Acasă Infracțional Polițiștii vasluieni atrag atenția: iată cu ce tipuri de cauciucuri de iarnă...

Polițiștii vasluieni atrag atenția: iată cu ce tipuri de cauciucuri de iarnă trebuie să ne echipăm mașina!

0

Sfaturi de sezon din partea polițiștilor vasluieni, odată cu instalarea primelor temperaturi scăzute și a precipitațiilor, care îi obligă pe toți conducătorii auto să-și echipeze mașinile cu cauciucuri de iarnă.

Cauciucurile de iarnă sunt fabricate special pentru a face față șofatului în sezonul rece, iar condusul autovehiculelor, în condiții de frig, polei, ninsoare devine riscant pentru viața sau integritatea fizică a participanților la trafic. Conform Directivei 92/23/CE, pe anvelopele de iarna trebuie să fie aplicate literele „M+S”, „M.S” sau „M&S”. Aceste marcaje sunt obligatorii și în cazul cauciucurilor de tip all season, avertizează reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui.

Având în vedere diversele opinii vehiculate în legătură cu data de la care ar fi obligatorie echiparea mașinilor cu anvelope de iarnă, polițiștii vasluieni vin cu clarificări:

În legislație nu este specificată o perioadă anume a anului în care conducătorii auto sunt nevoiți să aibă dotate autovehiculele cu anvelope de iarnă, lanțuri sau alte echipamente antiderapante, obligația fiind impusă de condițiile meteo”.

Vasluienii care nu și-au echipat mașinile și sunt depistați conducând autovehicule pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheață sau polei vor fi sancționați cu o amendă cuprinsă între 9 și 20 de puncte sau cu avertisment.

Ce trebuie să facă șoferii pentru a evita accidentele pe drumurile acoperite de zăpadă, gheață sau polei:


– să evite acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul poate derapa;

– să folosească cu precădere frâna de motor atunci când se deplasează pe un carosabil alunecos sau când drumul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei;

– să nu efectueze depăşiri riscante;

– înainte de plecare, să se informeze cu privire la condițiile meteo și la starea drumului pe care urmează să conducă;

– să conducă prudent în perioada sezonului rece;

– să aibă grijă la adaptarea vitezei la condițiile de drum;

– să evite drumurile pe timp de noapte sau pe distanțe mari;

– să utilizeze corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare și cel de climatizare-dezaburire;

– să folosească luminile de întâlnire și pe timpul zilei;

– să păstreze o distanță suficientă față de autovehiculele din fața sau lateralul lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.