Acasă Infracțional Procurorii DNA, pe firul unei afaceri cu terenuri din județul Vaslui. Implicați:...

Procurorii DNA, pe firul unei afaceri cu terenuri din județul Vaslui. Implicați: câteva sute de proprietari și firma care aproape le-a sechestrat pământurile

0

de Simona MIHĂILĂ

Scandal imens în județul Vaslui unde sute de familii sunt pe cale de a face foamea, în timp ce terenurile pe care și-ar putea cultiva hrana cea de toate zilele zac pârloagă.
Oamenii sunt victimele unor contracte păguboase în baza cărora și-au arendat pământurile. De doi ani, arendașul nici nu le-a plătit drepturile, dar nici nu le dă terenurile înapoi.
Există procese pe rolul instanțelor de judecată, e adevărat, dar până la finalizarea lor, țăranii din mai multe comune sunt nevoiți să flămânzească. Deși, culmea ironiei, sunt proprietarii a sute de hectare de terenuri agricole, arendate cu sau fără voia lor către SC Comcereal (firmă patronată cândva de omul de afaceri Adrian Porumboiu, care a trecut apoi prin mâinile unor afaceristi dubioși, pentru ca acum să se afle în insolvență).

Soluția salvatoare găsită de oameni

Deoarece au considerat că e doar o chestiune de timp până când Justiția le va da dreptate și-i va elibera de jugul unor contracte din care au ieșit țepuiți, oamenii s-au salvat de la înfometare oferind pământul altor fermieri, care și-au dovedit seriozitatea față de ei. În baza unor convenții civile, căci de contracte de arendă nu poate fi vorba până când procesele cu Comcereal nu se vor încheia.
În 2018 (primul an în care deținătorii de terenuri agricole au bătut palma cu fermierii serioși), totul a mers ca pe roate. Noii arendași au cultivat pământul, s-au îngrijit de culturi și, după ce au cules roadele, au dat cinstit partea proprietarilor. Toată lumea a fost mulțumită, așa că a fost încheiată o nouă convenție, pentru acest an agricol.

Erbicidul adus de Comcereal, contraindicat pe terenuri agricole, conform precizărilor producătorului!

Surpriză mare, însă, ieri dimineață. Proprietarii de terenuri din comuna Șuletea, unde se află cei mai mulți păgubiți, s-au pomenit în bătătură cu reprezentanții SC Comcereal care și-au ”amintit” după atâta amar de vreme că au terenuri luate în arendă.
De fapt, aflând de noile culturi semănate pe pământul pe care l-au lăsat de izbeliște, culturi care pecetluiau o nouă relație comercială fructuoasă între proprietari și ”ceilalți arendași”, reprezentanții Comcereal și-au simți amenințată afacerea.
Înarmați cu o cisternă cu erbicid, o cisternă cu apă și două stații de erbicidat, reprezentanții Comcereal au ”descins” hotărâți să distrugă culturile oamenilor.
Soluția erbicidă din butoaiele aduse de Comcereal (fotografiate de săteni) se numește ”Boom Efekt” și este o otravă pentru orice plantă care o absoarbe. Conform precizărilor producătorului, soluția este contraindicată terenurilor agricole.

Jandarmi, poliție, mascați – în apărarea Comcereal

Vestea s-a dus repede în comună așa că, în scurt timp, zeci de săteni au venit să-și apere pământul.

Oamenii au făcut un zid uman în calea utilajelor puse pe distrugere.
Reprezentanții Comcereal au chemat în ajutor trupele SAS, poliția și Jandarmeria. Echipajele și-au făcut apariția ca și cum aveau de apărat drepturile cetățenilor care le plătesc salariile, nicidecum interesele unei firme private dată în judecată pentru încălcarea drepturilor asumate prin contracte legale.

Primarul de la Șuletea, de partea sătenilor

În apărarea proprietarilor păgubiți s-a poziționat și primarul comunei Șuletea, Robert Ciprian Tamaș, care cunoaște în detaliu drama de ani de zile a sătenilor ce flămânzesc, în timp ce pământurile lor stau nelucrate.
Primarul comunei afirmă fără dubiu că singurul scop al firmei Comcereal este obținerea de fonduri APIA.
”Este singurul motiv pentru care această societate ține cu dinții de terenurile oamenilor noștri din comună. Terenurile nu sunt lucrate, nu s-a cultivat pe ele nimic de cațiva ani. Oamenii nu și-au primit drepturile, iar unii dintre ei sunt la limita de supraviețuire. Stau cu mânile legate în fața unor contracte pe care Comcereal refuză să le rezilieze doar pentru a încasa sumele de la APIA. Numai că Primăria Șuletea nu va elibera adeverința necesară la APIA. Le-am și comunicat acest lucru. Noi nu eliberăm adeverințe decât celor care lucrează efectiv pământul. Iar Comcereal nu face acest lucru”, a declarat pentru ”Bârladul meu”, primarul Tamaș.

Cazul Comcereal, pe masa procurorilor DNA

Conflictul dintre Comcereal și fermieri a ajuns și pe masa procurorilor DNA, după ce a făcut obiectul unei analize a Ministerului Agriculturii.
Unul dintre proprietari a cerut Ministerului Agriculturii să verifice modul în care SC Comcereal utilizează suprafețele de teren arendate de la diverși locuitori din județul Vaslui.
A aflat, astfel, că faptele Comcereal au ajuns pe masa DNA. Iată răspunsul primit pe 8 aprilie 2020: ”Vă facem cunoscut că o echipă de control din cadrul Direcției Generale de Control, Antifraudă și Inspecții a verificat aspectele semnalate și a întocmit o notă de control prin care au fost dispuse acțiunile care vor fi întreprinse de către APIA și Direcția pentru Agricultură Vaslui. De asemenea, vă informăm că Nota de control, împreună cu sesizarea dumneavoastră au fost înaintate către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași, pentru analiza stării de fapt și soluționarea aspectelor sesizate”.

Revolta de ieri a sătenilor a tăiat la timp avântul reprezentanților Comcereal de le otrăvi pământul cu un erbicid nerecomandat terenurilor agricole. Saga continuă marți, când toate părțile implicate se vor întâlni la sediul Comcereal pentru discuții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.