Acasă Administrație publică Intersecția Gura-Leului din Bârlad va fi marcată printr-o fântână arteziană piramidală, ornată...

Intersecția Gura-Leului din Bârlad va fi marcată printr-o fântână arteziană piramidală, ornată pe fiecare latură cu câte un cap de leu

0

Gura-Leului, una dintre cele mai vechi și mai cunoscute intersecții din Bârlad, va fi evidențiată printr-o fântână arteziană cum nu s-a mai văzut la Bârlad.

Construcția acesteia va fi discutată în cadrul ședinței Consiliului Local Bârlad, de marti, 31 august, când consilierii locali vor decide dacă sunt sau nu de acord cu aprobarea noilor indicatori tehnico-economici.

Amenajarea fântânii a fost aprobată în din decembrie anul trecut, însă, în urma unei reevaluări s-a constatat că suma necesară investiției trebuie majorată de la 115 mii lei, la 192 mii lei. Practic, proiectantul a constatat că la întocmirea primului aviz nu a fost luată în calcul devierea instalațiilor de apă și de canalizare de pe amplasament.

Suma va fi suportată integral de la bugetul local al municipiului Bârlad, durata de execuție a lucrărilor fiind de 2 ani.

Viitoarea fântână arteziană din intersecția Gura-Leului va avea formă piramidală. Fiecare latură va fi ornată cu un cap de leu, din gura căruia va curge apă. Va exista și o lance principală care va arunca un jet de apă puternic, pe verticală.

Fântâna arteziană va fi dotată cu tablou electric, pompe de recirculare a apei, panou de comandă și automatizare etc.

Intersecția Gura-Leului și-a căpătat numele cu puțin înainte de Marea Unire, când un antreprenor al Bârladului a realizat pe cheltuiala lui o cișmea exact acolo unde se unesc astăzi Bulevardul Primăverii și strada Lirei. Pe atunci, Bulevardul Primăverii se numea Bulevardul Elisabeta.

Cișmeaua a fost înfrumusețată cu o sculptură în forma unui de cap de leu falnic, cu o coamă bogată, iar țeava fusese poziționată în așa fel încât jetul de apă să țâșnească din gura leului.

Alegerea ornamentului în forma capului de leu nu a fost întâmplătoare. Inspirația artistului care a realizat sculptura de piatră a venit de la … (CLICK AICI pentru a citi continuarea)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.