierau cu o gură cât o șură în vremea în care erau în opoziție, liberalii au pedepsit crunt zeci de mii de vasluieni din comunitățile conduse de primari PSD și ALDE.

Miercuri, Guvernul a alocat peste un miliard de lei din Fondul de rezervă bugetară, fonduri ce au fost acordate administrațiilor locale pentru continuarea proiectelor începute.

Citat de Digi 24, Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, a declarat că administrațiile locale au primit bani ”indiferent de culoarea politică a primarilor”.

În realitate, în județul Vaslui, primăriile conduse de primari PSD au primit și de 10 ori mai puțin decât cele conduse de primari PNL, iar cele patru comune cu primari ALDE (Puiești, Vinderei, Perieni și Dragomirești) nu au primit niciun leu! Tot zero lei au primit și locuitorii municipiului Huși, precum și cei ai municipiului Vaslui.

Alocarea fondurilor pe criterii strict politice este etichetată de majoritatea primarilor vasluieni drept un cadou din banii publici făcut de liberali comunităților care și-au ales primari PNL. Dar și pe lista acestora se disting nuanțe. Proiectul de hotărâre prin care au fost alocați banii din Fondul de rezervă bugetară a fost elaborat înainte de demiterea lui Cîțu de la șefia Guvernului. Asta s-a văzut în cazul Bârladului, de exemplu, al cărui primar s-a poziționat de partea lui Ludovic Orban în cadrul răfuielilor interne din sânul PNL. Prin urmare, bârlădenii au primit jumătate (500.000 lei) din cât a primit Negrești (1 milion lei) și mai puțin decât comune precum Boțești, Băcani, Tăcuta, Muntenii de Jos, Dimitrie Cantemir, Crețești sau Codăești (600.000 de lei.

Nicio primărie condusă de PNL nu a primit mai puțin de 300.000 de lei, în timp ce toate comunitățile cu primari PSD, indiferent de mărime, număr de locuitori, nevoi, proiecte au fost ”uniformizate” la suma batjocuritoare de 50.000 de lei. Comuna Stănilești nici măcar atât nu a primit, ci doar 31.000 de lei.

Reacțiile primarilor ale căror comunități au fost pedepsite de liberali pentru simplul fapt că la alegerile locale de anul trecut nu au pus ștampila pe sigla PNL sunt de consternare și dezgust, dar și de disperare.

”Acestea sunt sumele alocate politic, fără legătura cu proiectele pe care le avem în derulare, fără legătură cu sărăcia în care ne zbatem. Sunt dezgustat de această guvernare ipocrită și iresponsabilă. Pe vremea Vioricăi Dăncilă, liberalii o condamnau pe aceasta că a dat mai mulți bani unor comune PSD. Dar acum, fiind ei la cârmă, au făcut mai rău. Dar un lucru trebuie să se știe: proiectele de la Vinderei nu sunt ale primarului Ghiur. Nu sunt nici ale ALDE. Sunt ale oamenilor. În ei lovește PNL, nu în mine”, ne-a declarat Ionuț Ghiur, primarul de la Vinderei, comună care nu a primit niciun leu.

Cezar Vasile Ticu, primarul de la Puiești, o altă comună care nu a primit nimic, spune că oamenii din comună vor fi informați despre această nedreptate: ”Sunt șocat. Nu-mi venea sa cred că nu ni s-a dat niciun leu. Nu ne rămâne decât sa așteptam sa dispară aceasta guvernare capabilă să facă atât de mult rău. Până atunci, voi aduce la cunoștința sătenilor ce s-a întâmplat și cum îi tratează guvernul PNL. Sătenii trebuie să știe că zero lei înseamnă zero interes din partea guvernului PNL. La sărăcia cumplită în care suntem aruncați, chiar și 50.000 de lei pe care i-au primit primăriile PSD ar fi contat pentru noi”.

Primarul Ion Corciovă (Tutova): ”Această alocare este o bătaie de joc. Nimeni nu a stat să analizeze proiectele, situația comunităților. Unele se confruntă cu probleme foarte grave. Este o lipsă de respect, o rușine față de cetățeni”.

Primarul de la Huși, Ioan Ciupilan, spune că decizia guvernanților liberali de a nu repartiza municipiului Huși niciun leu nu îl surprinde: ”Nu am avut nicio așteptare. De fapt, știam că Huși nu face parte din harta guvernanților. Harta actuală a guvernanților este formată din comunități cu primari PNL. La asta se reduce totul pentru ei. Practic, această hotărâre de Guvern este o dedicație pentru clientela politică a PNL. Prelungirea stării de alertă este pretextul pentru ca cei care se află acum la putere să poată băga mâna în banul public pentru a-și premia clientela politică. Cetățenii municipiului Huși nu există pentru conducerea țării. Noi suntem condamnați să ne administrăm sărăcia așa cum putem și dacă putem”.

Carmen Bîlbîie, primarul comunei Epureni: ”Suntem dezamăgiți și cred că sunt în asentimentul tuturor colegilor, guvernanții noștri și-au achitat datoriile față de primarii din partidele lor, multumindu-le în acest fel pentru rezultatele alegerilor interne pe banii tuturor romanilor! Avem cofinanțări mari la proiectele derulate prin fonduri europene pe care le-am adus la cunoștință în scris, guvernanților nostri, dar nu au ținut cont de problemele semnalate. In ochii lor, populația din comuna noastră NU CONTEAZĂ! Nu-i interesează binele țării sau bunăstarea cetățenilor, primează interesul lor pentru funcții și putere!”.

Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu și președintele Asociației Comunelor din România, filiala Vaslui: ”Împărțirea banilor din fondul de rezerva s-a făcut pe principii numai de ei știute. Este un abuz fără precedent față de comunitățile care nu au primit sau față de cele care au fost luate în batjocură”.

Vasile Novac, primarul comunei Ivănești: ”Arogantă maximă a liberalilor și sfidare la adresa romanilor. Am răspuns în timp util adresei de la Prefectura Vaslui cu speranța că vom primi bani pentru continuarea investițiilor. Suntem blocați cu un proiect transfrontalier în valoare de 300.000 de euro. Am făcu achiziții și nu putem plăti fracturile, am sistat lucrările la un centru social din Valea Mare derulat tot pe fonduri europene, deoarece nu avem partea de cofinanțare de 80.000 de euro. Riscam sa dam 380.000 de euro înapoi la AFIR. Ce să mai spun de școli rămase în diferite faze de construcție sau de Școala de la Buscata finalizată de constructor la rugămintea mea, că altfel nu aveam unde începe anul școlar. Acum constructorul intra în faliment și ma da în judecata. Asta este România Educată a lui Johannis și a «guvernului meu»”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.