Acasă Administrație publică Modelul de drapel al Bârladului, contestat de cel mai înalt for al...

Modelul de drapel al Bârladului, contestat de cel mai înalt for al istoricilor din România: ”Sunt greșeli. Nu am fost consultați”

0

de Simona MIHĂILĂ

Modelul de drapel al Bârladului propus de autoritățile locale a fost primit cu critici de istoricii din cadrul Societății Naționale de Istorie. Cunoscutul profesor de istorie, Oltea Rășcanu Gramaticu, președinta filialei Bârlad a celui mai înalt for al istoricilor din România, este cea care a dat voce observațiilor

”În calitatea mea de președintă a Societății de Istorie – filiala Bârlad, nu am fost consultată sub nicio formă în legătură cu drapelul Bârladului, mai exact cu elementele conținute de acesta. Nici nu am știut. Mi s-a atras atenția de către colegii mei că există pe Facebook anunțată o asemenea intenție. Primul și cel mai important lucru care m-a izbit a fost anul inscripționat pe steag – 1401 – care nu corespunde cu realitatea. Imediat am solicitat o întâlnire cu primarul Dumitru Boroș. În discuție, domnul primar s-a arătat deschis propunerilor, deși cred că era bine ca anumite lucruri să fi fost clarificate înainte de realizarea acelui model de drapel. I-am explicat clar că, în asemenea inițiative, e nevoie să fie consultați specialiști. În opinia mea, pe care i-am prezentat-o, nu este obligatoriu ca pe drapel să fie menționată data de atestare. Dar dacă totuși se dorește acest lucru, atunci să fie inscripționat anul corect. Adică 1408, când Bârladul a fost menționat pentru prima dată într-un document. Asta s-a întâmplat în vremea lui Alexandru cel Bun. I-am spus domnului primar: ori trecem acest an pe drapel, ori nimic”, a declarat pentru Ziarul Obiectiv, profesorul Oltea Rășcanu Gramaticu.

Anul incorect, inscripționat pe drapel, nu este singura obiecție ridicată de președinta filialei Bârlad a Societății Naționale de Istorie. Prof. Gramaticu consideră că și cromatica drapelului este discutabilă, în spațiul public fiind deja asimilată drapelului secuiesc.

”Ca să eliminăm orice interpretări politice sau etnice, ar trebui ca drapelul să aibă o singură culoare. M-am uitat în diverse albume heraldice, și este chiar întâlnit drapelul monocolor. Ar trebui ca de lângă acel albastru să dispară galbenul, mă rog… muștarul acela, chiar și sidefat. Stema Bârladului, care este aprobată, agreată de istorici cu decenii în urmă – verdictul dându-l marele Ștefan Gorovei, specialistul în heraldică – trebuie să rămână. Dar să fie evidențiată în mijlocul drapelului, pe un alt ton de albastru. Anul atestării documentare, dacă nu se renunță la el, atunci să fie trecut corect: 1408”, ne-a mai declarat istoricul bârlădean.

De unde a apărut confuzia legată de anul atestării documentare a Bârladului?

Ani la rând, anul de atestare documentară a Bârladului a fost motiv de discuții sterile, nu atât între cunoscătorii de istorie, cât între aceștia și profani, cei pentru care Wikipedia (enciclopedia online plină de inexactități) a fost unica sursă de informare.

Pentru istorici este clar că 1408 este anul de atestare documentară a Bârladului, atunci când domnitorul Alexandru cel Bun a dat o scutire de vamă unui număr de opt localități, printre care și Bârladul.

Informația despre anul 1401 a fost avansată de Bogdan Petriceicu Hașdeu,la sfârșitul secolului trecut, prin două documente ce s-au dovedit a fi falsuri, făcute de Hașdeu cu bună știință. Una este așa-numita “Diplomă Bârlădeană”, care ar data din 1134, și un al act despre care Hașdeu afirma că este din 1374. Falsurile au în spate povestea unor orgolii între istorici.

La finalul lui ianuarie va fi aprobată varianta finală a Drapelului Bârladului

Modelul de drapel al Bârladului nu este definitiv. Reprezintă doar o propunere ce a fost supusă dezbaterii publice, pe 22 decembrie 2020 și, după cum chiar prof. Gramaticu a precizat, primarul Dumitru Boroș s-a arătat deschis oricăror alte idei. Decizia va fi luată de Consiliul Local Bârlad.

”Eventualele sugestii ale cetățenilor pot fi transmise in format electronic, pe adresa de e-mail primar@primariabarlad.ro, sau în scris pe adresa Primăria Municipiului Bârlad, strada 1 Decembrie nr. 21.

Scurtă descriere: Varianta de drapel, propusă dezbaterii, conține toate elementele și dimensiunile cerute de lege. Pe ambele părți, drapelul – în culorile albastru și auriu – are imprimată stema Municipiului Bârlad, aprobată prin Hotărârea de Guvern 1972/2004, și anul 1401, reprezentând prima atestarea documentară a localității. Drapelul este mărginit de franjuri aurii.

Mai multe informații pot fi obținute la numărul de telefon 0729.777.846.

Menționăm că perioada dezbaterii publice este de 30 de zile de la data publicării prezentului anunț. După această perioadă urmează a fi adoptată o hotărâre de consiliu local, care va fi înaintată la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice pentru avizare de către Comisia Națională de Heraldică, Genealogie și Sigilografie a Academiei Române. După avizare, va fi promovat un proiect de hotărâre de Guvern în vederea aprobării Drapelului Heraldic al Municipiului Bârlad” – se arată pe site-ul Primăriei Bârlad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.