Acasă Local Patru liceeni din Bârlad, selectați pentru a crea un spectacol de teatru...

Patru liceeni din Bârlad, selectați pentru a crea un spectacol de teatru și un film în cadrul Taberei de arte performative și revelații

0

Esența experienței de învățare prin artă, care a marcat în ultimii 18 ani evoluția a mii de adolescenți din România, a ajuns la începutul acestui an și la Bârlad și alte 7 orașe din țară.
Timp de 6 zile, în cadrul proiectului
#experiențaIdeoIdeis, peste 200 de adolescenți au avut ocazia să se conecteze la ei și la ceilalți, prin intermediul jocurilor și exercițiilor propuse de trainerii invitați în orașele lor – artiști și pedagogi din lumea teatrului și a filmului.

În urma participării la Ideo Ideis Capsule de teatru și deșteptări organizate în țară, 20 de liceeni au fost selecționați în următoarele etape. Patru dintre cei care s-au remarcat sunt din Bârlad. În această vară, ei vor participa la Tabăra de arte performative și revelații, unde vor crea, sub îndrumarea profesioniștilor din domeniu, un spectacol de teatru și un film de scurtmetraj.

Elena Todiruță și Teodora Pechianu se numără printre finaliștii selectați pentru a realiza un spectacol de teatru în tabăra de creație din vară, în timp ce la realizarea filmului de scurt metraj printre finaliști se numără Ioana Micu și Rareș Chiriac.

Adolescenții au fost selectați de echipa proiectului, alături de trainerii de teatru și film din fiecare oraș, pe baza rezultatelor și implicării acestora în timpul atelierelor, ținând cont și de dorințele și abilitățile specifice exprimate de participanți.

Pentru toți ceilalți liceeni care au răspuns invitației de a participa la Capsulele organizate în orașele lor, atelierele din prima etapă a proiectului au reprezentat o bună ocazie de a-și găsi și exprima propria voce. Rezultatele exercițiilor la care au luat parte de-a lungul celor 6 zile de ateliere nu s-au lăsat așteptate. Invitați să descrie într-un singur cuvânt experiența participării la ateliere, liceenii și-au exprimat entuziasmul apelând la termeni precum emoție, dezvoltare, conectare, cunoaștere, fericire, libertate, inspirație sau revelație.

Printre cei care le-au fost traineri de-a lungul celor 6 zile s-au numărat: Vlad Purdel și Patrick Brăila (Bârlad), Nicoleta Hâncu și Nicolae Constantin Tănase (Bistrița), Liviu Romanescu și Tudor Platon (Craiova), Ana Turoș și Cristian Pascariu (Roman), Liviu Chițu și Simona Constantin (Sfântu Gheorghe), Ilinca Prisăcariu și Andreea Lăcătuș (Roșiorii de Vede), Cristina Casian și Claudiu Mitcu (Tulcea), Cristian Grindean și Alex Pintică (Zalău). Fiecare dintre ei a resimțit întâlnirea cu liceenii ca pe o experiență revelatoare, iar cea mai grea misiunea lor a fost aceea de a selecta doar 20 de participanți pentru următoarele etape.

#experiențaIdeoIdeis va continua cu o nouă provocare pentru cei 20 de liceeni selectați în urma participării la Ideo Ideis Capsule de teatru și deșteptări. Explorarea poveștilor locale va fi principala lor misiune în cele ce urmează. Până pe 31 martie, folosindu-și abilitățile nou dobândite și exprimându-și curiozitatea antrenantă intens în timpul atelierelor, liceenii vor deveni culegători de mituri urbane și istorii personale. În căutarea lor, în fiecare dintre cele 8 orașe din care provin, participanții selectați vor realiza câte 25 de interviuri cu oameni de toate vârstele. Întrebările adresate vor avea ca principal obiectiv construirea unui tablou care să reflecte relația pe care locuitorii din Bârlad, Bistrița, Craiova, Roman, Roșiorii de Vede, Sfântu Gheorghe, Tulcea și Zalău o au cu orașele lor.

Răspunsurile colectate vor sta la baza a două scenarii, pe care adolescenții selectați le vor transforma în timpul Tabărei de arte performative și revelații în două producții artistice: un spectacol de teatru și un film de scurtmetraj. Cele două produse culturale vor fi prezentate în premieră, în luna august, în cadrul Laboratorului din Alexandria, și se vor întoarce pe scenă și pe marele ecran cu ocazia Festivalului național de teatru tânăr.

#experiențaIdeoIdeis este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA

Parteneri educaționali: Colegiul Național „Gheorge Roșca Codreanu” Bârlad, Colegiul Național „Carol I” Craiova, Colegiul Național „Roman-Vodă”, Liceul de Arte „Plugor Sándor” Sfântu Gheorghe, Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Tulcea, Colegiul Național „Silvania” Zalău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.