Acasă Politic ”Problema micilor producători este că sunt singuri. Ei trebuie să devină o...

”Problema micilor producători este că sunt singuri. Ei trebuie să devină o forță în relația cu supermarket-urile”

0

Se întrevăd speranțe de bunăstare și pentru micii producători agricoli din județul Vaslui, cei care fie nu pot face față de unii singuri muncilor agricole, fie rămân cu roadele câmpului în bătătură atunci când producția este abundentă.

Liberalii vasluieni au în plan un proiect prin care micii fermieri ai județului să își asigure o viață mai puțin zbuciumată, în care pâinea de zi cu zi să nu mai stea sub semnul întrebării.

Iulian Bîca, candidatul PNL nr. 1 la funcția de senator, vrea ca după alegerile de pe 6 decembrie, să intre în Senat pregătit pentru elaborarea de proiecte.

Îndelungata sa carieră printre sute de proprietari de terenuri, cărora le-a realizat schițele cadastrale, l-au transformat într-un cunoscător al problemelor țăranilor, al celor trudesc pământul, de multe ori pentru o sumă infimă de bani.

”Principala problemă a acestor oameni este faptul că sunt singuri. O familie e prea puțin să muncească să zicem un hectar de teren și prea mult pentru cât poate scoate de pe acest teren într-un an secetos. Ei trebuie ajutați, iar soluția de viitor a micilor producători este asocierea între ei, pentru a deveni o forță și pentru a conta pe piața de desfacere. În județul Vaslui sunt peste 600 de exploatații agricole care au personalitate juridică, iar viitorul celor care nu au acest statut este să se asocieze cu acestea, sau să se asocieze între ei. Nu are importanță prin ce formulă. Fie că sunt cooperative agricole, fie asociații, fie grupuri, important este ca micii fermieri să nu mai rămână izolați, pentru că acest lucru înseamnă, pe termen lung, condamnarea lor la sărăcie”, a explicat liberalul Iulian Bîca.

Candidatul PNL la Senat are de gând să-i sprijine pe micii producători în acest demers, identificând schemele de finanțare de care au nevoie și pașii pe care trebuie să-i urmeze.

”Unindu-se, ei pot achiziționa utilaje, pot investi în sisteme de irigații, pot accesa fonduri europene, își pot vinde produsele în supermarket-uri. Producția pe care ți-o asigură o suprafață mică de teren nu îți permite să intri într-un parteneriat de afaceri cu un lanț mare de magazine, pentru că supermarket-ul vrea să se bazeze pe un partener care îi livrează pe termen lung produse agroalimentare. De unul singur nu poți oferi garanția unei anumite cantități pe o anume perioadă de timp, dar împreună cu unul sau doi, ori mai mulți fermieri, se poate”, a mai declarat Iulian Bîca.

Liberalul susține că este greșită opinia că supermarket-urile trebuie să dispară pentru ca producătorii autohtoni să prospere: ”Noi credem că supermarket-urile trebuie să existe pentru ca fermierii să aibă unde să-și vândă toată producția, în așa fel încât să aibă și ei timp de odihnă, de distracție și de familie. Condamnându-l la a-și împărți viața între munca la câmp și comerțul la piață, iar când trag linie să nu se aleagă cu mai nimic, nu îl ajutăm să prospere”.

Material de propagandă electorală realizat de SC Lucsim Connect SRL, la comanda PNL Vaslui, CMF 11200025

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.