Acasă Local Parohia Grăjdeni despre Ilie Pălie: ”Nu există această sărbătoare. Este o batjocorire...

Parohia Grăjdeni despre Ilie Pălie: ”Nu există această sărbătoare. Este o batjocorire a numelui Sfântului Ilie”

0

Ziua de 21 iulie este cunoscută de credincioșii ortodocși drept sărbătoarea lui ”Ilie Pălie”, despre care se spune că îi pedepsește prin boală și nenorociri pe cei care fac diverse treburi casnice în această zi.

Un punct de vedere surprinzător pentru cei care au moștenit din generație în generație frica de Ilie Pălie a venit chiar din sânul reprezentanților BOR.

Pe pagina sa de socializare, Parohia Grăjdeni risipește înfricoșătorul mit și subliniază că este o simplă superstiție.

”Despre Ilie Pălie se spune că ar fi fost vizitiul lui Sântilie. În popor există superstiția că toți cei ce lucrează de Sf. Ilie sunt <păliți> imediat, chiar a doua zi, de unde și vine numele de Ilie Palie pentru ziua de 21 iulie. Adică, Ilie te pălește. Biserica însă nu face nici o referire la această sărbătoare, nu este nici un fel de Ilie Pălie. Este o zi obișnuită. În calendarul bisericesc apar doar Sfântul Proroc Iezechiel; Cuvioșii Rafael și Partenie de la Agapia. Ilie Palie nu a existat ca persoană şi deci nu există această sărbătoare. Este o născocire. Daca ar fi existat această sărbătoare ar fi fost scrisă cu cruce roşie pe calendarul ortodox. Este chiar o batjocorire a numelui Sf. Ilie prin adăugarea unui cuvânt care rimează”, au lămurit reprezentanții Parohiei Grăjdeni.

Nici ”Foca” nu este ceea ce cred oamenii

Odată cu mitul lui Ilie Pălie, Parohia Grăjdeni al demontează și pe cel numit ”Foca”, despre care s-a transmis din generație în generație că îi pedepsește cu incendii, opăriri sau arsuri pe cei care nu o respectă prin odihnă.

”Urmează 22 și 23 iulie. În general, lumea amintește de Foca pe 22 iulie. Însă, în calendarul bisericesc, pe 22 iulie apare <Sfânta Maria Magdalena>, abia pe 23 iulie apare <Aducerea moaștelor Sfântului Foca>. Există Sf. Foca, însă lucrurile sunt înțelese diferit. Lumea ține această sărbătoare pentru a se apăra de foc, dar Sf. Foca este ocrotitorul celor care navighează pe ape. Există, totuși, o legătură: atunci când se aprinde ceva și apare un foc, pentru a fi stins este necesară apa. În realitate, Sfântul Mucenic Foca a fost episcop de Sinope, ale cărui moaște au fost aduse la Constantinopol în ziua de 23 iulie, anul 403. Deoarece la romani <phoque> era o divinitate ce trăia în adâncurile mării, sfântul martir din vremea împăratului Traian a fost învestit ca patron al corăbierilor. Sf. Foca este ocrotitorul celor care navighează pe ape. Ce treabă are cu focul? Numai niște neștiutori pot crede că dacă a luat foc ceva de la aragaz sau scurtcircuit, din cauza instalației defecte, este o pedeapsă”, scrie Parohia Grăjdeni pe contul său de socializare.

Ilie Păli și celelalte superstiții, interzise de Biserica Ortodoxă

Reprezentanții parohiei spun că alături de aceste pseudo-sărbători mai există și altele în credința populară: Joile după Paşti, Rusaliile, Pintilie Călătorul, Răpotinul, Drăgaica, Paparuda, Circovii, Filipii, Chirică Şchiopul.

”Nu există în calendar, nici cu cruce roşie, nici cu cruce neagră, dar oamenii le ţin. Mai bine lucrează duminica şi în schimb ţin aşa zisele sărbători. Dacă Domnul vrea să ne pedepsească cu piatră sau grindină, o poate face oricând vrea EI. Iar când acești oameni lucrează în Sfânta zi de Duminica se scuza aşa: <Ne iartă Dumnezeu, că doar muncim, nu lenevim>. Nu este adevărat. Porunca a patra nu poate fi călcată cu astfel de scuze. „Pentru că cine va păzi toată legea, dar va greşi într-o singură poruncă, s-a făcut vinovat faţă de toate poruncile” (Iacov 2, 10).

Credincioșilor li se amintește că însuşi Sf. Sinod al BOR a votat anul 1874, un regulament împotriva sărbătorilor de origină idolatră.

”Orice alte sărbători superstiţioase precum: Joile după Paşti, Rusaliile, Ilie Palie, Foca, Pintilie Călătorul, Răpotinul, Drăgaica, Paparuda, Circovii, Filipii, Chirică Şchiopul, sunt oprite a se serba, ca nişte rămăşiţe din timpul idolatriei şi care nu aduc nici un folos sufletesc, ci numai pagube celor ce le serbează, împiedecându-i de la lucrări folositoare şi dând prilejul Ia petreceri deşarte şi vătămătoare. Preoţilor le recomandăm a sfătui pe enoriaşi de a părăsi asemenea sărbători păgânești, care nu sunt potrivite cu demnitatea de creştin şi cu învăţăturile Sfintei Evanghelii şi ale Bisericii”, scrie în regulamentul din 1874.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.