Acasă Local Povestea din spatele filmului turnat la Bârlad, devenit într-o clipă faimos peste...

Povestea din spatele filmului turnat la Bârlad, devenit într-o clipă faimos peste hotare (INTERVIU)

0

Pentru prima dată, la Bârlad a fost turnat un film. Pentru prima dată, distribuția unui film este formată preponderent din bârlădeni. Și pentru ca totul să fie perfect, singurul film turnat vreodată la Bârlad – scurtmetrajul „Mama ta nu trebuie să știe asta”, a cucerit inimile cinefililor de peste hotare obținând Premiul special al publicului la Asti International Film Festival și Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal masculin intr-un film strain (actorul Lucian Arhire) la Fusion Internațional Film Festival – South and East section Valencia 2021.

Iată cum 2021 îi aduce Bârladului o revanșă mult dorită pe plan cultural. Pe cât de dorită, pe atât de surprinzătoare, căci izbânda care a înseninat brusc acest an mohorât apare în cinematografie, o zonă pe care Bârladul, cu toată anvergura lui culturală, nu a testat-o până acum.

Informația despre un film turnat la Bârlad a fost lansată și întreținută activ în spațiul public de producătorul executiv al peliculei, Simon Salcă Jr., actor la Teatrul ”Victor Ion Popa” Bârlad, cel care a și adus vestea că filmul a fost nominalizat la cele două festivaluri internaționale, care au avut loc în Italia.

Recent, actorul bârlădean și o parte din echipă s-au întors din Italia, prilej de care am profitat pentru un scurt interviu. Un dialog în cadrul căruia producătorul executiv dezvăluie pentru bârlădeni povestea din spatele peliculei premiate.

– Împreună cu echipa din spatele celui mai recent succes din cinematografia românească, ați semnat o filă inedită în istoria culturală a Bârladului. Se cuvine să facem o prezentare detaliată a acestei echipe.

– Sunt producătorul executiv și interpretul personajului Dan al scurt-metrajului de ficțiune ”Mama ta nu trebuie sa stie asta”. În urma castingurilor am fost redistribuit la cerere într-un rol mai mic, pentru a ma putea ocupa de productia executiva . Regizorul filmului si totodata scenaristul, unul din cei doi producatori (alaturi de dl. Nicu Mihali) al filmului este dl. Mihai Mihăescu, cel care a fost profesor la Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iasi si care a predat acolo cursuri de arta cinematografica timp de mai multi ani. Din distributie fac parte: Viorica Vodă, Lucian Arhire, Irina Cocea, Dina Rotary, Teodora Spînu, Cristian Todica, Alice Condrea, Mari Salcă, Mihai Mihăescu, Alice Bratu (voce) si subsemnatul, Simon Salcă Jr. Dintre acesti interpreți, cu trei exceptii, toti sunt stabiliti in Bârlad, iar cativa apar in premiera intr-un film artistic.

– Când ați aflat că filmul este nominalizat la cele două festivaluri și ce ați simțit în momentul acela? V-ați așteptat?

– A fost o surpriza pentru mine, cu atât mai mult cu cat filmele concurente mi s-au parut foarte bune și unele cu bugete considerabil mai mari. Pentru mine, ca bârlădean, este o mândrie pentru că, din câte știu, este primul film (sau unul din primele) bârlădean apreciat la un festival de această anvergură.

– V-ați avântat pe un tărâm, nu necunoscut, dar nou pentru dumneavostră. Ce v-a încurajat, sau cine?

– In cadrul seratei literare „Mircea Eliade – un român de geniu” de la Muzeul ”Vasile Pârvan”, la propunerea domnului prof. univ. dr. Nicolae Crețu, Alina Butnaru, în calitate de organizator al evenimentului, l-a invitat pe regizorul Mihai Mihăescu sa prezinte filmul domniei sale „Fata cu ochii verzi”, inspirat din literatura savantului român. În acea zi de inceput de martie 2017, în cadrul discutiilor care au urmat dupa proiecție, eu, împreuna cu Alina i-am propus domnului Mihăescu realizarea unui film artistic la care, alaturi de noi, sa participe și alți actori bârlădeni. El a acceptat cu bucurie, deoarece deja avea nucleul scenariului viitorului film și în perioada următoare am ținut legătura.

– E măgulitor pentru bârlădeni ca niște oameni de film să le aleagă orașul drept locație pentru un asemenea act artistic. Întreg filmul a fost turnat la Bârlad?

– Filmarile au avut loc în majoritate în Teatrul ”Victor Ion Popa”, în casa unor prieteni din oraș, dar și în spațiul public. Doar cadrele exterioare, relativ scurte, cu lacul și parcul în care personajul principal se retrage, au avut loc la București. Aș dori să mulțumesc domnului Marcel Anghel, directorul teatrului bârlădean, pentru susținerea acestui proiect, precum și soților Viorica (regretata prietenă a mamei mele, care a fost ca o mătușă pentru mine) și Mihai Mereuță. Putem spune, așadar că, din punctul de vedere al inițiativei, locației și interpretării artistice și chiar al producției executive, filmul datorează mult Bârladului și bârlădenilor, cărora doresc să le mulțumesc.

– Subiectul peliculei a fost inspirat tot de o poveste din zona aceasta? Are legătură cu Bârladul?

– Nu. Regizorul a scris un scenariu bazat pe o întâmplare adevarata, citita de el într-un ziar balcanic. Pe parcurs, scenariul a fost dezvoltat.

– Ați plecat la drum cu talent, cu profesioniști și cu dorința de a vă exprima și altfel decât prin teatru. Nu v-ați lăsat descurajați nici măcar de faptul că lipsa unui buget consistent v-ar fi putut crea probleme pe parcurs.

– Așa este. Filmul a fost realizat cu un buget foarte mic asigurat de Alternative Film Studio, o asociație cinematografică înființată de dl. Mihăescu, iar aparatura a fost asigurata de celălalt producător, dl. Nicu Mihali, cel care s-a ocupat de imaginea și sunetul filmului. Un alt lucru pentru care, atât eu, cât și colegii mei, Lucian Arhire și Irina Cocea, le suntem recunoscători bârlădenilor este posibilitatea de a ne deplasa la Asti International Film Festival. Prin votul Consiliului Local și având susținerea d-lui primar Dumitru Boroș am reușit să ne deplasam la Teatrul Alfieri, cel mai mare teatru piemontez și unul din cele mai vechi pastrate din Italia, pentru a fi martori la desfășurarea acestui festival. Am luat contact cu cineaștii prezenți la festival (regizori, producatori, actori, scenariști) veniți din toate colțurile lumii: India, Germania, America, Austria, Italia… Am fost foarte bine primiți de către organizatori, dintre care amintesc pe dl. Riccardo Costa, director al festivalului, si pe dl. Fabio Condemi. Am avut ocazia sa cunoastem una din familiile prospere din comunitatea româna din Asti, familia Tilibașa care ne-a facut să ne simțim ca acasă in mijlocul Piemontului și cărora le suntem recunoscători, ei devenind prietenii apropiați si principalii nostri susținători.

– Când vor avea bârlădenii ocazia de a vedea filmul?

– Speram ca in 2022, cu sprijinul autoritatilor locale sa reusim sa aducem filmul si la Cinematograful Victoria, in cadrul unei seri dedicata scurt-metrajului. Până atunci, țin să mulțumesc publicului si iubitorilor de arta din Bârlad și de peste tot și sa ii asigur ca mesajele pozitive care ne-au coplestit ne obliga sa continuam sa visam si sa ne manifestam pe taramul artelor. (A consemnat Simona MIHĂILĂ)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.