Acasă Administrație publică Saltul spectaculos al Vasluiului: municipiul reședință de județ are în derulare proiecte...

Saltul spectaculos al Vasluiului: municipiul reședință de județ are în derulare proiecte cu finanțare europeană în valoare de 34 de milioane de euro

0
Vasile Paval

de Simona MIHĂILĂ

Evoluția spectaculoasă a municipiului reședință de județ, în ultimii ani, de o evidență izbitoare pentru oricine trăiește aici sau doar vine în vizită, nu își are explicația nici pe departe în proptelele politice avansate de comentatorii de ocazie.

O simplă privire pe lista proiectelor pe care municipiul Vaslui le are în derulare dezvăluie secretul saltului uriaș prin care Vasluiul a lăsat în urmă toate localitățile urbane din județ. Mai ales Bârladul care, până acum puțini ani în urmă, surclasa municipiul reședință de județ din toate punctele de vedere (dar care dă semne să recupereze decalajul nefericit).

Asul din mânecă al Vasluiului îl reprezintă finanțările europene, acolo unde ultima grijă a responsabililor este culoarea politică a primarului care bate la ușă.

Prezentăm mai jos lista celor zece proiecte mari și late pe care administrația vasluiană le are în derulare, urmând ca în perioada următoare să le explicăm în detaliu, pe fiecare în parte.

– „Îmbunătățirea regenerării fizice și socio – economice a comunității din zona marginalizată – Case Sociale str. Octav Băncilă”, proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 cu o valoare totală de 3.880.561,46 lei.

Lucrările de regenerare fizică și socio – economică a comunității din zona marginalizată Case Sociale str. Octav Băncilă sunt investiții în facilități destinate utilizării publice, parc cu zone verzi de mici dimensiuni, loc de joacă pentru copii, precum si facilități pentru activități sportive și recreaționale, reabilitarea unor tipuri de utilități de bază la scară mică (cum ar fi infrastructura de apă și salubritate), precum și construcția străzilor de importanță secundară, inclusiv trotuare, alei pietonale și căi de acces în vederea furnizării unor servicii sociale la o calitate crescută, sporind accesul populației la acestea. Prin natura obiectivului general, investiția vizată prin proiect prevede măsuri adaptate cauzelor specifice care conduc la marginalizarea comunităților.

-„Extinderea infrastructurii pentru educație antepreșcolară din municipiul VASLUI – construcția și dotarea unei creșe noi în municipiul VASLUI”, proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 cu o valoare totală de 5.985.563,64 lei.

Obiectivul general al proiectului este reprezentat de construirea și dotarea unei creșe cu program prelungit pentru un efectiv de maximum 72 de antepreșcolari, cu un regim de înălțime parter (conform normativelor în vigoare) și un funcțional coerent, adaptat standardelor actuale de sănătate publică, siguranță la incendiu, siguranță în exploatare, situată în intravilanul municipiului Vaslui, strada Dimitrie Bolintineanu, pe parcursul a 36 de luni de implementare.

– „Extinderea infrastructurii pentru educație preșcolară din municipiul VASLUI – construcția și dotarea unei grădinițe pentru copii în municipiul VASLUI (str. Ștefan cel Mare)”, proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 cu o valoare totală de 5.294.655,39 lei.

Obiectivul general al proiectului este reprezentat de construirea și dotarea unei grădinițe cu 4 săli de grupă, cu un regim de înălțime demisol, parter și etaj și un funcțional coerent, adaptat standardelor actuale de sănătate publică, siguranță la incendiu, siguranță în exploatare, situată în strada Ștefan cel Mare, municipiul Vaslui, județul Vaslui, pe parcursul a 36 de luni de implementare. Numărul de copii care vor fi cuprinși în această grădiniță va fi de 60.

– „Sustainable school meals for green and healthy local food systems” acronim “BioCanteens”, proiect cu finanțare externă nerambursabilă prin programul URBACT III, ce are ca principal scop transferul de bune practici în domeniul dezvoltării urbane, într-un mod integrat și sustenabil. Valoarea proiectului este de 50.000 Euro.

– „Sistem informatic integrat de e-administrație pentru îmbunătățirea accesului populației la servicii electronice si simplificare administrativă„, proiect finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020 ce are ca obiectiv general implementarea unor sisteme informatice pentru managementul integrat al fluxurilor de activități si dezvoltarea și creșterea gradului de sofisticare a serviciilor online furnizate către cetățeni, inclusiv prin digitalizarea arhivei la nivelul Primăriei Municipiului Vaslui, cu o valoare totală de 2.433.531,12 lei.

– „Planificare Strategică – Municipiul Vaslui„, proiect finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020 ce are ca obiectiv general întocmirea documentațiilor de planificarea strategică pe termen lung la nivelul UAT Municipiul Vaslui, cu o valoare totală de 927.431,90 lei.

– „Proiect de extindere a rutelor, traseelor și stațiilor pentru transportul public de călători” – având o valoare totală de 108.878.193,57 lei.

Obiectivul general al proiectului este reprezentat de extinderea infrastructurii de transport in comun cu autobuzul si troleibuzul în Municipiul Vaslui respectiv traseu 1 – zona Koket (Str. Gheorghe Doja), traseu 2 – strada Traian, str. Castanilor (zona liceelor Ștefan Procopiu, Ion Mincu, zona Delea – locuințe, până la Barajul Delea), și traseul 3 – zona cuprinsă între Nodul Intermodal și Zona Industrială (DN 2F, după CFS Vaslui) și achiziționarea unui număr de 8 bucăți autobuze hibrid cu minim 67 de locuri, respectiv 10 bucăți troleibuze cu minim 90 de locuri, contribuind astfel la reducerea emisiilor de carbon în municipiu prin investiții bazate pe PMUD Vaslui. Scopul proiectului este reprezentat de crearea unui sistem de transport public eficient și atractiv care să deservească într-un mod echilibrat locuitorii Municipiului Vaslui.

– „Reabilitarea si modernizarea unităților de învățământ preuniversitar din municipiul Vaslui – Liceul Ion Mincu” – având o valoare totală de 2.426.579,19 lei.

Proiectul de investiții constă în realizarea unei construcții noi, cu regim de înălțime demisol și parter și cu funcțiunea de Ateliere școlare pentru un efectiv de 267 elevi.

– „Proiect realizare depou pentru transportul public” – având o valoare totală de 21.163.086,73 lei.

Obiectivul general al proiectului este promovarea mobilității urbane multimodale durabile prin construirea unui depou pentru transportul public, contribuind astfel la reducerea emisiilor de carbon in municipiul Vaslui si la îmbunătățirea calității vieții populației.

Având în vedere rolul important al orașului în structura teritorială a municipiului și a județului Vaslui, proiectul va genera un impact pozitiv direct asupra reducerii emisiilor de echivalent CO2, generate de transportul rutier motorizat de la nivelul municipiului reședință de județ și al zonelor funcționale urbane, precum și dezvoltarea unui sistem de transport public de călători atractiv și eficient.

– „Reconversia unui teren degradat din zona Copou în zonă verde și de agrement” – având o valoare totală de 14.271.546,31 lei.

Scopul proiectului este reprezentat de asigurarea și îmbunătățirea factorilor de mediu și a condițiilor de viață în mediul urban, contribuind și la înfrumusețarea aspectului urbanistic al Municipiului Vaslui prin transformarea unui teren degradat aflat într-o situație gravă de deteriorare în zona de agrement cu facilități de recreere. Se propune reconversia acestui teren degradat în spațiu verde și de agrement alăturat parcului Copou și în completarea acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.