Acasă National Senatorul Iulian Bîca, despre abandonarea și marginalizarea județului de către deputatul liberal...

Senatorul Iulian Bîca, despre abandonarea și marginalizarea județului de către deputatul liberal Nelu Tătaru. ”Vasluienii așteaptă mai mult decât urări de sănătate și «Duminică plăcută» pe Facebook”

0

de Simona MIHĂILĂ

Declarații explozive făcute de senatorul PNL Iulian Mihail Bîca, joi, 21 septembrie, când a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, la biroul său senatorial, că se dezafiliază de grupul parlamentarilor PNL. Mai mult, senatorul nu exclude demisia din PNL, chiar dacă în acest moment spune că nu își dorește acest lucru.

Motivul deciziei de dezafiliere  sunt acțiunile de înlăturare de către Nelu Tătaru, liderul județean al partidului, a celor mai valoroși membri PNL, politica pumnului în gură, atitudinea ostilă și deseori despotică a acestuia în relațiile cu membrii, precum și refuzul de a dialoga cu liberalii din teritoriu.

Bîca a punctat un lucru care se știe de multă vreme în rândul electoratului liberal vasluian și pe care mai-marii de la centru refuză să îl soluționeze: situația de criză din organizația județeană Vaslui s-a instalat odată cu apariția la șefie a lui Tătaru și se agravează pe zi ce trece.

Cum vrea Tătaru să dispară toți cei mai populari decât el

Asta a dus, mai ales în ultima vreme, la demisii în masă, membrii părăsind partidul în valuri și înscriindu-se în alte formațiuni politice. Relevant este cazul de la Bârlad, unde în ultimele luni, aproximativ 100 de membri s-au înscris în PSD, însă nici înlăturarea și marginalizarea majorității primarilor din județ, inclusiv a primarului de Bârlad, Dumitru Boroș, nu poate fi uitată.

Senatorul Bîca a trecut în revistă toate momentele sabotajului dictat de Tătaru la adresa liberalilor cu potențial de popularitate și vizibilitate mai mare decât al lui. Începând cu perioada campaniei electorale din 2020, când candidații au fost lăsați fără materiale de promovare și ajungând la momentul 2021, când Dumitru Boroș a fost ales președintele organizației de la Bârlad. Sub comanda lui Tătaru și împotriva statutului PNL, rezultatul acestor alegeri a fost anulat, apoi numită o nouă conducere. Nici aceasta nu a rezistat ”metodelor bolșevice” ale lui Tătaru și a plecat din partid.

Iulian Bîca

Aceleași probleme au fost și în organizația de la Vaslui, unde Marius Arcăleanu, care a obținut peste 50.000 de voturi la alegerile pentru județ, a fost nevoit să plece la un alt partid, iar deputatul Tudor Polak a fost demis din funcție, văzându-se silit să se îndrepte către o organizație liberală din alt județ. Doi consilieri județeni au fost dați afară, iar în locul lor în CJ nu a fost luat de niciun alt liberal, așa cum spune legea. La Bârlad, după decesul domnului Iulian Groza, locul a rămas neocupat, pentru că Tătaru nu acceptă instalarea în funcție a următorului pe listă, adică a domnului Cezar Toporaș căruia îi reproșează, chipurile, că a votat cu viceprimarul PSD în 2016. Însă, același domn Tătaru nu spune că și-a dat acordul el însuși pentru acest vot. Se știe bine configurația CL Bârlad din acea perioada, în care numărul de liberali era egal cu numărul de pesediști. A fost nevoie de acest compromis, care a asigurat, în final, voturi pentru majoritatea proiectelor. Altfel, ne-am fi trezit în fața unui blocaj.

Nelu Tătaru

La Murgeni, a refuzat să sprijine membrul PNL pentru funcția de viceprimar, iar la alegerile din 2020 a spus în fața a doi candidați la primărie, din care unul a și ieșit primar, că PNL nu are nevoie de prea mulți primari în județ, deoarece asta presupune eforturi prea mari la București pentru un președinte de organizație județeană. Și lista poate continua. Cine mai poate crede în judecata dreaptă a domnului Tătaru când toți din jurul lui au fugit de el? Îți pleacă din partid în număr masiv de deputați, primari, consilieri județeni, consilieri locali și tu tot pretinzi că nu ai o problemă? A da afară oameni pe bandă rulantă până ce rămâi aproape singur peste tot, înseamnă că nu ai noțiuni elementare de a conduce și de a relaționa”, a declarat senatorul Bîca.

Cum a direcționat Tătaru banii Vasluiului în alte județe

De asemenea, Iulian Bîca a condamnat gestul deputatului Tătaru de a direcționa suma de 750.000 lei, cu care avea posibilitatea de a sprijini o investiție sau mai multe din județul Vaslui, către un alt județ.

Parlamentarii puterii au avut anul trecut la dispoziție câte o sumă de bani pe care aveam libertatea de a o aloca pentru un obiectiv la alegere. Eu și cu deputatul Polak am direcționat acești bani pentru înființarea la Bârlad a Muzeului Cuza. Știți ce a făcut domnul Tătaru? A trimis banii în județul Alba. Asta este grija domnului președinte pentru județul care l-a votat și l-a trimis în Parlament. De altfel, nu am văzut niciodată vreo referire a domnului Tătaru la șoseaua de centură a Bârladului sau la drumul Tișița-Albița, sau la electrificarea căii ferate de la Tecuci la Iași. În afară de postări de genul «Duminică plăcută!», sau ”Va doresc sănătate!” și «Aveți grijă de voi», altceva nu spune. Rolul unui parlamentar este de a sprijini investițiile, comunitățile locale care l-au votat”, a spus Bîca.

Dintre toate problemele Vasluiului, Nelu Tătaru sprijină aeroportul de la Iași

În acest sens, senatorul a dat ca exemplu centura ocolitoare a Bârladului, pentru care el a fost alături de primarul Dumitru Boroș în toate drumurile pe care acesta le-a făcut la București.

L-am însoțit peste tot unde a avut nevoie să intre, la Ministerul Transporturilor, la CNAIR. L-am însoțit inclusiv atunci când a amenințat că va face greva foamei în fața ministerului, în perioada când autorizația de construcție era blocată. Am fost și ne-am interesat pe unde s-a putut, iar singurul care a spus că nu se poate a fost Nelu Tătaru”, a povestit senatorul Bîca.

El a vorbit și despre lipsa de implicare a acestuia în cazul drumului Tișița-Albița: ”Investiția, știm cu toții, a fost pusă pe tapet de Daniel Olteanu (fost deputat PNL în legislatura trecută). O vreme a fost blocată și iarăși, nu a mișcat un deget. Sunt sigur ca nici nu știe unde este CNAIR, nu știe unde știe să se ducă. Eu pot să arat oricând și oricui că particip la toate ședințele de progres de la CNAIR în legătură cu drumul Tișița-Albița. Pot să arăt toată corespondența pentru electrificarea căii ferate Tecuci-Iași. Trebuie implicare ca să scoatem județul din probleme. Nu este posibil ca tu, care ești președintele organizației județene a partidului de la putere, să nu ridici un deget pentru județul tău! Bine că ne-a comunicat ca el sprijină aeroportul din Iași. Din toate problemele Vasluiului, Nelu Tătaru le sprijină pe cele ale Iașiului. Halal!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.