Acasă Local Ionuț Brătianu, expert în psihologia copilului abuzat, despre cazul părinților din Negrești,...

Ionuț Brătianu, expert în psihologia copilului abuzat, despre cazul părinților din Negrești, arestați în Danemarca: ”Nu pot întelege gestul de a încerca să potolești copilul, scuturandu-l atât de violent”

0

Într-o postare pe pagina sa de socializare, Ionuț Brătianu, expert în psihologia copilului abuzat/neglijat, violenta domestica si abuz sexual și expert în psihologie judiciară din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, și-a exprimat opinia față de cazul părinților din Negrești, arestați în Danemarca.

”La Danemarca ma gandesc. O tara europeana locuita de cei mai fericiti europeni: danezii. O tara in care interesul copilului trece inaintea oricarui alt considerent, in care copiii sunt valoarea suprema a societatii.

Am inteles motivatia cuplului plecat sa se stabileasca in Danemarca. Danemarca, precum intregul grup al tarilor nordice, are cele mai bune servicii pentru copii, mai ales in faza pre si postnatala.

Toti specialistii lor in domeniul copilariei au o formare solida, urmata de periodice aduceri la zi a informatiilor (impuse prin lege), in domeniul prevenirii abuzului si a neglijarii copilului.

Prevenirea abuzului si a neglijarii copilului… un domeniu de baza in protectia copilului, domeniu ce impleteste cunostintele din dezvoltarea umana, teoria traumei si cea a atasamentului.

Asadar cei doi tineri romani se stabilesc in Danemarca, au un copil dorit, ceea ce vedem din poze. A fi un copil nedorit deschide larg calea spre toate formele de abuz/neglijare.

La 5 saptamani, apeleaza serviciul medical, deoarece copilul se afla intr-o stare grava, o stare pe care investigatiile medicale imediate au dovedit-o ca fiind un sindrom al bebelusului scuturat.

Este o forma de abuz fizic severa, cu consecinte neurologice dintre cele mai grave. Conform legislatiei daneze, parintii sunt arestati pe o perioada de 40 de zile, separat, pentru investigatii.

Ah… «dar de ce nu a functionat prezumtia de nevinovatie»?… Pai, pentru ca la 5 saptamani nimeni altcineva decat cei care ingrijesc copilul, in acest caz, parintii, nu puteau provoca acest abuz sever, criminal, copilului.

Auzim ca bebelușul nu lua in greutate si asta ar fi o acuzație la adresa serviciilor daneze. Asa formulat, pare o acuzație. Dar aceste aspecte le va clarifica investigatia care urmeaza.

Un copil ce nu ia in greutate este un copil dificil, plangacios, nu este copilul care te gratifica in calitatea ta de parinte. Pot intelege parintii obositi, ajunsi la capatul rabdarii. Nu pot intelege insa gestul de a incerca sa-l potolesti, scuturandu-l atat de violent incat foita arahnoidiana continand minunea numita «creier uman» sa se desprinda provocand hemoragii intracraniene ce pot fi mortale sau cu consecinte invalidante pe viata.

Stiu… in Romania, «imi cresc copilul cum vreau eu» sau chiar «eu l-am facut, eu il omor» e o atitudine comuna. În vest, legea si serviciile te obliga sa cresti copilul corect, protejandu-l, ingrijindu-l astfel incat sa-i dai sansele dezvoltarii intregului potential cu care se naste.

Cand hotarasti sa te muti intr o tara din vest e intelept sa vezi care sunt legile acelei tari si mai ales in ceea ce priveste ingrijirea copilului. Caci nici sub aspectul cunostintelor, nici al mentalitatii, nici al traditiilor, noi, romanii, nu suntem «la zi». Avem legi destul de bune pentru protectia copilului, dar care se pot aplica in limitele cunostintelor detinute de cei care aplica legea.

Așa că, in Romania, orice forma de abuz (a se vedea sentintele judecatoresti in foarte, foarte rarele cazuri de abuz sexual al copilului, ajunse in instanta), nu mai vorbesc de neglijarea copilului, sunt considerate lipsite de gravitate.

Faptul ca nu stii, nu-ti scuza gesturile criminale si nu te va feri de consecintele legale. Exista in Romania, o atitudine de compasiune fata de cuplu… care nu si-a batut copilul! Copilul de 5 saptamani! Asta nu dovedeste nimic altceva decat valoarea scazuta a copilului pentru societatea noastra”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.