Acasă Administrație publică Mesaj transmis de Buzatu premierului Cîțu: ”Ai mințit că i-ai invitat la...

Mesaj transmis de Buzatu premierului Cîțu: ”Ai mințit că i-ai invitat la Guvern pe primarii vasluieni ale căror comunități sunt în blocaj financiar”

0

de Simona MIHĂILĂ

Dezinteresul pentru problemele județului, manifestat de prim-ministrul României în timpul vizitei politice la Vaslui, când a refuzat să stea de vorbă cu primarii vasluieni despre problemele financiare ale unităților administrativ-teritoriale, a fost blamat de Dumitru Buzatu, în cadrul unei recente conferințe de presă.

Președintele CJ Vaslui a spus că premierul a mințit atunci când a afirmat la TV că i-a invitat la Guvern pe primarii vasluieni.

”Și fiindcă tot ne aflăm aici, e momentul să dăm un răspuns la o invitație care nu ne-a fost adresată. Domnul premier Cîțu a făcut o afirmație mincinoasă la TV, cum că în urma solicitării primarilor vasluieni și a conducerii CJ de a sta de vorbă pe marginea problemelor financiare grave cu care ne confruntăm, dumnealui ne-ar fi invitat la Guvern. Aș vrea să îl întreb public: când ne-a făcut această invitație? Ce înțelege printr-o invitație făcută unor autorități publice locale? Sau noi trebuie să înțelegem că răspunsul la o întrebare pusă într-un mod întâmplător de un moderator TV reprezintă o invitație la Guvern? Dacă e așa, nu ar fi trebuit să facă niște precizări de bun-simț? Când să venim la Guvern? Unde anume să ne prezentăm? La ce oră? Ori eu trebuie să presupun că domnul Cîțu stă de atunci, de când a venit la alegerile liberalilor de la Vaslui, și ne așteaptă pe noi, nepoliticoșii, să onorăm o invitație despre care nu am fost informați? În loc să dea răspunsuri la aceste întrebări, domnul Cîțu proferează tot felul de minciuni, cum că nu vrem să mergem la Guvern. Ba da, domnule, noi vrem să mergem. Spune când!”, este mesajul transmis de Buzatu.

La începutul lui iulie, peste 60 de primari de comune din județul Vaslui, consilieri locali și județeni, în frunte cu Dumitru Buzatu, parlamentarul Eduard Popica etc. au făcut cale întoarsă, după ce premierul Cîțu a refuzat să stea de vorbă cu ei despre problemele economice ale județului.

Venit special la Vaslui, pentru a fi alături de Nelu Tătaru la alegerile din cadrul PNL Vaslui, Cîțu a fost așteptat de zeci de reprezentanți ai administrației publice locale în fața Sălii Sporturilor, acolo unde au avut loc alegerile liberalilor.

Cu toții au venit în cadru organizat, după ce Buzatu le propusese tuturor primarilor din județ, indiferent de culoarea politică, să se întâlnească pentru a pune pe hârtie problemele cu care se confruntă UAT-urile, spre a fi aduse la cunoștința lui Cîțu.

După ce a coborât din mașină, primul-ministru a refuzat să oprească și să discute, deși s-a aflat la o distanță de doar câțiva metri de grupul numeros de aleși locali.

”Am dorit să discutăm despre nevoia unei rectificări bugetare. Dorim ca premierul României să cunoască ce probleme avem, pentru că, deși a venit aici, nu și-a exprimat nici într-un fel dorința de a sta de vorbă și cu noi. E un lucru nemaiîntâlnit să vii într-un județ și să nu dorești să discuți măcar zece minute cu reprezentanții administrațiilor publice locale sau cu cei ai Consiliului Județean”, a declarat atunci Buzatu.

Toate primăriile județului se confruntă cu grave probleme financiare, lovitura de grație fiind dată de Guvernul Cîțu în luna iunie, când le-a transmis că nu mai există bani pentru continuarea proiectelor PNDL.

Printr-o adresă trimisă UAT-urilor, ministrul Dezvoltării le-a propus primarilor ca plățile pentru lucrările deja efectuate să fie făcute de comunitățile locale. Iar dacă nu le convine, să sisteze lucrările.

„Ministerul Dezvoltării a epuizat creditele bugetare alocate Pogramului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) pentru anul în curs. (…) Aveți posibilitatea să decontați bunurile achiziționate, serviciile prestate, lucrările executate din surse proprii sau din alte surse legal constituite, sau să sistați lucrările”, se arată în scrisoarea transmisă de ministrul Cseke Attila primarilor.

Sistarea finanțării proiectelor PNDL ar arunca întreaga țară într-o stare de dezastru. Asfaltări, aducțiuni de apă, rețele de canalizare, construcția de grădinițe, școli, dispensare – toate sunt investiții în derulare finanțate în cea mai mare parte în cadrul acestui program.

În județul Vaslui, parte din aceste lucrări, rămase neterminate, au fost afectate de inundații. Săptămâna trecută, județul Vaslui a primit o altă lovitură din partea Guvernului, care nu i-a alocat nici măcar un leu pentru refacerea obiectivelor distruse de ape.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.