Acasă Local INTERVIU Dr. Ciobotaru de la Spitalul ”Beldiman” explică de ce vaccinul anti...

INTERVIU Dr. Ciobotaru de la Spitalul ”Beldiman” explică de ce vaccinul anti COVID-19 nu poate produce cancer și răspunde celor mai frecvente întrebări despre acest subiect

0

de Simona MIHĂILĂ

Doctorul bârlădean Ovidiu Ciobotaru, unul dintre primii medici care s-au vaccinat împotriva virusului Sars-Cov2 în cadrul primei etape a campaniei de vaccinare, răspunde celor mai frecvente întrebări lansate în spațiul public, pe diverse rețele media.

  • Am vazut cu toții postarea dumneavoastră despre propria vaccinare, postare pe care ați distribuit-o însoțită și de înregistrarea video a momentului. De ce ati simtit nevoia să faceți public acest aspect?

– Cred ca medicii trebuie sa fie in aceste momente modele pentru populatie, inclusiv prin exemplul personal. Miscarea antivaccin a luat o amploare foarte mare în Romania. Acest lucru ne pune pe toti la risc, deoarece vaccinarea nu va atinge niciodata 100% din populatie, iar din persoanele vaccinate, 95% dezvolta protectie impotriva virusului. Asta inseamna că oricând vor fi si persoane vulnerabile în fața bolii. Deci este important pentru noi toți ca vaccinarea sa acopere cât mai mult din populație.

  • Printre argumentele antivacinistilor, la loc de frunte se află lipsa de eficienta a vaccinurilor și efectele adverse. Puteți demonta aceste opinii?

– Niciun tratament sau interventie medicală nu are eficienta în 100% din cazuri. Dar vaccinul actual are o eficiență de aproximativ 95%, ceea ce este foarte, foarte bine. Sunt puține tratamente în medicină care au o eficiență atât de mare.

De exemplu, vaccinul actual făcut de Pfizer are în spate un studiu foarte solid, în baza caruia a fost recomandat. In cadrul lui au fost înrolați peste 40.000 pacienți din mai multe țări, din care peste 20.000 au fost vaccinați, restul fiind în grupul placebo, care nu a primit vaccin. Din grupul celor vaccinați s-au îmbolnăvit 8 oameni, iar din grupul celor nevaccinati, 162 in primele doua luni după vaccinare.

”Virusul nu pătrunde în nucleul celulei, deci vaccinul nu poate produce cancere”

  • Dar despre efectele adverse, ce ne puteti spune?

– În studiul pe care l-am amintit mai sus, nu au fost observate efecte adverse severe în grupul vaccinat, comparativ cu grupul placebo. Au fost observate efecte adverse in primele 24 – 48 ore precum durere locala, oboseala sau dureri de cap, dar nimic semnificativ.

  • Cu ceva timp în urmă, cu toții am fost martorii unei declarații făcută de dr. Monica Pop, medic oftalmolog la București, că nu se știe dacă vaccinul nu ar putea cauza boli incurabile. Cum comentați această declarație?

– In principiu, afirmatiile pe care le face un specialist în orice domeniu trebuie sa fie sprijinite de dovezi. Altfel, sunt doar păreri, egale cu ale oricărui păreolog, la colț de stradă. Sa ne dam cu presupusul pe orice tema, indiferent dacă avem sau nu vreo legătura cu ea, este simplu. Dar complet neprofesionist pentru un doctor. Este exact ce spunea altădată doamna dr. Monica Pop. Acum, vad că nu mai este de aceeași părere. In studiul pe care l-am amintit mai sus, nu s-a observat nici măcar o tendință de crestere a neoplaziilor. Virusul nu pătrunde in nucleul celulei, deci nu ne putem aștepta la procesul numit „inductie genetica”, acela care poate cauza cancere.

Mai clar: virusul nu pătrunde în nucleul celulei, acolo unde este stocat materialul nostru genetic. Astfel, nu îl poate modifica, nu ii poate modifica functiile iar celula sa se transforme în celulă canceroasă

M-as bucura daca pe astfel de subiecte, atat de sensibilie, de care depinde viitorul nostru, al tuturor, as vedea vorbind niste epidemiologi, infectionisti, sau macar persoane care isi acopera afirmațiile cu dovezi medicale.

  • Antivaccinistii mai spun ca vaccinul nu a fost testat destul de mult timp si astfel concluziile pozitive sunt trase prematur. Despre asta, ce spuneți? 

– Acest neajuns al lipsei de timp a fost compensat de numarul mare de oameni inrolati in studiu. Astfel, daca ar fi existat un efect advers semnificativ, s-ar fi observat, mai ales ca au fost vaccinați peste 20.000 de oameni. Urmărirea acestor pacienti nu s-a oprit la data publicării studiului, ei sunt urmăriți în continuare și daca vor apărea efecte adverse, vor fi raportate.

La nivel mondial au fost vaccinati peste 12 milioane de oameni și sunt foarte puține efecte adverse serioase raportate, majoritatea de tipul alergiilor.

  • Se spune că dupa infectia cu virusul, anticorpii sunt prezenți în organism timp de 3 – 6 luni. În cazul vaccinului, anticorpii sunt prezenți mai mult timp?

Imunitatea după boală nu se manifesta doar prin prezenta anticorpilor. Exista niște celule imune, „cu memorie” care rețin structura virusului și, la nevoie, pot sintetiza foarte repede anticorpi.

Momentan nu știm cat timp vor fi prezenti anticorpii dupa vaccinare, dar raspunsul imun dat de vaccin este foarte bun, datorita tehnologiei folosite. De aceea se recomanda chiar și persoanelor care au facut boala, la peste 90 de zile de la infectare, cand raspunsul imun dat de boala incepe sa scadă si exista riscul unei reinfectari.

  • Am vazut ca sunt și cadre medicale care sunt reticente în privința vaccinului. De unde credeți că vine această reticență?

Colegii din sectia de Boli Infecțioase a spitalului nu au fost reticenti, majoritatea s-a vaccinat. În aceasta prima serie nu s-au vaccinat toate cadrele medicale care au solicitat acest lucru, deoarece numărul dozelor de vaccin care a sosit nu a acoperit cererea, dar cel mai probabil se vor vaccina în seriile urmatoare.

Un grad de reticenta din partea populației este normal. E de așteptat ca oamenii să vrea să se asigure că o intervenție medicală care îi vizează este sigură. Pe măsură ce se va derula campania de vaccinare si vor vedea ca nu apar efecte adverse semnificative, oamenii vor deveni mai încrezători.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.