Acasă Administrație publică Primarul Boroș, despre noul regulament de comerț din Bârlad: ”Lopețile, ligheanele și...

Primarul Boroș, despre noul regulament de comerț din Bârlad: ”Lopețile, ligheanele și chiloții nu mai trebuie expuse în afara magazinelor”

0

de Simona MIHĂILĂ

Primarul Dumitru Boroș a anunțat în ședința Consliului Local de săptămâna trecută, că are în lucru un regulament drastic pentru comercianții bârlădeni, ce va face obiectul unor proiecte de hotărâre.

Noile reguli vizează în special modul de expunere a mărfurilor de către comercianți.

”Trebuie să ridicăm puțin ștacheta în municipiul Bârlad. Trebuie să scăpăm de eticheta de «târg prăfuit». E deranjant că nu ne-am dezbărat de anumite obiceiuri populare în anii 30 de a expune în fața spațiilor comerciale, în exterior, tot felul de obiecte, de la haine, furci, lopeți, găleți, lighene, chiloți și alte mărfuri care nu ar trebui să depășească spațiul magazinelor. Am fost de curând în zona de sud a orașului și este neplăcut să vezi pe Bulevardul Republicii, care face parte dintr-un drum european, asemenea mărfuri pe trotuare. Expunerea lor la vitrină este suficientă. În zona pieței, aceeași poveste”, a declarat primarul Boroș.

Odată cu reacțiile de aprobare ale consilierilor locali, care au salutat ideea, Boroș a fost nevoit să ”încaseze” și admonestările consilierei PSD Gabriela Plăcintă, care i-a reproșat lipsa de reacție la Zilele culturale ale Bârladului organizate acum doi ani. Social-democrata i-a amintit de comercianții de lenjerie intimă care și-au amplasat tarabele exact în fața Muzeului ”Guguianu”.

Boroș și-a asumat vina și le-a propus consilierilor să conceapă împreună noul regulament.

Proprietarii chioșcurilor ponosite vor trebui să și le schimbe

O altă obligație cuprinsă în viitorul regulament se adresează proprietarilor de spații. Dacă în ultima ședință a fost aprobat un model unic pentru toate construcțiile provizorii ce vor fi autorizate de acum înainte, urmează ca și construcțiile vechi să fie aliniate standardelor estetice.

Am văzut pe aproape toate străzile orașului chioșcuri cu o imagine deplorabilă, ruginite, peticite cu tablă, cu cartoane. Tot felul de curiozități vezi la tot pasul, aceleași și aceleași de 20 – 30 de ani. Trebuie să încetăm, trăim alte timpuri. Tindem spre civilizație, dar așteptăm ca doar alții să facă pasul. Toți trebuie să facem un efort”, a mai spus primarul Boroș.

Și Consilierul Corneliu Pleșu a punctat un aspect dureros pentru mulți bârlădeni care locuiesc la bloc: spațiile verzi ocupate de chioșcuri.

”Sunt foarte multe spații verzi sacrificate pentru amplasarea de construcții comerciale. E necesar ca această chestiune să fie regândită, în așa fel încât chioșcurile să primească alte amplasamente, iar spațiile verzi să fie reintegrate în peisajul urban și puse în valoare”, a sus consilierul ALDE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.