Acasă Politic ”Mafia din Energie controlează Guvernul și pregătește un nou tun din banii...

”Mafia din Energie controlează Guvernul și pregătește un nou tun din banii românilor”

0

Liderul ALDE, Daniel Olteanu, demască bătaia de joc a guvernanților la adresa românilor, care au fost transformați în carne de tun pentru „băieții deștepți” de pe piața energiei. Olteanu susține că, după «țeapa sângeroasă» a liberalizării prețurilor la energia electrică, țeapă care le-a adus consumatorilor notificări cu privire la creșterea cu 70% sau dublarea prețurilor, Guvernul PNL – USRPLUS se pregătește «să jefuiască fiecare familie și fiecare companie românească», protejând în schimb interesele cartelurilor formate de furnizorii de pe piața energiei. Președintele ALDE atrage atenția că «protejarea consumatorului vulnerabil este o urgență» și vine cu soluții clare pentru guvernanți, pe care îi așteaptă proteste de stradă dacă vor continua să salveze companiile din energie responsabile de țepe. Soluțiile propuse includ un mecanism de plafonare a prețurilor la energie și gaze, în condițiile în care piața înregistrează creșteri artificiale ale tarifelor, precum și investiții pentru creșterea eficienței energetice, reducerea consumului și a risipei.

«De parcă țeapa dată unei țări întregi sub masca liberalizării pieței de energie nu ar fi fost suficient de sângeroasă, Guvernul ne pregătește o nouă țeapă, jefuirea fiecărei familii, a fiecărei companii românești, cu un scop unic: garantarea unor profituri uriașe băieților deștepți din energie.

Ce ni s-a tot transmis de ceva vreme? Că liberalizarea pieței energiei oferă posibilitatea fiecărui consumator să încheie contracte pe piața concurențială, să-și schimbe furnizorul de energie electrică și de gaze naturale, pentru a beneficia de contracte la prețuri mai mici GARANTATE.

Care e realitatea, după nici câteva luni? După ce și-au schimbat furnizorii, românii au început să fie notificați cu privire la creșterea cu 70% sau dublarea prețurilor, oferindu-li-se posibilitatea de a rezilia din nou contractele abia încheiate.

În orice țară civilizată, un contract în care una dintre părți nu-și respectă obligațiile atrage penalități pentru acea parte, iar dacă un furnizor vinde o marfă pe care, de fapt, nu o are, se lasă cu dosare penale pentru înșelăciune.

Constatăm că pe această piață a energiei, unde țeapa dată românilor ajunge la miliarde de euro, interesele sunt prea puternice pentru a atrage răspunderea celor vinovați, iar singurii care decontează sunt tot oamenii de rând.

Ce face Guvernul, în condițiile astea? Nu doar că nu-l demite pe ministrul Energiei, nu sesizează Consiliul Concurenței, dar nici nu sesizează instituțiile abilitate din subordinea sa (ANPC, ANAF) asupra cartelurilor formate de furnizori pe piața energiei.

Guvernul consideră, așadar, că este perfect firească țeapa dată românilor prin dublarea facturilor, iar țeparii trebuie protejați, garantându-li-se încasările prin preluarea unor părți din facturi la bugetul de stat.», a declarat Daniel Olteanu. Președintele ALDE a arătat că una dintre soluțiile pe care le propune pentru a stopa jaful Guvernului din banii românilor constă în demararea unui program de susținere a creditării cu dobândă zero, scutit de birocrație, adresat tuturor celor care vor să demareze investiții în creșterea eficienței energetice, în reducerea consumului și a risipei.

«Ce soluții există? Protejarea consumatorului vulnerabil este o urgență. Se impun măsuri urgente de protectie a sutelor de mii de români care nu mai pot face fata prețurilor foarte mari ale facturilor la energie electrică și gaze.

Stabilirea unui mecanism de plafonare a prețurilor la energie și gaze dacă piața înregistrează o creștere artificială a tarifelor, respectiv o majorare mai mare de 30% într-un interval de un an de zile.

În al doilea rând, Guvernul trebuie să se concentreze nu pe garantarea profiturilor monopolurilor furnizorilor din energie, ci pe creșterea eficienței energetice și reducerea risipei, prin investiții, având în vedere lipsa de capacitate reală de producție în domeniu, în România.

În acest sens, solicităm Guvernului să demareze un program de susținere a creditării cu dobândă zero, pe o perioadă de cinci ani, cu un plafon inițial de 1 miliard euro, adresat tuturor celor care vor să demareze investiții în creșterea eficienței energetice, în reducerea consumului și a risipei.

Bineînțeles, acest program, adresat atât persoanelor fizice, cât și celor juridice, ar trebui scutit de birocrația proverbială care ucide orice intenție a potențialilor beneficiari, birocrație demonstrată de atâtea ori, de exemplu, în programele Administrației Fondului de Mediu (AFM).

Actuala abordare a Guvernului nu arată decât o singură direcției: protejarea Mafiei din energie și jefuirea continuă a românilor.», a mai spus liderul ALDE, Daniel Olteanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.