Acasă Politic ”Respect pentru produsul agricol românesc! Ajutor pentru producătorii români”

”Respect pentru produsul agricol românesc! Ajutor pentru producătorii români”

0

Un nou act normativ a obținut recent votul senatorilor și, odată ce va fi adoptat și de Camera Deputaților, va pune ordine și va crea un mediu sigur de comercializare a produselor agricole românești.

Este vorba de Legea privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar (detalii AICI), printre ai cărei votanți se numără și senatorul liberal Iulian Mihail Bîca.

Protecția tuturor producătorilor din sectorul agricol și alimentar, indiferent de dimensiunea lor și de forma de asociere, este o prioritate pentru România, de aceea am votat în Senat Legea privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar”,a declarat senatorul Iulian Mihail Bîca.

Legea are în vedere mai multe aspecte, prevăzute deja de Directiva UE 2019/633:

  • stabilirii unei liste a practicilor comerciale neloiale interzise în relațiile dintre cumpărătorii și furnizorii din cadrul acestui lanț de aprovizionare,
  • reglementarea termenelor de plata,
  • reglementarea competențelor și atribuțiilor autorității de concurență, desemnata pentru a asigura aplicarea la nivel național a prevederilor directivei,
  • reglementarea sancțiunilor aplicabile autorului încălcării.

Scopul proiectului de act normativ este îmbunătățirea funcționării lanțului de aprovizionare cu alimente și înlăturarea efectelor dăunătoare ale practicilor comerciale neloiale asupra operatorilor economici din cadrul acestui lanț.

Principalul obiectiv este garantarea unui lanț de aprovizionare cu alimente bine echilibrat și funcțional, atât din punct de vedere socio-economic, cât și ca parte vitală a pieței interne, prin înlăturarea diferențelor semnificative în puterea de negociere a operatorilor economici implicați, precum și la combaterea comportamentelor care încalcă principiul bunei-credințe în relațiile contractuale.

 

La ce trebuie să se aștepte producătorii agricoli, după intrarea în vigoare a legii?

 

Senatorul Iulian Mihail Bîca precizează că, în prezent, în Romania, nu există reglementări pentru combaterea practicilor comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.

S-a considerat ca fiind imperios necesară reglementarea unor practici comerciale neloiale care s-au dovedit a fi dăunătoare mediului de afaceri, pentru a le oferi fermierilor și întreprinderilor mici și mijlocii mai multă certitudine și pentru a le asigura suportul necesar gestionării riscurilor pe care, altfel, nu le-ar fi putut controla. Necesitatea reglementării protecției împotriva practicilor comerciale neloiale s-a datorat și faptului că un procent relevant din produsele agricole și alimentare sunt perisabile și sezoniere, spune senatorul liberal.

De asemenea, identificarea și sancționarea autorilor în ceea ce privește încălcările reglementărilor care vizează combaterea practicilor comerciale neloiale, este foarte importantă, pentru a evita transferarea costurilor unor astfel de practici către producătorii agricoli.

Operatorii economici mai mici din lanțul de aprovizionare cu alimente, inclusiv fermierii, sunt vulnerabili față de practicile comerciale neloiale utilizate de partenerii din cadrul lanțului agroalimentar.

Acești operatori economici nu au putere de negociere și alternative pentru vânzarea produselor lor către consumatori, fiind obligați să suporte costuri, care în mod rezonabil și legal, nu se impun a fi în sarcina lor.

În contextul actual, în care la nivel național se iau măsuri pentru relansarea economiei, adoptarea cadrului juridic prin care să fie sancționat comportamentul neloial în relațiile comerciale cu produse agricole si alimentare este prioritară, întrucât subminează viabilitatea economică a operatorilor economici din cadrul lanțului de aprovizionare cu produse agricole și alimentare. Prin stabilirea acestor norme se garantează ca acești operatori pot concura în mod echitabil, contribuind astfel la eficiența lanțului în ansamblul lui.

Mai mult decât atât, actul normativ desemnează o autoritate publică responsabilă cu aplicarea normelor privind practicile comerciale neloiale apărute în cadrul lanțului de aprovizionare cu produse agricole și alimentare. Astfel că, în cazul unei încălcări dovedite a reglementărilor, această autoritate de executare va avea competență de a impune o sancțiune proportionață și disuasivă, va putea iniția investigații din proprie inițiative sau pe baza unei plângeri. Un aspect extrem de important este faptul că fumizorii care depun plângeri vor avea dreptul de a solicita confidențialitate și anonimat pentru a-și proteja poziția față de partenerul comercial.

Puteți descărca actul normativ aprobat de aici: https://www.senat.ro/Legis/PDF/2021/21L049FG.pdf

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.