Acasă Local Manifestări dedicate împlinirii a 300 de ani de la construirea bisericii Mănăstirii...

Manifestări dedicate împlinirii a 300 de ani de la construirea bisericii Mănăstirii Fâstâci

0
Manifestări dedicate împlinirii a 300 de ani de la construirea bisericii Mănăstirii Fâstâci, comuna Cozmești.
Activitățile organizate de Primăria Cozmești au cuprins concursuri de ciclism, inițiat în parteneriat cu Asociația Bicicliștilor Vasluieni, și cros, evidențiații fiind premiați cu echipament sportiv, iar câștigătorul concursului de ciclism va primi o bicicletă complet echipată.
A urmat premierea primilor cinci elevi cu rezultate meritorii în ultimul an școlar, iar Adriana-Mădălina Ghimpu, fostă elevă a Școlii Gimnaziale Fâstâci, proaspătă șefă de promoție a Liceului ”Ștefan Procopiu” Vaslui, a primit un premiu în bani din partea Consiliului Local Cozmești.
Partea a doua a cuprins un spectacol artistic, cu Fanfara Stemnicul de la Fâstâci, soliști de la Palatul copiilor Vaslui, Alexia Sahaidac și Nadia Duluman. Duminica viitoare va fi resfințită biserica Mănăstirii Fâstâci, proaspăt reabilitată.
La manifestări a fost prezent și Ciprian Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui. Primarul comunei Cozmești, Hristache Sima, a mulțumit Consiliului Județean, care a reușit să modernizeze drumul județean ce leagă satul Bălteni de Delești, urmând ca în perioada următoare să fie turnat asfalt până la Oșești. De asemenea, până la Mănăstirea Fâstâci se circulă foarte bine, drumul care face legătura fiind recent modernizat și asfaltat.
Biserica a fost zidită de Voievodul Mihail Racoviță în anul 1721. Mănăstirea exista și în anul 1694, fiind înzestrată încă de atunci cu moșii și sate. În unele lucrări existente la Episcopia Hușilor se arată că în anul 1809 mănăstirea Fâstâci ținea de mănăstirea Sfânta Ecaterina din Sinai și apoi a fost închinată mănăstirii Frumoasa din Iași. Arhimandritul Ioasaf Blându a construit în 1834 clădirea stăreției și chiliilor, clopotnița și zidul înconjurător. În anul 1864 a devenit biserică de mir, în 1918 statul a înființat aici un orfelinat, iar după 1990 edificiul a redevenit mănăstire de călugări, ca, în final, din anul 1993 să devină ceea ce este și în zilele noastre, adică mănăstirea de maici cu hramul ”Sfântul Ierarh Nicolae”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.