Acasă Local Șansă neașteptată pentru reabilitarea Casei Juvara. Demersurile membrilor Rotary Club pentru salvarea...

Șansă neașteptată pentru reabilitarea Casei Juvara. Demersurile membrilor Rotary Club pentru salvarea imobilului au ”trecut” Oceanul

0

de Simona MIHĂILĂ

Casa Juvara, imobilul cu cea mai frumoasă și mai impunătoare arhitectură dintre cele din urmă clădiri istorice ale Bârladului, are o șansă uriașă de a fi salvată de la prăbușire.

De astă-vară, de când Clubul Rotary Bârlad a anunțat că a demarat misiunea de salvare a clădirii, înrolându-se într-o complicată și incertă inițiativă, membrii rotaryeni se află într-o continuă căutare de soluții.

În momentul de față, strădania lor, care nu a reușit să mute munții, dă semne că va muta Oceanul. Pentru că vechea clădire de pe strada 1 Decembrie, în care au trăit membri ai cunoscutei familii boierești Juvara, a fost adusă în atenția Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

Inginerul Valeriu Popa, cel care reprezintă comisia rotaryenilor ce s-a angajat în demersul de salvare a casei, ne-a declarat că Guvernul SUA are în derulare un program amplu care vizează, printre altele, și sprijinirea financiară a restaurării edificiilor cu valoare culturală în diverse state ale lumii.

Împreună cu inginerul Ștefan Păiș și omul de afaceri Vasile Pintilie, s-a ocupat de înscrierea pe platforma specială a guvernului american.

”A fost un proces extrem de dificil și de riguros, în care a trebuit să răspundem în timp record unor cerințe pe care nu le-am anticipat. Acum așteptăm evaluarea solicitării și vom afla ce avem de făcut mai departe”, a povestit Ștefan Păiș.

Protocol de asociere a Consiliului Local și Rotary Club, pentru salvarea Casei Juvara

Între timp, Rotary Club și Consiliul Local (CL) Bârlad vor încheia un parteneriat, al cărui protocol va fi supus dezbaterii consilierilor în ședința ordinară de pe 17 decembrie.

”Acest parteneriat va legitima demersurile noastre în fața Guvernului american și a tuturor entităților cu care probabil vom mai intra în contact pentru salvarea Casei Juvara. Clădirea este a municipalității bârlădene și, pe bună dreptate, am putea fi întrebați în ce calitate solicităm noi sprijin”, a explicat Valeriu Popa.

Un alt aspect de care trebuie să se ocupe autoritățile orașului este alocarea fondurilor necesare realizării Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI), prin care sunt aprobați indicatorii tehnico-economici aferenți lucrărilor de intervenție. Fără această documentație incipientă niciun demers pentru atragerea de fonduri nu va fi luat în serios de cei în măsură să le acorde, cu atât mai puțin exigentul guvern al SUA.

”Noi sperăm că vom găsi înțelegere la autoritățile Bârladului și că vor aloca banii necesari întocmirii DALI. Până la urmă, clădirea aceasta emblematică este a orașului și aici va rămâne. Noi vom face tot ce ne stă în putință, dar trebuie să avem documentația tehnică fără de care nu putem deschide ușile potrivite. Apreciez colaborarea de până acum cu edilii locali pe acest subiect. Am fost ascultați și tratați cu interes de domnul primar Dumitru Boroș și tot în termeni pozitivi pot vorbi și despre Consiliul Local Bârlad, care a aprobat proiectul de hotărâre privind înființarea în Casa Juvara a unui muzeu dedicat personalităților bârlădene”, a mai declarat Valeriu Popa.

Preocuparea rotaryenilor pentru salvarea imobilului datează de ani de zile. Membrii Rotary Club au realizat și un film, în care sunt prezentate imagini cu și despre Bârladul cultural, declarații ale unor personalități precum regretatul istoric Neagu Djuvara, descendent al familiei Juvara, sau Acad. Dinu C. Giurăscu.

Montajul video  mai expune mesaje și scrisori adresate autorităților locale prin care o altă serie de personalități culturale pledează pentru restaurarea clădirii: Acad. Victor Spinei, vicepreședinte al Academiei Române, prof. univ. dr. Dragoș Pătrașcu, Lucian Vasiliu, coordonator Editura Junimea Iași.

Ulterior prezentării filmului în cadrul unei conferințe de presă susținută în iunie, membrii Rotary Club au intervenit concret asupra clădirii.

”Cu sprijinul primăriei, au fost făcută o drastică igienizare, de la tăierea vegetației care invadase zidurile din toate direcțiile, până la scoaterea gunoaielor din clădire. Cea mai importantă intervenție a fost la ferestre și uși, ale căror tâmplărie din lemn fusese distrusă. Fără susținere, cărămizile începuseră să cadă. A trebuit să facem urgent o serie de lucrări care să mențină într-o minimă siguranță zidăria, până la atât de mult dorita consolidare și reabilitare a imobilului”, a mai povestit inginerul Popa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.