Acasă Local Legea Plafonării a fost adoptată. Deputatul Eduard Popica: ”Este o victorie a...

Legea Plafonării a fost adoptată. Deputatul Eduard Popica: ”Este o victorie a PSD, care a reușit să strângă aproape 500.000 de semnături de la români în favoarea blocării scumpirilor energiei”

0

Vești bune din Parlamentul României: a fost votată legea care prevede plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor.

”Astazi am votat aceasta lege pentru speranța in mai bine. Este o dublă victorie a PSD, care, chiar și din opoziție, a reușit să impună cu succes atât plafonarea, ca soluție de blocare a scumpirilor energiei, cât și includerea în mecanismul de plafonare și compensare a instituțiilor publice – spitale, școli, așezăminte sociale, etc – dar și a IMM-urilor. Spre deosebire de Cîțu și PNL care respingeau categoric plafonarea, PSD a pledat insistent, încă din vară, pentru această soluție, adoptată inclusiv în țări ale UE. În varianta legii inițiate de guvernul Cîțu plafonarea NU e la nivelul pe care-l propunea PSD, dar este totuși o plafonare care blochează scumpirile nestăvilite și continue ale gazelor și electricității. PSD a strâns aproape 500.000 de semnături dîn întreaga țară în favoarea plafonării și le-a adus la dezbaterile din plen, reușind să impună ca plafonarea și compensarea să se aplice nu doar consumatorilor casnici, ci și instituțiilor publice, CET-urilor și IMM-urilor, cu efecte benefice generale”, a transmis deputatul social-democrat vasluian Eduard Andrei Popica.

Potrivit noii legi, prețurile vor fi plafonate la cel mult 1 leu/kWh pentru energia electrică și la cel mult 0,37 lei/kWh pentru gaze naturale.

De asemenea, facturile vor fi compensate cu cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice și cu cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale.

În comisiile de specialitate deputații au mai decis ca pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, Guvernul să aloce bugetelor unităților administrativ teritoriale o subvenție pentru acoperirea creșterii prețului gigacaloriei în valoare de 50% din diferența rezultată între prețul de achiziție al gazelor naturale și prețul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh.

Legea intră în vigoare de la 1 noiembrie, după ce va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.